Holdújév Fesztivál - Millenáris

2014. február 1-jén belépünk a Ló évébe. Ennek alkalmából a Millenárison immár második alkalommal rendezik meg a Holdújév Fesztivált. Az ingyenes programok között kiállításokat, harcművészeti bemutatókat, színpadi programokat, koncerteket, rengeteg gyerekprogramot és különleges előadásokat találunk.

Részletes program

A fesztiválon kínai orvosok várják a hagyományos gyógymódok iránt érdeklődőket, megismerhetjük a kalligráfia alapjait, megtudhatjuk, hogy Magyarországon hol, és milyen módon sajátíthatjuk el a kínai nyelvet. Emellett számos kulturális program, oroszlántánc, őrületes K-POP, ping-pong és szimultán gó is várja a látogatókat. Este a Henan Art Group Gálaelőadásával zárul a fesztivál. 

A nagyszabású, egész napos ingyenes rendezvényen az Európai Integrációs Alap támogatásával valósul meg. A Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ által szervezett fesztiválra tavaly csaknem 10 ezren látogattak el a Millenárisra a kínai újévet köszönteni. Bővebb információ az idei ünnepről a www.holdujev.hu honlapon olvasható.

10:00 Kapunyitás

11:00 Ünnepélyes megnyitó

NAGYSZÍNPAD

A Fesztivál Nagyszínpadán számos intézmény művésze váltja majd egymást. A Zeneakadémia ázsiai hallgatóit hallhatjuk több alkalommal (Verdi, Pietro Mascagni és Kodály művek), mely fesztiváli zenei palettát Ágoston Béla vezette Magyar Kínai Zenekar (kínai és magyar hagyományos népdalok unplagged feldolgozása) tesz teljessé. A Muguhwa Tánccsoport bemutatója a mai zenei világ K-POP stílusát hozza el.

A Magyar Wushu Egyesület, az Öt Elem WuShu Egyesület és harcművész iskolák Mesterei, tanítványai a kínai harcművészetek világát mutatják meg, míg a Koreai Kulturális Központ a teakwondo koreai harcművészetet a közönségnek koreai harcművészeti iskola közreműködésével. A hazánkban élő kínaiak is készülnek rövidebb de annál színesebb produkciókkal; általuk az ezerarcú Kína elevenedik meg a színpadon. 11:00kor ünnepélyes megnyitó, majd oroszlánok, melyekkel 13:30kor és 16:30kor is találkozhatnak a látogatók. A Nagyszínpad programja így három alkalommal ismétlődik, így senki sem maradhat le semmiről.

A nagyszínpadi produkciókban a Kínai Művészeti Központ, Korea Kulturális Központ Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), a Muguhwa Tánccsoport, a Magyar Wushu Egyesület, a Mediball, az Öt Elem Wushu Egyesület és a Magyar Kínai Zenekar vesz részt.

19:00 kezdettel pedig a zhengzhou-i Henan Art Group érdemes művészei érkeznek, hogy egy igazi showműsorral zárják a 2014 Holdújév fesztivál programját.

 

KÖZÖS GYAKORLÁS

10:00-18:00 Harcművészet. Misztikum övezte ezt a mozgásművészetet, amely félelmetes technikái harcban edzettek, mozdulatai magas szinten már művészi értékekben bővelkednek. A Fesztiválon lehetőség nyílik egyes stílusok és harcművészeti ágak testközeli megismerésére, hiszen 30-40 perces nyílt - de egyszerű gyakorlatokat bemutató - gyakorlásokon vehet részt minden vállalkozó kedvű látogató (a részvétel korlátozott). Megismerkedhetnek a kungfu, taji, qigong és teakwondo alapjaival, speciális önvédelmi technikákkal. A mára méltán népszerű Mediball mozgásvilága is tanulható és gyakorolható lesz, avatott mesterek csendes útmutatásaival.

 

ELŐADÓTEREM

11:15 - 11:50 Mindennapi (d)illemmáink Kínában

Szentmártoni Lívia sinológus, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója

12:00 - 12:40 Kína szerepe az Új Világrendben - Új globális szereplő, vagy regionális kulcsszereplő?

dr. Nógrádi György Budapest Corvinus Egyetem (BCE)

13:00 - 13:40 Hagyományos Kínai Orvoslás - Az egészségmegőrzés titka és bölcsessége

Dr. Chen Zhen orvosprofesszor, a Dr. Chen Patika szakmai tanácsadója és Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Egyesület elnöke

14:00 - 14:40 A nő máshol van - Emberi viszonyok a régi Kínában

Dr. Sári László, keletkutató, orientalista

15:00 - 15:40 Gyermekmesék Kínában

Simon Adrienn, protokoll szakértő, Transjet

16:00 - 16:40 A Madárfészektől a Sörnyitóig. Építészet a mai Kínában.

dr. Salát Gergely, egyetemi docens, Kína-szakértő, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

17:00 - 17:40 Kortárs generációk a Távol-Keleten , A közgazdaság és a gyerekek

Monori Gábor közgazdász, délkelet-ázsiai régiós tanácsadó, azsiaport.hu

 

EGÉSZ NAP

10:00-18:00 Holdújév Kupa 2014 – harcművészeti verseny (és bemutatók)

10:00-18:00 Kínai Gyógyászat és szaktanácsadás orvosprofesszorok közreműködésével

Az egészséggel kapcsolatos tanácsadások kínai orvosok közreműködésével a Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Szervezet programhelyszínén.

 

10:00-18:00 Interaktív programok számos helyszínen egy időben

Teakwondo, Kung-fu, nyelvoktatás, kínai orvoslás, keleti teakultúra, kínai mondókák és társasjátékok, ping-pong, kvízek, kulturális programok, taiji, gó, harcművészet, kalligráfia.

 

A kínai pingpong játékot próbálhatják ki mindazok, aki már felérik az asztalt a Magyar Kínai Asztalitenisz Klub és tagjai közreműködésével. Az iskoláskorúakat és a fiatalokat épp úgy, mint az idősebbeket várják az Egyetemek (ELTE Konfuciusz Intézet, Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, Antall József Tudásközpont és Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ) bemutatókkal, kvízekkel, nyelvoktatással kapcsolatos interaktív programokkal. A kínai kalligráfia és képzőművészet iránt érdeklődőket a Kínai Művészeti Központ, a Kínai Kalligráfia Iskola várja. A pihenni vágyók megismerkedhetnek a keleti teakultúrával, eszközeivel és vonatkozó művészetével. A csendesebb társasjátékot és az agytornát kedvelők a Magyar Gószövetség asztalainál tehetik próbára képességeiket. Az óvodásokat várja a Rizspalánta Alapítvány, kínai mondókákkal, nyelvi alapokkal és társasjátékokkal.

 

KIÁLLÍTÁSOK

Zhang Wei kalligráfus munkáiból exkluzív kínai kalligráfiai tárlat nyílik.

Kínai Fotószövetség munkáiból rendhagyó válogatás várja a fotóművészet iránt érdeklődőket

Távol-keleti faragott Buddha-szobrok kiállítása

Távol-keleti témákat feldolgozó válogatott pályaművek.

 

KÖNYVBEMUTATÓK

Dr. Sári László – orientalista (Kelet Kiadó)

Baló Júlia – újságíró, médiaszereplő (Retro Media Kiadó)

Dr Chen Zhen PhD – orvosprofesszor (Dr. Chen Patika)

Tokaji Zsolt – kína szakértő (Quattrochento Kiadó)

Pálcikával Budapesten – Kalauz a fővárosi kis Kínához


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing