Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserénket?

2016.06.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Annak sem kell elkeserednie, aki netán szüleitől örökölte a lassú anyagcserét. Sokat tehetünk azért, hogy gyorsabban égessük el a kalóriákat, és ezáltal fogyni is tudjunk.

Ha futunk, úszunk, de még ha csak sétálunk is, iktassunk közbe 30 másodperces intenzív szakaszokat. Ezzel a stratégiával több oxigént igényel a szervezetünk, és a sejt motorjai, a mitokondriumok több energiát égetnek el. Így akár rövidebb is lehet az edzés időtartama, de hatékonyabb, mint az azonos tempójú mozgás.

Fogyasszunk omega-3-at

Az omega-3 egyensúlyban tartja a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást, szabályozza az anyagcserét. Csökkenti a leptin nevű hormon iránti rezisztenciát, ennek a zsírégetésben van szerepe. Szakemberek napi 1000-2000 mg omega-3 étrendkiegészítő fogyasztását ajánlják. Hatásos a lenmagolaj is.

Fejlesszük az izmainkat

Az izmok több energiát használnak fel, mint a zsír. Heti kétszer 30-40 perces erőnléti edzéssel napi plusz 100 kalória elégethető. Ha beáll a szervezetünk, a zsírégetés akkor is működik, ha éppen nem tudunk lemenni az edzőterembe.

Igyunk (zöld) teát

A zöld tea kiváló antioxidáns, ráadásul egyik összetevője, a katekin serkenti az anyagcserét.

Ne koplaljunk

Aki úgy szeretne fogyni, hogy alig eszik, nem éri el a kívánt hatást. Ilyenkor ugyanis becsapjuk a szervezetünket, az anyagcsere „azt hiszi”, hogy ínséges idők következtek be, ezért fékezi a zsírégetést. Annyi kalóriát fogyasszunk el, ami életkorunknak és magasságunknak megfelel.

Reggelizzünk rendszeresen

Ne hagyjuk ki az első étkezést reggel, mert az anyagcserénket is fel kell ébreszteni. Ilyenkor kapcsol be a motor.

Gyakran, kevesebbet együnk

A legjobb a napi hatszori étkezés, így szinten tudjuk tartani a vércukrunkat, és ha nincsenek kiugrások az inzulintermelésben, folyamatos lesz az anyagcsere.

Kerüljük a transz-zsírokat

Egyéb ártalmaik mellett a transz-zsírok a máj- és a zsírsejtekhez kötődve lassítják az anyagcserét. Inzulinrezisztenciát és gyulladást is okoznak, ami elhízáshoz vezet.

Fogyasszunk bioélelmiszereket

A rovarölő vegyszerek nélkül termesztett zöldség és gyümölcs fogyasztása sok más mellett azért is egészségesebb, mert nem ezek terhelik a pajzsmirigyet méreganyagokkal. A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, óvjuk a káros hatásoktól.

Fogyasszunk sok fehérjét

A szervezetünk lassabban emészti meg a fehérjét, mint a zsírokat vagy a szénhidrátokat, így tovább biztosítja a teltségérzetet, és maga az emésztési folyamat is több kalóriát éget el.

Forrás: Health.com
Megjelent: InforMed Hírek/7; 2009.


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing