Ha ez a repülő nem zuhan le, akkor egyik sem

2015.07.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Film

Harmincöt éve, 1980. júliusában mutatták be a repülős katasztrófafilmek paródiájaként elhíresült Airplane-t. A kerek évforduló alkalmából felidézzük a film elkészítésének kulisszatitkait.

 • Az Airplane készítői az 1957-ben készült második világháborús Utolsó óra kapcsán döbbentek rá arra, hogy milyen jó vicc lenne repülőn játszódó komédiát forgatni.
 • A filmet hárman rendezték. Jim Abrahams, David and Jerry Zucker. Máig aktívak a filmiparban. Ők készítették többek közt a Top Secret-et, a Csupasz pisztoly trilógiát és a Nagyon különleges ügyosztály című sorozatot is.
 • A rendező trió arra törekedett, hogy főként olyan embereket válasszanak a szerepekre, akik korábban nem játszottak komédiákban. Azt gondolták, hogy a „komoly” színészek sokkal humorosabbá teszik a történetet már a megjelenésükkel is. Emiatt például Chevy Chase és Bill Murray sem kapott felkérést a filmre, bármennyire is próbálkoztak.
 • Ellenben a pilótát alakító Peter Graves-t győzködni kellett, hogy legyen benne Airplane-ben. A Mission:Impossible sorozat sztárja elsőre ízléstelen vacaknak titulálta a film forgatókönyvét.
 • A nemrégiben elhunyt Christopher Lee pályafutása egyik nagy baklövésének gondolta, hogy visszautasította Dr. Rumack figuráját, akit aztán Leslie Nielsen játszott el helyette.
 • A költségeket jelentősen csökkentették azzal, hogy a nem túl nagy stáb csupán pár helyszínen dolgozott és mindössze 34 nap alatt felvették az összes jelenetet, ami rekord Hollywoodban.
 • Az Airplane már a premier hétvégéjén visszatermelte a mozipénztárakban a 3,5 millió dolláros költségvetését. 1980-ban a negyedik legtöbb pénzt hozó film lett az USA-ban. Csak a Dutyi dili, a Kilenctől ötig és a Birodalom visszavág előzte őt meg a tengerentúlon.
 •  A világon máshol is sikerrel vetítették a filmet. Dacára annak, hogy a helyi forgalmazók itt-ott próbára tették a nézők türelmét fura címadásaikkal. Az Airplane az akkori NSZK-ban a „Hihetetlen utazás egy őrült gépen”; Argentínában a „Hol a pilóta?”; Norvégiában a „Segítség, repülünk!”; Spanyolországban a „Landolj, ahogy tudsz”, míg Brazíliában a „Húzzák meg öveiket…a pilóta elhunyt” címmel szerepelt a mozik műsorán.
 • 1982-ben elkészült a második rész az Airplane II. – A folytatás, amely már az űrrepüléssel járó bonyodalmakat figurázza ki. Sokan visszatértek az első rész szereplői közül, de a rendezői trió már csak áldását adta erre a filmre, nem vettek részt a megvalósításában.

Airplane. HOL Magazin 2015.

A Paramount Channel az első rész kerek évfordulója alkalmából mindkét epizódot levetíti egymás után az alábbi időpontban:

 • Airplane: július 11. (szombat), 19:00 óra
 • Airplane II. – A folytatás: július 11. (szombat), 20:45 óra 

Airplane. HOL Magazin 2015.

Airplane. HOL Magazin 2015.

Airplane. HOL Magazin 2015.

Airplane. HOL Magazin 2015.


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing