Helyes táplálkozás edzés előtt és után

A fogyás legfontosabb eleme a helyes táplálkozás, és elengedhetetlen az edzés során elért teljesítmény növeléséhez is. A táplálék adja a fűtőanyagot a maximális teljesítményhez, és az edzés után beindítja a szervezet helyreállítási folyamatát.

Töltsük fel magunkat edzés előtt

A legjobb egy gyorsan emészthető fehérje (például író) és alacsony glikémiás indexű szénhidrát (zabkása) egy órával az edzés előtt.

Ha nincs időnk egy órát várni, akkor együnk meg egy almát és joghurtot. Ha nem kedveljük, ehetünk helyette tojásfehérjét, egy kis sajttal vagy dióval is.

Nagy a választék, a fontos az, hogy ragaszkodjunk a fehérjéhez és az alacsony glikémiás indexű szénhidráthoz, hogy az edzés alatt végig stabil maradjon a vércukorszintünk.

 

Az energia pótlása edzés után

A feltöltődés éppen olyan fontos az edzés után, mint előtte. Izmainkat helyre kell állítani, lehetőleg az edzés után 30 percen belül. Igyunk sok vizet, hiszen edzés alatt sokat veszítünk.

Legyen az edzés utáni étkezés minél egyszerűbb, fontos, hogy tartalmazzon magas glikémiás indexű szénhidrátot és fehérjét. Az izmok helyreállítását segíti például a banán vagy a főtt krumpli, és egy szelet csirkemell.

A lényeg tehát: alacsony glikémiás indexű szénhidrát plusz fehérje egy órával edzés előtt, és magas glikémiás indexű szénhidrát plusz fehérje 30 perccel edzés után. Igyunk sok vizet, és ne rontsuk el az edzés hatását azzal, hogy zsíros, de alacsony tápértékű ételeket fogyasztunk.

- informed -


Cikkajánló
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével
- Út a fogyáshoz: jókor, jót enni, éhezés nélkül

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing