Hideg zuhany, jegelés, borogatás...

2017.10.17. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A hideg vizet, havat és jeget már évszázadok óta alkalmazzák gyógyító célokra. Hideggel gyógyít a Kneipp-kúra, vagy a különböző fürdők, zuhanyok, borogatások és kötések.

Jeges masszázs és pakolás

Jegelés főként a következő esetekben ajánlott:

Lázcsillapításra jeges vagy hideg borogatás

Fájdalomcsökkentésre izmok merevsége esetén jeges masszázs.

A gyulladt aranyér jeges pakolással hamarabb gyógyul.

A helyi gyulladás okozta fájdalom jeges hűtéssel gyorsan enyhül.

Zúzódások, rándulások, törések esetén.

Görcsök enyhítésére is jó lehet a jeges hűtés.

Vakbélgyulladás, epehólyag-gyulladás, ödémák és égési sérülések.

 

Hideg borogatás

A hirtelen hőelvonáshoz a hideg víz a legalkalmasabb. Az olvadó jég erősebb hőelvezetést tesz lehetővé, ennél hidegebb hőmérséklet nem ajánlott.

A hideg borogatás (pl. jégzselé) előnye az, hogy -15-18°C-ig lehűthető, tovább megőrzi a hideget, és formálható, de lepedőt vagy törülközőt kell helyezni a bőrre, különben odaragadhat, és fagyást, azaz szövetelhalást is okozhat.

Sportsérülések - rándulások, zúzódások, húzódások - esetén a hideg gyors alkalmazásával elkerülhető a duzzanat és az ízületi folyadékgyülem. Ha alábbhagy a fájdalom, az érintettek hajlamosak sérülésüket alábecsülni, így könnyen túlerőltethetik magukat.

A hideg borogatások hőt vonnak el, legkésőbb 36 órával a sérülés után fel kell helyezni, és csak addig hagyjuk fenn, míg át nem veszi a test hőmérsékletét.

A láz hideg borogatással kötéssel csillapítható. Ha a páciens szív- és érrendszeri betegségben, valamint tuberkulózisban szenved, a borogatás mindenképpen ellenjavallt.

 

A jég alkalmazása

Gyulladás esetén hőelvonásra van szükség, hogy a szövet kezdődő duzzadásának - a hideg alkalmazásával - elejét vegyük. Soha ne alkalmazzunk hideget a húgyhólyag és a vese környékén, és ne használjuk akkor sem, ha a beteg fázik vagy érzékeny a hidegre.

Jeges vizet úgy készíthetünk, ha hideg és hőálló műanyagból készült víztartó edénybe csapvizet eresztünk, majd jégkockákat adunk hozzá. A kezelés az alkar, egyperces belemerítéssel kezdődhet, majd ezt az időt emeljük 3-4 percre. Bénulás vagy ízületi panaszok esetén tilos!

A jeges masszázshoz vízzel töltött joghurtos dobozra van szükségünk. A közepébe rögzítsünk dróttal fa spatulát, és tegyük a fagyasztóba! Két óra után használhatjuk teniszkönyök, illetve trauma esetén.

Ha alábbhagy a fájdalom, és a kezelt területen kipirult a bőr, akkor meg kell szakítani a kezelést, és a bőrt be kell takarni, hogy felmelegedjen.

 

További javallatok

Akut arthritis (ízületi gyulladás), polyarthritis (sokízületi gyulladás), periarthritis humeroscapularis (vállízületi gyulladás), csípő- és térdízületi gyulladás.

Fájó triggerpontokra (fájdalmas izomcsomók).

Tónuscsökkentésként merev izmoknál.

A mélyebb szövetek vérkeringésének serkentésére.

Fájdalomcsökkentésre, pl. fejfájásnál.

 

Mikor tilos jegelni?

Általában a 6 év alatti gyermekeket, idős és vérszegény betegeket nem szabad jéggel kezelni. Érszűkületes páciensek ellentétesen reagálhatnak. Koszorúér-betegség esetén a jobb és bal kart ne kezeljük hideggel! Vese- vagy hólyaggyulladás, illetve egyéb alsó medencetáji gyulladásnál a jégterápia kerülendő. Túlzott érzékenység esetén a jegelés szövetkárosodást okozhat.

 

Hideg vizes fürdő vagy zuhany

A hidroterápiában vénás lábpanaszok esetén alkalmazható. Az érintetteknek napi négy hideg zuhany ajánlott, az utolsó elalvás előtt. Jégkocka is használható az alsó végtagok jégfürdőjéhez, de legfeljebb fél percig!

 

Nem javasolt a hideg kezelés általában:

szív- és vérkeringési elégtelenség

súlyos koszorúér rendellenesség

szívinfarktus

aktív tuberkolózis

agyvérzésre való hajlam,

fokozott görcskészség

periferiás vérkeringési zavarok érgörcs hajlammal, pl. Raynaud-kór

gangréna (üszköződés) esetén.

Valamennyi hidegterápia alkalmazása után a testet újra fel kell melegíteni. Fontos továbbá az is, hogy a kezelőhelyiség hőmérséklete a terápia alatt és utána se csökkenjen 20 °C alá!

 

Forrás: Ideál - Reforméletmód magazin

2017-10-11 22:11:38

 

- informed -


Cikkajánló
- Legyen kellemes élmény a gyógyulás és egészségmegőrzés
- Élvezetes immunerősítés
- Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?
- Tíz tipp fáradtság ellen
- Veszélyes üzem a városi kerékpározás!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing