Hibák, amiket jobb elkerülni pezsgőszervírozáskor

2017.12.07. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Tanácsok

A legjobb pezsgők ízét is elronthatja, ha nem a megfelelő módon szervírozzuk őket. Legyen szó a hőmérsékletről vagy a felesleges hősködésről a dugó pukkantásánál, ha az alábbi öt gyakori hibát elkerüljük, sokkal jobb élménnyé válhat a pezsgők kóstolása. A hamarosan megjelenő VinCE nagy pezsgőtesztjéből pedig tételeket is választhatnak olvasóink, amelyeken kipróbálhatják a profi szervírozást.

1. Ne igyuk túl hidegen! 
Nem kell egyenesen a jégvödörbe dugni az italt. A szakértők szerint hat-hét fokon kell szervírozni, a különleges minőségű tételeket érdemes hidegen kinyitni, és az asztalon hagyni, hogy elkezdjen melegedni. A tökéletes ízt 12 Celsius-fokon kóstolhatjuk. Egyszerűbb tételeknél azonban ez épp ellentétes eredménnyel is járhat, hiszen a hőmérséklet nemcsak az összes finom, különleges árnyalatot, de az összes hibát is kiemelheti.

2. Nem kell nagyot pukkantani a dugóval!
Persze az ünnep elengedhetetlen része a pezsgőzés, a dugó hangos pukkanása, de ha kóstolásról van szó, akkor érdemes elhagyni ezt a gyakorlatot. Gondoljunk arra, hogy egy sommerlier sosem nyitna ki hatalmas durranással egy üveg pezsgőt. Helyette negyvenöt fokos szögben tartja az üveget, kendővel a kezében fogja a palackot, és a dugón tartja a hüvelykujját egészen addig, amíg ki nem nyitotta a pezsgőt. Feszegetés helyett csavarja a dugót, amivel sokkal jobban tudja kontrollálni, hogy mikor ugrik ki az szájból.

3. Nem kell dönteni a poharat, amikor töltünk!
Ezzel kapcsolatban a szakemberek véleménye is megoszlik – a döntött pohárban nagyobb felületen képződik hab, így gyorsabban kipukkannak a buborékok, és gyorsabban lehet tölteni. Mások szerint az asztalra helyezett pohárba kell tölteni. Ha flőtébe töltünk, akkor a legjobb, ha a pohár falára érkezik az ital, így a buborékok szintén nagyobb felületen pezsegnek.

4. Nem kell túl sokat tölteni!
Flőte esetén a pohár egynegyede-fele kell, hogy tele legyen, nem érdemes ennél nagyobb mennyiséget kitölteni. Kisebb kitöltött ital esetén a pezsgő hideg marad, és lassú kortyolgatás mellett sem melegszik fel teljesen. Az is előny, hogy ezzel a módszerrel többször kell újratöltenünk a poharunkat, ilyenkor pedig mindig tökéletes minőségű italt kóstolhatunk, egyenesen a palackból.

5. Hagyjuk el a flőtét!
Talán meglepő, de a legelterjedtebb pezsgőspohár, a hosszúkás flûte, vagyis flőte a szakértők egybehangzó véleménye szerint visszafogja a pezsgő ízét. Ez a pohár inkább az ünnepi hangulatot idézi meg, hiszen meglehetősen nehéz belőle kilöttyinteni az italt. Kóstoláshoz a nagyobb, laposabb üvegpoharakat ajánlják, amik segítenek az illatok felismerésében. Ez a gondolkodásunkra is hat: más pohárban a koccintás kelléke helyett valóban borként, habzó borként kezdünk tekinteni a nemes pezsgőre.

Forrás: Food and Wine - VinCe Magazin


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing