Helyreállítják a Doba-Somlóvári kastélyparkot

Helyreállítják a 90 hektáros Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron, amely Magyarország egyik legértékesebb, ugyanakkor legveszélyeztetettebb történeti kertje. A felújítás során megújul a park négy halastava, egyedülálló vízrendszere és sétaútjai, valamint visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Ugyancsak megújul a kert növény- és faállománya és pótolják az elpusztult történeti egyedeket.

A munka megkezdése előtt kertrégészeti feltárásokat végeztek és részletes növénykataszterben rögzítették a park faállományát. A szükséges engedélyek beszerzésével, valamint a környezetrendezési terv elkészítésével lezárult az előkészítés, a következő szakasz legfontosabb feladata, hogy megvédjék a megmaradó idős, értékes fákat és helyreállítsák a sétaúthálózatot, amely a több évtizedes elhanyagoltság miatt nagyrészt eltűnt. A felújítás után újra elérhetők lesznek a park főbb részei – pl. a tavak, a Szerelem-domb vagy a Cser-domb – és az összes megépülő híd.

Kastély és kastélypark Doba-Somlóvár. HOL Magazin 2012.

A park egykori képét és szerkezetét döntően meghatározták a kastélyból és a park egyes pontjaiból induló ún. nyiladékok, amelyek mára nagyrészt eltűntek. A munka egyik legfontosabb célja ezek helyreállítása.

A parkban élő madarak és kisemlősök védelme szempontjából fontos lépés a faápolási munkák során megszűnő odúk pótlása – a tervek szerint 50 mesterséges élőhelyet tesznek ki az állatoknak.

Sajtótájékoztató a doba-somlóvári kastélypark rekonstrukciójáról. HOL Magazin 2012.

A Forster Gyula Nemzeti Kulturális Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ és a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. együttműködésével, valamint a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház közreműködésével megvalósuló, több mint 260 millió forintos projekt teljes egészében európai uniós és állami támogatásból valósul meg.

 

A kastélyparkról

A Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark európai jelentősége abban rejlik, hogy itt az Esterházy hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és a parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a 18. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években. Moreau munkáját tanítványa: Heinrich Koch folytatta, s a 19. század utolsó évtizedétől immár négy halastó díszelgett a páratlanul festői tájolású parkban.

Erdődy-kastély Doba-Somlóvár. HOL Magazin 2012.

Mivel a kastély dombtetőre épült, 360 fokos szögben tárultak fel az „Erdődy-birodalom” szomszédos falvainak templomtornyai és mindenekelőtt a szomszédos Somló-hegy ormán álló „családi” várrom, amely után az új kastély is a Somlóvár nevet kapta.

A somlóvári parkot később a monyorókeréki és monoszlói gróf Erdődy-család egymást követő generációi rendre fejlesztették, akik közül különösen Erdődy Kajetán és Erdődy Ferenc birtoklása idején fejlődött a kastély és parkja.

A projekt első fordulójára benyújtott pályázat is az Erdődy-család nagyvonalú támogatásával valósulhatott meg.

 

A projekt fontosabb számszerűsíthető eredményei:

Helyreállított parkterület: 71 hektár

Bozótirtás: 35 hektár

Gyepesítés: 24 hektár

Erdőszerű faállomány telepítése: 3,8 hektár

Cserje telepítés: 3000 tő

Faültetés: 82 db

Idős fák kezelése: 935 db

Útépítés: 9126 m2

Tavi iszap kotrása: 19 500 m3

Fahidak építése: 5db

 

További információ: Alföldy Gábor Telefon: 20-317-5573

2012. november 23.


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing