Hajápolási tanácsok

2017.10.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A nők többségének komoly gondot okoz hajának helyes ápolása. Túl merev, vékony szálú, zsíros, törik, nem tartja a formáját, mert túlságosan puha vagy éppen nagyon makrancos. Lelkileg mégis a hajhullás a legmegrázóbb...

Hajhullás

Tavasszal és ősszel jóval több hajunk hullik ki, mint általában, naponta 50 szál is kihullhat. Kóros hajhulláskor a kihulló hajszálak száma meghaladja a napi 70 szálat. Ha az ember kimerült, kedvtelen és fáradt, hajából is hiányozni fog a rugalmasság, sőt a testi-lelki betegségek is sokszor járhatnak intenzív hajhullással.

A hajhullás oka lehet idegi megrázkódtatás, erős izgalom, stressz, helytelen hajápolás (festés, dauerolás), a fejbőr megsértésével kiváltott gyulladásos folyamat, túlzottan intenzív szellemi munka, anyagcserezavarok, a fejbőr erős meghűlése, hormonzavarok, cukorbetegség, vagy a seborrhoea (faggyúmirigyek betegsége), ösztrogénszint esése.

Hajhullást okozhat továbbá az A és B-vitamin, biotin (H-vitamin), cink és vas hiánya is. Ha állandóan figyeljük hajunk és fejbőrünk állapotát, a hajhullást még korai stádiumában megtudjuk állítani.

 

Hajápolási tanácsok nőknekó

A rendszeres gondozás nem vesz olyan sok időt igénybe, mint gondolnánk. Szívleljük meg a következőket:

Ha nincs időnk arra, hogy frizuránkkal naponta fél órát bíbelődjünk, ne válasszunk bonyolult, hajviseletet. Mielőtt bármilyen új hajviseletet választanánk, feltétlenül beszéljük meg a fodrásszal, hogy naponta mennyi időt kell az ápolására szánni.

Ne felejtsük el, hogy amit a képes magazinokban látunk, az gyakran zselével, habbal, csavarókkal, hajtűkkel, sőt néha póthajtincsekkel való, több órás munka eredménye.

Hajunk legyen jól vágott, tiszta és ápolt. A hajviselettől és a hajtípustól igen sok függ, de legalább 6-8 hetente a vágást feltétlen ki kell igazítani.

Hibás hajápolással is sok kárt okozhatunk a hajunknak. A fejünkre jutó savak és lúgok hatása nem közömbös a hajra. Gyengéden savas, 5,5 pH értékű környezetben nemcsak a bőr, hanem bizonyos mértékig a haj is jól érzi magát. Hajunk alkotója a keratin nevű szaruanyag. Erős igénybevételkor és lúgos közegben a hajszál színe és alakja megváltozik, mert a lúg a keratint megtámadja, kilúgozza és szabályosan feloldja.

 

Tippek a hajmosáshoz

Ha enyhe sampont használunk, és az alábbi szabályokat szigorúan betartjuk, gyakran, akár naponta is moshatunk hajat.

Használjunk egészen kevés sampont - elég egy borsószemnyi mennyiség -, s ezt vízzel hígítva kenjük a hajunkra.

Langyos vízzel öblítsük le maradéktalanul, a sampon mosóanyagait. Az öblítést mindig hűvösebb vízzel fejezzük be, ez serkenti a fejbőr vérkeringését, és jól fel is frissíti.

Kímélő, enyhe szárítással védhetjük a legjobban hajunkat. Az elektromos hajszárító, az éles csipeszek, a túl sűrű fésű, a hajcsavarók sokkal jobban ártanak a hajszálainknak, mint a naponkénti hajmosás.

A gyógynövényforrázat (például bojtorján, csalán, nyírfalevél, kamilla) valódi jótétemény a hajnak. Segít a töredezés megszüntetésében, javítja az erősen igénybe vett és károsodott haj szerkezetét, serkenti és egészségesen tartja a hajhagymákat. Mosás után lehetőleg langyos gyógynövényteával öblítsük le még a hajat.

 

 

Forrás: Ideál - Reforméletmód magazin

| fejbőr, haj, hajápolás, hajhullás

Informed 2017-10-25 23:05:37


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing