Halálos italok

2015.07.03. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Évente 184 ezer halálesetet okoznak világszerte a szénsavas és más cukros üdítők a Circulation című amerikai szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint, mely az első olyan vizsgálat, amely az ezen italok fogyasztásával kapcsolatos, a cukorbetegség által okozott halálozásra, illetve egészségkárosodásra - szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekre - kifejtett hatást tanulmányozta.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy 133 ezer haláleset cukorbetegség, 45 ezer szív- és keringési megbetegedés, 6450 pedig rák következménye volt.

"Számos országban tapasztalták, hogy a szénsavas és más gyümölcsös, illetve cukros üdítők, például a jeges teák miatt megnőtt a halálozások száma, ezért ezek fogyasztása csökkentésének, sőt a beszüntetésének világszerte elsődleges fontosságúvá kellene válnia" - mondta Dariush Mozzaffarian, a Massachussetts állambeli bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi karának dékánja.

A teljes egészében természetes préselt gyümölcsleveket nem vizsgálták a kutatás során.

A fogyasztás mértékét a táplálkozással kapcsolatos 62 felmérés alapján becsülték meg, amelyekben közel 612 ezer ember adatait dolgozták fel 1980 és 2010 között 51 országban.

A szénsavas és más cukros üdítőknek a halálozásra gyakorolt hatása nagyon eltérő a különböző népességben: a Japánban a 65 évesnél idősebbek körében mért 1 százaléktól a Mexikóban a 35 évnél fiatalabbak körében mért 30 százalékig terjed.

A húsz legnépesebb ország közül Mexikóban volt a legmagasabb ez az arányszám: egymillió felnőttből 405-en haltak meg, az éves halálozás 24 ezer volt. Második helyen az Egyesült Államok állt, egymillió lakosonkénti 125 - évi összesítésben 25 ezer - halálozással.

A szénsavas, illetve más cukros üdítők fogyasztásával kapcsolatos halálesetek 76 százaléka az alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban következett be.

Összességében a szénsavas és más cukros üdítőknek tulajdonított krónikus betegségekben - például cukorbetegségben - szenvedő fiatalok aránya magasabb volt, mint az idősebb felnőttek esetében.

 

- informed - 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing