Hogyan vegyünk halat karácsonyra?

2017.12.07. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Tanácsok, Életmód

A boltokban a fagyasztott halak nagy része tengeri hal, ami nem feltétlenül alkalmas a magyaros halászlé elkészítésére, ráadásul legszívesebben mindenki frissen fogott halat vásárolna az ünnepekre. A piacokon, illetve az áruházakban a zsúfolt akváriumokat látva azonban sokan elbizonytalanodnak: mennyire biztonságos így tartott halat vásárolni?

Télen a halak ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, valamint a téli vermelő helyeken is. Ez nekik természetes állapot, emiatt nem kell ódzkodni attól, hogy akváriumból vegyünk halat. Természetesen fontos, hogy biztosítsák a megfelelő vízátfolyást és a szükséges oxigént ezekben a tartályokban. Így szinte akármeddig maradhatnak az akváriumban.

Mire kell figyelni?

Ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télen elég gyakori. Ha azonban sok pikkely hiányzik a halról, vagy komolyabbak a sérülések, jobb meggondolni a dolgot” – javasolta a szakértő.

Ha a pultról választunk már nem élő, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. A kihalászást követően vörös, majd az idő előrehaladtával egyre halványabb, de ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg.

Ha halszeletet vásárolunk, nézzük meg, hogy szép fényes-e a felszíne, és ha inkább opálos, hagyjuk ott! A másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát. Ha gyorsan visszanyeri az alakját, akkor friss, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már egy ideje a pulton van.

Akárhogy is döntünk, akváriumból vagy pultról választunk, mindenképpen járjunk el körültekintően. Ha pedig mégis problémánk adódik, hívhatjuk a NÉBIH zöld számát (06-80-263-244), ahol bejelenthetjük, ha bármi gyanúsat tapasztalunk.

 

-informed - 


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing