Hétvégén rendezik a negyedik Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált

2016.08.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A 17. századi konyha elevenedik meg augusztus 12-én és 13-án Fertődön, az Esterházy-kastély udvarán, ahol negyedik alkalommal rendezik meg a barokk ételfőző fesztivált. A rendezvény főszervezője, Klötzl Géza elmondta, hogy a 2013-ban elindított kezdeményezés célja a magyar konyha népszerűsítése, valamint hogy a kastély koncertprogramjai mellett gasztronómiai élményt is nyújtsanak a látogatóknak.

Három kategóriában versenyeznek majd a résztvevők: pénteken a térség településeinek vezetői mérik össze tudásukat a Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen, szombaton az Úri Konyha és a Csárda Konyha kategóriákban készítenek ételeket a csapatok.

A Polgármesterek Kupája kategóriában a csapatoknak a saját maguk által választott alapanyagból a barokk korra jellemző ételeket kell készíteniük, a kor ízvilágát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva. Ennek megfelelően bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében készülnek majd az ételek kizárólag friss fűszernövények felhasználásával.

Szombaton a Csárda konyha kategóriában főként bográcsban főnek majd a pörköltes alapú ételek, az Úri konyha kategóriában pedig hatfogásos ételeket készítenek a csapatok. Ez utóbbi kategóriában idén szürkemarhát, szarvasgerincet, vaddisznót, kacsát és gombát kapnak a csapatok, de a maguk által vitt alapanyagokat is felhasználhatják.

A főzéshez a friss fűszereket a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjéből kapják, a Zirci Főapátság pedig kézműves söröket biztosít.

Klötzl Géza hangsúlyozta: a rendezvény ingyenes, s idén már a Vajdaság, Felvidék és Erdély mellett Ausztriából és Szlovéniából is érkeznek vendégek.

A főzőverseny mellett kézműves kirakodóvásár is lesz, ahol délutánonként zenei bemutatókat is tartanak, főként helyi fellépőkkel - fűzte hozzá.

Klötzl Géza elmondta azt is, hogy szombaton hazai gasztrobemutatót is tartanak, amelyen részt vesz mások mellett Esterházy Antal, Esterházy Svetlana, Talhammer Tímea, a Bécsi-Magyar Nagykövetség kulturális attaséja, Dékány Árpád Sixtus zirci főapát és Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész.

 

 

 

 

MTI 2016. augusztus 10., szerda 15:01


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing