Híres hölgyek Gödöllőn

Közel harminc kulturális eseménnyel készül Gödöllő a 2012-es évre. A Híres hölgyek Gödöllőn elnevezésű tematikus rendezvénysorozat középpontjában a nők állnak.

Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a városhoz köthető híres nőalakok sorában Erzsébet királyné mellett megjelenik Blaha Lujza, Kriesch Laura és Léda is.

Erzsébet királynénak és udvarhölgyeinek állít emléket a Gödöllői Királyi Kastély nyáron megnyíló új időszaki kiállítása. „A Sisit körülvevő magyar udvarhölgyek közül többen, így Ferenczy Ida vagy Sztáray Irma is fontos szerepet töltöttek be a királyné mindennapjaiban” – emlékeztetett Péterfi Csaba. A 19. század végén több mint egy évtizedig volt Gödöllőn nyaralója Blaha Lujzának, akinek nevét ma városrész viseli. A Gödöllői Tavaszi Napok nyitó rendezvényét jelentő új kiállításon a tárgyak mellett fényképeken és filmeken elevenedik meg „a nemzet csalogányának” élete. Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak, aki visszavonultan élt az ősparkkal körülvett, nagypolgári ízléssel berendezett villában. Alakját a Léda koncert – Múzsák, asszonyok a művészetben című zenés szabad téri előadáson idézik fel, ahol Ady Endre Lédához írt verseiből is hallhat a közönség. Az alkotó nőket többek között Frey Vilma, Remsey Ágnes és Kriesch Laura képviselik, akik a 20. század első két évtizedében működő és a város életében jelentős szerepet játszó Gödöllői Művésztelepen éltek. A magyarországi szecesszió kiemelkedő műhelyében létrejött műveiket tavasztól tekinthetik meg az érdeklődők a Művészetek Házában. 2012. november 20-án, Habsburg Ottó születésének 100. évfordulóján hangversennyel emlékeznek az utolsó magyar király fiára és feleségére, Zita királynéra a Gödöllői Királyi Kastélyban Péterfi Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy első alkalommal kerül sor a gödöllői Erzsébet bálra, „a királyi kastély történelmi díszletei között megrendezésre kerülő nagyszabású eseménnyel hagyományt kívánunk teremteni”.

MTI 2011. december 31., szombat 13:38

A Gödöllői Királyi Kastély, mint rendezvényhelyszín a SpeciaLista oldalain >>>


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing