Hizlaló fogyókúra

Gyakran előfordul, hogy valaki fogyókúrába kezd, és végül mégis meghízik. Hogy lehetséges ez?

A fogyókúra felboríthatja a szervezet egyensúlyát

Egy brit felmérés szerint három nőből egy 15 és 20 éves kora között fogyókúrázni kezd. A gond az, hogy a legtöbb diéta előírásai túlságosan szigorúak, például a zsír elhagyása szénhidrát-többlethez vezethet, amit a szervezet képtelen elégetni.

Vannak olyan diéták, amelyek bizonyos ételek korlátlan fogyasztását engedik, ez azzal járhat, hogy ezekből többet fogyaszt az ember, mint amire a szervezetének szüksége van.

Jojó-effektus

A legtöbb diéta azért nem tartható fenn, mert ki- és bekapcsolások sorozatából áll. Ha valaki a kezdeti sikertelenség láttán túl sokat eszik, kérdezze meg magától, vajon miért tette?

Jutalomként, vigaszként vagy a szorongás oldására fordult-e az étel felé. Az is előfordul, hogy a fogyókúrának azért lett vége, mert túl keveset engedélyezett, és ezzel fokozta az éhségérzetet. A fogyás és a testsúly megtartása következetességet kíván, olyan diétát kell választani, amit tartani is lehet.

Nemszeretem ételek

Nincs annál rosszabb, mint olyan ételeket lekényszeríteni a torkunkon, amelyeket nem kedvelünk, de a fogyókúra megkívánja. Az éhség és a szomorúság ilyenkor fokozott stresszhormon termeléshez vezet, amely az éhségérzetet növeli. Itt is törekedni kell az egyensúlyra.

„Műanyag” ételek

Számos fogyókúrás étel mesterséges adalékokat tartalmaz, ami valójában szennyezi a szervezetet. Még csak jó ízük sincs, az éhséget sem csillapítják, így sajnos, a legtöbben ételekről álmodozunk. Tápértékben is szegények, jobb az effélét kerülni.

A fogyókúrák tiltják kedvenc ételeinket

Mindenkinek van olyan kedvenc étele, amiről nehezen mond le: csokoládé, chips, sajt, kenyér, bor. A legtöbb fogyókúrázó emiatt egy hónapon belül abbahagyja a diétát, pedig ezeket is lehet enni, csak mértékkel.

Ha például desszertet kívánunk, mert az a kedvencünk, akkor a főétel legyen csak zöldség és sovány fehér hús, például csirke vagy lencse.

Akkor lesz sikeres a fogyókúra, ha nem a „mindent vagy semmit” elve szerint végezzük.

Sok sikert!

 

- informed -


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing