Halogató férfiak

2017.02.23. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A férfi a háznál többnyire azt jelenti, hogy mi valamit rosszul csinálunk. Mert ő mindig jobban tudja - csak nem csinálja. Vajon miért halogatják hetekig egy villanykörte-becsavarását? Miért állnak a képek hónapok óta a falhoz támasztva a felújítás óta? És miért kell a határidős munkákat utolsó éjjel elkészíteni?

Egy képet feltenni a falra, szöveg beverni, felfúrni a polcot, kiégett körtét kicserélni - öt-tíz perces dolgok - csupa olyasmi, ami a férfi feladata a háztartásban. Mégis nagyon sokszor mi, nők csináljuk meg ezeket az apróságokat.

Ügyesebbek vagyunk? Szó sincs róla! Csak nem tudjuk kivárni, amíg életünk párja végre rászánja magát. Elvégre neki is rengeteg tennivalója és munkája van - ami mind fontosabb, mint a háztartásbeli csip-csup ügyek. Türelmetlenek vagyunk? Aligha, hiszen egy villanykörte nem várhat két hétig.

Miért mindig nekem kell megtenni?

Persze ez csak a kezdet. Mert könnyebb megcsinálnunk, mint szólnunk. Igaz, először morgunk. Figyelmeztetjük félóránként. Aztán naponta. Aztán leszokunk róla. Mígnem egy idő után felteszi magának a kérdést a nő: miért mindig én járok szülői értekezletre? (És miért nem látok ott soha egyetlen apukát sem?)

Miért én hívom fel a szolgáltatót, ha megugrik a vízszámla? Miért én vásárolok az ő édesanyjának születésnapi ajándékot? Miért én, a gyenge nő cipelem a szatyrot?

Jó, persze, a bevásárlást nem lehet a férfiakra bízni, mert akkor két rekesz sört hoznának az egy liter tej helyett, és azt sem lehet tőlük elvárni, hogy ráérjenek, amikor nekünk boltba mehetnékünk van. De a többi, az igenis jogos!

Krónikus problémakerülés

A férfiak taktikusak. Amíg nincs gond, addig ajánlkoznak. Amint azonban felbukkan valami probléma, egyből túlórázni mennek. Aztán munka után segítenek a havernak házat építeni. Amikor meg hazaérnek, olyan, de olyan fáradtak.

Szóval: a férfiak problémamegoldó képessége fejlettebb, bár a fentiek alapján ezt inkább problémakerülésnek nevezhetnénk. A hétköznapi gubanc megoldását ugyanis addig halogatják, amíg végül maguktól - vagy általunk - meg nem oldódnak. A teremtés koronái tehát észre sem veszik a problémát - míg mi el nem intézzük.

Összecsavarozod a kisasztalt? Csöpög a csap, megszereled? Persze, rögtön. Csak előbb telefonálok egyet. Meg elolvasom az újságot. Holnap is van nap. Ismerős mondatok?

Valami érdekes módon mindig közbejön. Általában az autó, a számítógép vagy a foci a tévében. Lehet, hogy ha felállítanánk a férfiak szempontjából egy fontossági sorrendet, a háztartás egyáltalán nem is szerepelne rajta.

Szintetizáló-analizáló nő

Ugyanakkor párunk elvárja a rendet, az élre vasalt alsónadrágot, a keményített inget. Ha nem ég az a fránya lámpa - amit neki kellett volna megjavítania egy hete -, bosszankodik. Ha megjavul „magától”, észre sem veszi. Mindennek a hátterében az áll, hogy a férfiak agya „globálisan” működik, míg a nőké „rétegesen” .

Az erősebbik nem mindenre nyitott, mindenre készen áll, sőt mindenre képes. Erre a fajta gondolkodásra szokták a hűtőszekrényes példát hozni. Ha pár pillanatra egy férfi és egy nő bepillanthat a frizsiderbe, hogy elővegyen egy joghurtot, a férfi szintetizáló gondolkodásának köszönhetően - nem veszi észre, mert egyszerre néz mindent, míg a nő - analizáló agytevékenységének hála - azonnal leemeli a polcról. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy: „Ott van a szemed előtt!”

Néha - teljesen véletlenszerűen - tökéletesen elintéznek egyes dolgokat. Vagy ha nem, hát tökéletesen hárítanak. Akkor is, ha a megoldandó feladat majd' kiszúrja a szemüket.

Tény, hogy terveket szőni, szervezni, előkészíteni a férfiak leginkább csak a munkahelyen tudnak. Otthon viszont „szabadidő-üzemmódra” kapcsolnak. Ej, ráérünk arra még!

Mi, nők, jól tudjuk, hogy a dolgok feltorlódnak, ha halogatjuk őket. Nekik viszont esélyük sem volt arra, hogy ilyen tapasztalatokat szerezzenek...

 

Forrás: Ideál

Megjelent: Ideál-Reforméletmód magazin; 2003.

2017-02-21 15:32:52


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing