Gasztronómiai forradalmat szeretne a Balatoni Kör

A helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, nagyobb összefogással "gasztronómiai forradalmat" szeretne elérni a tó partján a Balatoni Kör.
Váli Péter borász a szerdai budapesti, Badacsony New Yorkban elnevezésű rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a badacsonyi termelők kezdeményezésére létrejön a Balatoni Kör, melynek alapításában pénteken húsz vezető borász és vendéglátós vesz részt a Balaton mindkét partjáról.

Az összefogás célja, hogy a Balaton mentén a helyi termékeket népszerűsítsék, és együttes erővel emeljék európai szintre a balatoni gasztronómiát. Első lépésként a Balatoni bort a Balaton-partra kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a tóparti vendéglátóhelyeken helyi bort kóstolhassanak a vendégek, de az is fontos célkitűzés, hogy balatoni halakból készüljenek a helyi éttermek fogásai.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere emlékeztetett: a helyiek összefogása lehetővé teszi, hogy a badacsonyi borok egyre többször és egyre komolyabb formában jelenhessenek meg a nagy rendezvényeken országszerte. Badacsonyba is érdemes azonban ellátogatni, hiszen egyre több színvonalas rendezvény várja a vendégeket a Balaton egyik legszebb környékén - tette hozzá.

Istvándy Gergely borász, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta: Badacsony felébredt "Csipkerózsika-álmából", és a látogatóknak immár a nyári főszezonon kívül is számos színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kínál: többek között nordic walking pályarendszer, az új badacsonyi kilátó, a badacsonyörsi arborétum, a szigligeti vár, az új lábdihegyi strand, a tapolcai tavasbarlang vagy Salföldön lovaglási lehetőség várja a vendégeket.

Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke elmondta, többek között borúti információs táblarendszerrel és egységes megjelenésű kiadványcsaláddal népszerűsítik a borvidék pincészeteit, de szélesebb összefogásban is gondolkodnak, így a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesület rövidesen együttműködési megállapodást köt.

Váli Péter beszámolója szerint a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület immár harmadik alkalommal szervezte meg a közös budapesti bemutatkozást, melynek során először az olaszrizling, majd a szürkebarát, idén pedig a kizárólag Badacsonyban termő kéknyelű áll a középpontban.

"A világ legnagyobb kéknyelű kóstolóján" a budapesti New York-palotában szerdán 31 badacsonyi termelő 155 vakkóstolással előzsűrizett borát lehet kóstolni, a kéknyelű mellett többek között bakatort, olaszrizlinget, rózsakőt, szürkebarátot, rajnai rizlinget, vulcanust vagy zeuszt is.

 

 

MTI 2014. március 19., szerda 14:25


Cikkajánló
- Káprázatos választék a Pezsgő Június Nagykóstolón
- Terroir & Style of Lugana
- Forradalom Villányban
- Egyedülálló palack az Egri borvidéken
- Negyedjére is BalatonBor!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing