Hogyan mehetünk ritkábban orvoshoz?

2016.05.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Sok emberben felmerül, hogy hogyan tudna lefaragni az egészségügyi kiadásaiból. Ezen a vonalon elindulva összefoglaljuk azokat a szempontokat, amelyek meghatározhatják az elkerülhetetlenül fontos vizsgálatokat, illetve a spórolás lehetőségeit is.

Menjen el a szűrővizsgálatokra! 

Óvja egészségét, mert ez a legnagyobb értéke! A szűrővizsgálatoknak különösen a sok stresszel járó életvitel mellett van nagy jelentősége, a vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a stressznek van-e egészségkárosító hatása.

 

Sportoljon, táplálkozzon egészségesen, adja le felesleges kilóit, és ne dohányozzon!

Az egészséges életmód szó szerint kifizetődik. Kevesebb a gyógyszerköltség, és kisebb a valószínűsége annak, hogy krónikus betegségek alakuljanak ki, például szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás.

„Egy alma egy napra, az orvost távol tartja” – szól a mondás, de ugyanez igaz a testmozgásra is. Nem is kell hatalmasat fogyni, egy kis súlycsökkenés is éreztetheti hatását. Nem kell sokat fizetni sem érte: a sétálás ingyen van. Jobban is érzi magát, és az egészségéért is tett valamit. A dohányzásról való leszokás pedig az egészség mellett a pénztárcára is jótékony hatással van.

 

Tartsa rendben az orvosi papírjait

Ez leegyszerűsíti a dokumentumok megtalálását adott esetben, de arra is jó, hogy vizsgálatokat ne kelljen feleslegesen megismételni. Önmagát is kevesebb megpróbáltatásnak teszi ki, és a biztosítónak is pénzt spórol.

 

Beszélje meg orvosával, hogy valóban be kell-e mennie a rendelőbe

Hívja fel kezelőorvosát, ha nem biztos abban, hogy meg kell-e jelennie a rendelőben. Ilyenkor számítani kell arra, hogy orvosa nem szívesen ad tanácsot telefonon át – hiszen vizsgálat nélkül sokkal nehezebb dönteni.

Ha néhány percnél hosszabb ideig tartja fel orvosát a telefonbeszélgetéssel, vagy ha bármi miatt felmerül, hogy komolyabb probléma is lehet, valószínűleg be kell menni a rendelőbe.

A kivizsgálást vagy a kezelést koordináló orvos sokszor tud segítséget nyújtani egyéb problémákban is. Kérje háziorvosa segítségét, aki szívesen ellátja tanáccsal a szakvizsgálatok rengetegében.

 

Törődjön panaszaival

Nyilvánvalóan azonnal orvoshoz fordul, ha szívroham vagy agyvérzés tüneteit észleli. Az idő azonban akkor is számít, ha a panaszok nem tűnnek életveszélyesnek: például egy csomó a mellben, vagy a bőr elváltozásainál. A lassan változó elváltozások rákos folyamat következményei is lehetnek, a tartós fájdalom talaján hirtelen szervi károsodás is kialakulhat.

 

Ne vegyen igénybe sürgősségi ellátást, ha nem sürgős a helyzet

A sürgősségi osztályok dugig vannak, órákat kell várni, mire sorra kerül. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az is nehezebben jut el az orvosig, aki pedig valóban gyors ellátásra szorulna.

 

Influenza oltás

Viszonylag kis kiadást jelent, sőt 60 év felett ingyenes. Ezzel szemben a betegség mind anyagilag, mind az életminőséget tekintve megterhelő. Az évente történő oltás viszont a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a betegséget. Természetesen a többi oltás is hasonlóan hasznos.

 

Forrás: WebMD

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing