Hétvégén nyílik Pápán a megújult Esterházy-kastély

Megújult a pápai Esterházy-kastély főépülete, mely új attrakciókkal várja az érdeklődőket péntektől – tájékoztatta az MTI-t a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.

Boros Katalin elmondta, hogy a megújult kastély keleti szárnyában mutatják be az épület Lego kockákból álló apró mását, a gyermekek pedig a szomszédos játszóházban megépíthetik saját kastélyukat, de mézeskalácsot és csoki bon-bont is készíthetnek az érdeklődők. Hozzátette: a nyugati szárny földszintjén két állandó kiállítás nyílik pénteken: Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus tárlata. Az első időszaki kiállítás, a Klasszikusok randevúja címet viselő, Herendi porcelánokat felvonultató tárlat pedig szombattól látogatható – fűzte hozzá. Az emeleten lelt otthonra a marionettszínház, mely éppúgy a barokk pompát idézi, mint a főúri enteriőr – sorolta az érdekességeket az ügyvezető.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Pápa polgármestere elmondta, hogy a kastély felújítása több ütemben zajlott, a mostani, az épület 80 százalékát érintő rekonstrukció európai uniós támogatással, kétmilliárd forintból valósult meg.

A polgármester felidézte, hogy a 80-as évek végén a kastélykápolnát újították fel és restaurálták a freskóját, majd a tetőszerkezet felújítását, a csapadékvíz-elvezető rendszer megépítését végezték el és kialakították a padlástérben a múzeumi restaurátori helyiségeket, műtárgyraktárakat, 2011-ben pedig megújult a főúri enteriőr. Áldozó Tamás a további tervek között említette a kastélykerítés helyreállítását, a váristálló rekonstrukcióját, a kovácsoltvas díszkapu elkészítését és a kastélypark rendezését.

 

 

MTI 2015. április 14., kedd 22:20


Cikkajánló
- 2020/21 az újramuzsikálás évada a Nemzeti Filharmonikusoknál
- Az online térbe költözik a Zöldülők Vására
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- A Séf, aki két menüztetés között lett második a Bocuse d'Oron
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing