Herendi porcelánok a fertődi Esterházy-kastélyban

A Herendi Porcelánmunufaktúra Zrt. több száz tárgyából nyílt kiállítás a fertődi Esterházy-kastélyban; a tárlaton az Eszterházy család díszítőmotívumai mellett a manufaktúra két évszázad alatt készült hercegi és királyi darabjait is bemutatják - hangzott el a pénteki megnyitón.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy minden kiállításukat más tematika szerint rendezik, így a mostani fő motívumát maga a kastély adta. A vezérfonal az Esterházy család kínai mintája, amely csészéken, virágtartókon, díszkosarakon és vázákon jelenik meg. A minta Pompakedvelő Esterházy Miklós idejében készült, kínai írásjeleket és virágcsokrokat ábrázol. A kiállításon látható például egy 1850 körül készült virágtartó is.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgató-helyettese hozzátette: négy teremben mutatják be a családhoz köthető porcelánokat, amelyek a manufaktúra nagy megrendelőinek állítanak emléket. Így az Esterházy családon kívül az Apponyi, a Batthyány családnak, vagy Anglia királynőjének, Viktóriának készült darabok mintái is megtekinthetők. Ezen kívül az úgynevezett Rothschild, Waldstein és Lahore minták is megjelennek.

Herendi porcelánok az Esterházy-kastélyban. HOL Magazin 2014.

Az augusztus végéig látható kiállításra a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból íróasztalt és ezüst tárgyakat, a dénesfai Cziráky-kastélyból asztalokat és székeket kölcsönöztek. A bútorokon étkészleteket helyeztek el, amelyekkel a 18-19. századi életmódot mutatják be.

Simon Attila az MTI-nek elmondta, hogy nyáron Hajdúszoboszlón és Székesfehérváron is rendeznek kiállítást, amelyekkel a herendi porcelánra, mint nemzeti örökségre, hungarikumra hívják fel a figyelmet, mert - mint fogalmazott - a manufaktúra kiemelt figyelmet fordít értékei megőrzésére.

 

 

MTI 2014. július 4., péntek 20:00


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing