Gundel cukrászda az Állatkertben

2012.08.29. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A Gundel étterem megnyitotta cukrászdáját a Fővárosi Állatkert főbejáratától balra. Hagyományos, békebeli süteményekkel, nyári finomságokkal és kihagyhatatlan ebéd ajánlattal várják a Városligetben sétálókat és az állatkerti látogatókat egyaránt.

Gundel Károly 1910-ben nyitotta meg éttermét a Városligetben, amely rövidesen a magyar politikusok, gazdasági vezetők és a polgári középréteg kedvelt találkozóhelyévé vált. Sikk volt a Gundelbe járni, ahol művészek, sportolók, írók és más hírességek voltak a törzsvendégek.

A Gundel két dolognak köszönhette népszerűségét: az utánozhatatlan vendégszeretetének és az utolérhetetlen konyhájának. Ez a zseniális Gundel Károlynak volt köszönhető, aki a XX. század első évtizedeiben ösztönös érzékkel újította meg az addig zabolátlan magyar konyhát, ötvözve annak eredeti ízeit a francia konyha finomságaival, és alkalmazva a modern konyhai technológiákat.

Áldásos tevékenységének hála, a magyar konyha felkerült a világ gasztronómiai térképére. Az 1939-es New York-i világkiállítás Gundel étterméről azt írta a New York Times, hogy többet tett Magyarország népszerűsítéséért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus. A Gundel ma is büszkén őrzi hagyományait és azt a gasztronómiai színvonalat, amely méltán tette Magyarország legismertebb éttermévé. Törekvésük, hogy megtartsák Gundel Károly gondolatát, mely szerint a “Gundel nem luxus, hanem minőség”.

Néhány érdekesség a süteményekről

Borbély Béla egykori cukrászmester a Gundel újranyitására alkotta meg a tortát. Tésztája vajas csokoládés piskóta, amelyhez két féle csokoládét használunk fel. A krém praliné csokoládé és tejszín főzete. A torta érdekességét a belső dekoráció adja.

Új gundel torta (truffle marcipán)

A Gundel-család egyik receptes könyvében leltek rá egy régi torta leírására. A múlt ízeit felidéző, kézzel írt recept Juhos József főcukrász fantáziáját is megmozgatta, azonban az elmúlt közel száz év akkora változást hozott a magyar nyelvben, hogy egyes alapanyagok megértéséhez a Ház történészének segítségére is szükség volt. A receptúra hosszas tanulmányozása után végre nekiláthattak a munkának a cukrászműhelyben. Így született meg a régi-új trüffel-marcipán Gundel-torta. Mandulalisztes diós csokoládés piskóta benne tejszínes csokoládés ganache krém (csokoládé és tejszín főzete) és egy vékony marcipán lap, ami felteszi a koronát erre a remekműre.

Gundel palacsinta

A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik. A Gundelben évente 25000 adag palacsintát szolgálnak fel vendégeiknek és ehhez 1000 kg diót, 500 kg csokoládét használnak fel.

Rigó Jancsi

Rigó Jancsi, az egyik leghíresebb cigányprímás volt. Ötéves kora óta hegedült, tízévesen már apja zenekarában játszott, sokszor szólót. Huszonnégy évesen már saját zenekara volt és az Andrássy úton lévő Reutter kávéházban muzsikált. 1896-ban a párizsi Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége,egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward is. Az asszony beleszeretett Rigó Jancsiba és elhagyva férjét feleségül ment a prímáshoz. A szerelmi történetből 1959-ben francia-magyar film is készült.Jancsi egy alkalommal egy pesti cukrászdában csokoládés süteménnyel kedveskedett szerelmének. Az élelmes cukrász meglátta a lehetőséget és róla nevezte el azt. 2004 óta évente megrendezik a Rigó Jancsi fesztivált.


Cikkajánló
- Dining Guide - Volkswagen TOP100 Étteremkalauz
- Elindult a JótÉtel, a kommunikációs és vállalati szektor jótékony célú kezdeményezése
- MobilaDalin - régi új szereplő a bútortérképen
- Meddőség ellen a természet erejével
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing