Holdújév Fesztivál

A Távol-Kelet egy napra a Millenárisra költözik
2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét a Holdújév Fesztiválon. A szervezők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály számára készülnek izgalmas programokkal. Zhang Wei mesterrel a kalligráfia művészetének világába pillanthatunk be, a gyerekek meséket, mondókákat tanulhatnak, a fesztivál területén többször végigvonul az oroszlántánc, megismerkedhetünk a kínai teakultúrával és a távol-kelet különleges ízvilágával. Mindemellett fotó-, és népművészeti kiállítások, interaktív kulturális programok, tradicionális kínai orvoslás, kung-fu kupa, gó és ping-pong bajnokok várják az érdeklődőket.

A fesztivál csúcspontjaként a világhírű GuangXi Akrobatikus Társulat feledhetetlen színpadi produkcióval érkezik a Millenárisra. A nap házigazdája Simon Adrienn és Jáksó László.

Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ szervezésében megvalósuló rendezvény egyedisége, hogy talán ez az első olyan alkalom, amikor a Magyarországon működő, Kínával, és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális-, és művészeti szervezetek, intézmények ilyen nagyszabású kulturális programot valósítanak meg közösen. A szervezők célja, hogy a színes programokkal közelebb hozzák a távol-keleti kultúrát.

„A Holdújév Fesztivállal nem titkolt célunk hagyományt teremteni. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevő szervezetek és művészek közreműködésével felejthetetlen napot szerzünk a látogatóinknak. A szórakoztatás mellett azonban szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a kulturális sokszínűségre, és jobban megismertetni a magyar társadalmat a migráns közösségekkel”. – mondta el Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke.

„A Holdújév Fesztiválon a legfontosabb célunk a közös ünneplés, így szívből köszönöm a közreműködő szervezetek részvételét. Valóban minden korosztály számára, 1-től 99 éves korig készülünk programokkal. A zenei sokszínűség jegyében a nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők váltják egymást, akiktől magyar és kínai kultuszokról, hagyományos gyógyászatról, ázsiai kajakos kalandokról is hallhatunk.

A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, nyereményekkel, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket. A vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat Pocsai Rita kétszeres és Mérő Csaba tízszeres magyar gó bajnokokkal; a ping-pong asztaloknál pedig Wei JinQiu mester, valamint Varga Zoltán Európa bajnok asztaliteniszező várja a kihívókat. A harcművészet szerelmesei a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti gálára pedig 35 művész érkezik Kína GuangXi tartományából, hogy elkápráztassa a közönséget” – adott ízelítőt a programokból Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke.

„A holdújév a legjelentősebb távol-keleti ünnep. Rendkívül fontosnak tartjuk az európai és ázsiai emberek üzleti, kulturális hátterének kölcsönös megismerését, nem csak azért, mert szívügyünk a keleti kultúra, hanem mert egyre inkább válik a nyugati világ alapvető műveltségének részévé is.” – nyilatkozta Rudolf Riedl, az idén 10 éves AsiaCenter, a fesztivál kiemelt támogatójának ügyvezető igazgatója.

A Holdújév fesztiválon bemutatkoznak továbbá a kínai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal, és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.

A programok 2013. február 10-én, vasárnap 10.00 órától kezdődnek a Millenáris Park B csarnokában. Részletes információ a www.facebook.com/holdujev oldalon olvashatók. A belépés minden programra ingyenes.

A Fesztivál kulturális programjaiban a Kínai Művészeti Központ, az Asia Center, a Magyar Chan Wu Szövetség és tagszervezetei, az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Kínai Kalligráfia és Festészeti Iskola, a Rizspalánta Óvoda, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, az Érdi Shaolin Wushu és Sportakrobatika SE, a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub, a Dr. Chen Patika, a Central European TCM Association, a harcosok.com, az azsiaport.hu, a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség és tagszervezetei, a GuangXi Akrobatikus Társulat, valamint a Xin DaoBao - Új Szemle működik közre.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing