HAGYOMÁNY – CSATA – DIADAL - MULATSÁG

2018.03.22. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A kerettörténet szerint a XVI. századi török hódítás révén Tata a török - magyar harcok állandó színterévé vált. Egyik legnevezetesebb ostroma 1597. május 23-án volt, amikor Gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére csellel és egy haditechnikai újítás segítségével visszafoglalta a tatai várat a töröktől. 

Petárda volt a neve annak a szerkezetnek, ami berobbantotta a várkaput és elősegítette a rajtaütést. A főkapitány által írt jelentésben azonban a különleges ostromfegyver neve "patara" szóként szerepelt.

Az esemény helyszínei a Tatai vár és az Esterházy-sétány.

A fesztivál szervezői évről-évre megújuló, egyre különlegesebb programokkal várják az érdeklődőket és invitálják a látogatókat, hogy "kopogtassanak be a várkapun".

A háromnapos időutazáson korhű ruhákat viselő, tűzfegyveres katonai hagyományteremtők autentikus csatajelenetei elevenítik fel a történteket. Pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikáknak megfelelően.

Az Öreg-tó partján található vízi vár és környéke garantálja a XVI-XVII. század mindennapjait. A közönség kipróbálhatja a korabeli mesterségeket, illetve az akkori ételek készítését is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatják szomjukat.

Egy tartalmas hétvége, ahol a programkínálat garantált élményeket biztosít.

Múltidéző kiállítások - katonazenekari fesztivál - lovasbemutatók - török kávékóstoltatás - hastáncosok

A szigorúan őrzött hárem is megnyitja kapuit, a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsolja el a nézőket.

A borudvarban „Sarkantyú peng, szoknya lebben”, több száz néptáncos táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készül az eseményre.

A kontraszt kedvéért a "Honvédelmi nap keretében", a 25. Klapka György Lövészdandár, a Magyar Honvédség egyik legnagyobb szárazföldi katonai szervezete is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A Tatai Patara több, mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően, már tizenegyedik alkalommal invitálja az érdeklődőket.

Szórakozás - élményszerű „történelmi fejtágítás”- új dimenzió.

"Aprajafalvában" kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket és az elmúlt évek sikereinek köszönhetően ismét lesz iskolások számára „Diák-Patara”.

A Diák-Patara egy csoportos időutazás, egy élő történelem óra. A „tanóra” nem klasszikus értelmében véve kerül lebonyolításra. Korabeli környezetben várják az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg az adott kor szokásait, mindennapjait.

KALAND, JÁTÉK, TÖRTÉNELMI HŰSÉG, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak.

Lépjen ki a hétköznapok egyhangúságából és jöjjön el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk május 18-19-20-án a Tatai Patarán!

Garantáltan nagy durranás lesz!

 

 

Rendezvény weboldala: www.tataipatara.hu

Facebook: facebook.com/TataiPatara

 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing