Get Closer - Dzsesszfesztivál harmadszor a Hegyvidéken

2018.01.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Immár harmadszor rendezik meg idén tavasszal a Get Closer Budapest Jazz Fesztivált. Április 6-tól 8-ig a nemzetközi dzsessz színtér számos fontos szereplője játszik a főváros XII. kerületében, a Hegyvidéken található MOM Kulturális Központban (MOMKult).

Örömteli, hogy Budapesten felpezsdült a dzsesszélet, az pedig számomra különösen kedves, hogy a XII. kerületben a Get Closer szervezésében nemcsak fesztivált rendeznek, hanem egész évben világhírű előadókat lehet látni és hallani - mondta Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Mint elhangzott, a Get Closer fesztiválon három aktuális amerikai sztár, Nicholas Payton trombitás, James "Blood" Ulmer gitáros és Lizz Wright énekesnő is fellép zenekarával.

Payton április 6-án az Afro-Caribbean Mixtape-pel lép színpadra. Új albumán a be-bopot, a szvinget, a New Orleans-i örökséget, a soult, az R&B-t, a hiphopot és a különböző afrikai, közép-amerikai és karibi népzenei dialektusokat fűzi össze. Másnap ad koncertet a James "Blood" Ulmer Odyssey Trio abból az alkalomból, hogy 35 éve jelent meg az Odyssey Band Odyssey című albuma. Utóbbit a modern dzsesszavantgárd egyik klasszikus művének tartják. A trió az eredeti felállásban lép fel Budapesten, Ulmer mellett Charlie Burnham hegedül és Warren Benbow dobol. A rendezvény zárónapján, április 8-án ad műsort Lizz Wright, aki az R&B-t, a dzsesszt, a bluest, a popot és a gospelt elegyíti, miközben megőrzi saját egyéniségét. Az énekesnő első budapesti fellépésén új albuma, a Grace dalait mutatja be.

A Get Closer Jazz Festen két lengyel előadó, Pawel Kaczmarczyk zongorista (április 6-án) és Kuba Wiecek szaxofonos (április 8-án) formációja is koncertet ad. A Kaczmarczyk Audiofeeling Trióban Kuba Dworak bőgőzik, Dawid Fortuna dobol, a tehetséges fúvós Kuba Wiecek Triójában pedig Baranski bőgőzik, Lukasz Zyta pedig dobol.

A fesztiválon április 7-én egy nemzetközi supergroup, a legendás Weather Report örökségét ápoló Heavy Weather lép fel, amelyben magyar ütőhangszeres, Mogyoró Kornél játszik.

Mogyoró Kornél a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a Heavy Weather a Weather Report egykori zseniális billentyűse, Joe Zawinul emléke előtt tiszteleg, aki tíz évvel ezelőtt halt meg. A Heavy Weathert Zawinul menedzsere, Peter Guschelbauer kérésére az ismert norvég basszusgitáros, Per Mathisen szervezte össze. Mathisen a dzsessz számos világsztárjával játszott már együtt, ebbe a csapatba három ismert osztrák zenészt - Gerald Preinfalk szaxofonost, Paul Urbanek billentyűst és Herbert Pirker dobost - hívott Mogyoró Kornél mellett.

Az MTI kérdésére Mogyoró Kornél kitért arra, hogy a budapesti fellépésre elkészül a Heavy Weather lemeze, amely első, tavaly júliusban az ausztriai Gmudenben adott koncertjük felvétele.

A Get Closer Jazz Fesztiválon kiállítást is rendeznek a MOMKultban Robert Cifarelli világhírű olasz dzsesszfotós képeiből.

A Kleb Attila által vezetett Get Closer cég szervezésében idén tavasszal és nyáron mások mellett még a Joshua Redman amerikai szaxofonossal kiegészülő luxemburgi Reis Demuth Wiltgren Trio (március 6-án), a Buena Vistából ismert kubai zongorista Robert Fonseca Triója (május 8-án), a guatemalai származású multiinstrumentalista, szerző, énekes sztár, Gaby Moreno (május 24-én), az Art Ensemble of Chicago (június 7-én) és a szintén kubai Son Del Nene (június 28-án) lép fel.

Április 23-án szintén a Get Closer szervezésében különleges koncerttel ünnepli 60. születésnapját Kárpáti Dódi József trombitás. Az elsősorban a Quimby zenekar tagjaként ismert zenész korábban játszott a Palermo Boogie Gangben és az Andersenben is, saját dzsesszformációja pedig a Priváti Projekt, amelyben jelenleg Vasvári Márton basszusgitárossal, Szaniszló Richárd vibrafonossal és Kőszegi Imre dobossal zenél együtt.

"Nem életműkoncertet tartunk, inkább egy érzésből összerakott, befogható dolgot, sok vendéggel. A koncertre időzítve egy dupla bakelit Priváti Projekt-koncertelemezt is megjelentetünk limitált példányszámban" - mondta Kárpáti Dódi.

A Privátilag 60 című április 23-i koncerten színpadra lép Erik Truffaz világhírű svájci-francia trombitás, a már említett lengyel zongorista, Pawel Kaczmarczyk, Frankie Lato hegedűs, Barabás Lőrinc trombitás, Alba Hyseni énekes, valamint a Quimby tagjai.

Kleb Attila beszámolt arról s, hogy a Get Closer szervezésében folytatódik a tavaly ősszel indult akusztikus koncertsorozat, amelynek keretében áprilisban Bérczesi Róbert, májusban pedig Bródy János is fellép a XII. kerületi Barabás-villában a mesélős, intim hangulatú esteken.

 

 

 

 

MTI 2018. január 17., szerda 16:19


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing