Grill party? Olvassa el!
A grillezés során keletkező füst szó szerint a bőr alá is beivódik: a rákkeltő anyagok a bőrön át bekerülnek a szervezetbe, több mint belélegezve - állapították meg a Csinan-i Egyetem kutatói. Tanulmányukat az Environmental Science & Technology című tudományos folyóiratban közölték.

A ruha nem véd teljesen a policiklusos aromás szénhidrogénektől. A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) akkor keletkeznek, amikor zsír, szaft vagy olaj ég el a parázson. Ekkor a füsttel elemelkednek és a grillezett ételeken is lerakódnak. Nagy mennyiségben bekerülve jelentősen megnő a bélrák és a tüdőbetegségek kockázata.
A kutatók húsz fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálták meg, akik Kanton városában két és fél órán át grilleztek. Az egyik csoport grillezett ételt evett, a sütő közelében állt és belélegezte a füstöt. Egy másik csoport a grill mellett állva belélegezte a füstöt, de nem evett az ételből, a harmadok pedig nem evett semmit és maszkkal állt a közelben.
Az elemzések szerint a húst fogyasztók vizeletében volt a legmagasabb a PAH-szint, a bőrön át azonban több káros anyagot vett fel a férfiak szervezete, mint belélegezve.
A vizsgálat során kimutatott 16 különböző PAH a ruhájukon is lerakódott. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a grillezők a sütögetés után öltözzenek át és mossák ki ruháikat.
Aki húst grillez, az más káros anyagokkal is kapcsolatba kerül, például a heterociklusos aromás aminókkal (HAA), amelyek szintén rákmegelőző bélelváltozásokat okozhatnak. Ezek az anyagok akkor keletkeznek, amikor túl forrón és túl sokáig sül a hús vagy más fehérjetartalmú élelmiszer. Ezért nem szabad semmilyen elszenesedett ételt megenni, minden megfeketedett részt le kell vágni.
Az alumínium tálak megakadályozhatják a megégést, de hátrányuk is van: savak és sók hatására az alumínium az ételekre kerülhet. Ezért kerülni kell, hogy a savtartalmú vagy sós ételek - paradicsom, sós lében úszó sajtok, vagy citromlében pácolt halfilé - érintkezzen az alumíniummal.
Grillezéskor minden tabu, ami páclében érlelt: a sonka, a szalonna, a bécsi virsli. Hő hatására nitrozaminok keletkeznek bennük, amelyek gyomor- és nyelőcsőrákot okozhatnak.
Forrás: DPA via MTI
- informed -
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét