Gasztrohegy - Terítéken BADACSONY

2018.10.03. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva” néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Hozzájuk csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria.

Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit. A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.

“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika. ---- LENT olvasató a 9 étterem pontos ajánlata!

“Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

“Nagy könnyebbség, hogy a kilenc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon” – meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról.

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken, a Badacsony Nyitva oldalára folyamatosan kerülnek majd fel az információk. Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak símogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

 

RÉSZLETES TEMATIKÁK:

Október 5-6-7. GASZTROHEGY/1. Minden, ami szőlő – Már túl a szüreten, borok forrnak a pincében, de a szőlőből nem csak bor készül. Murci, must, szőlőlevél, szőlőmagolaj, verjus, mustbalzsam és a badacsonyi szüret ihlette fogások a tányérokon, amikért érdemes bejárni a hegyet.
November 23-24-25. GASZTROHEGY/2. Halak a hegyen –  A legharapósabb halak kerülnek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…
December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.
Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.
Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.
Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…
Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

 

RÉSZTVEVŐK:

Tölgyes Kúria

Bonvino Borbár

Borbarátok Vendéglő

Istvándy Borműhely

Tilia Borvendéglő

Pláne Badacsony borterasz

St. Orbán Étterem

Laposa Birtok

Kisfaludy-ház

 

Ajánlott szállások:

Badacsonytomaj: Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester, Hotel Neptun

Szigliget: Villa Kabala

Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

Utazás:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában (pontos menetrend a Facebookon)

BADACSONY TAXI: 06306026963

 

A további információkat itt lehet elérni:

https://www.facebook.com/badacsonynyitva/

 

AJÁNLATOK az első hétvégére

Október 5-6-7. Minden, ami szőlő!

 

Borbarátok Vendéglő

Tatár beefsteak, kápiakrém, magos mustár, sült szőlőlevél, kékszőlő, verjus, póréhagyma szalma

Must sabayon, mazsola fagylalt, ristretto

 

Istvándy Birtok és Borműhely

Istvándy Szürkemarha pástétom cabernet sauvignon szőlőlekvárral, kaláccsal.

Eperszőlős csicseriborsókém (hummusz) szőlőmagolajjal, verjus-vel és tortilla-val.

Kéksajtos pohárkrém, csoki morzsával szőlőlézselével.

Csokoládés máktorta kékszőlővel.

 

Tilia Borvendéglő

Kacsamáj mousse, szőlős saláta, balzsamecetes dresszing, zeus redukció, újdió

Erdei gombakrém leves, ropogós mangalica csipsz,

szőlőmag örleményes-túrós pogácsa

Szarvascomb fehérborral párolva verjus-vel ízesített-vadas mártás, szalvétagombóc

Izabella szőlős mascarpone hab pirított törökmogyoró crumble, szőlő coulis

 

Pláne Badacsony borterasz

Házi tagliatelle, blanchírozott szőlőlevél, karamellizált szőlő, kéksajt, szőlőmag-olaj a Szászi Pincétől, verjus a Bencze Családi Birtoktól, mazsola, “bazalt balzsam” a Kövér-késtől.

 

St. Orbán Étterem

Vaddisznó szűz, édesburgonya, szőlő, must

 

Laposa Birtok

Fürjkocsonya, szőlő, magsaláta.

 

Kisfaludy-ház

Szüreti szőlőleves arany mazsolás túrógombóccal

Kacsacomb szőlő-mézes lilakáposztával

Ürmöske

 

Bonvino Borbár

Kacsa rillettes fehérboros szőlőraguval, sütőtökös burgonyagombóccal


Cikkajánló
- Új hangversenysorozatot indít el a Nemzeti Énekkar
- Léhűtők és boszorkányok
- Budapest 145 éves
- Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
- Finom falatok, vidámság az AsiaCenterben

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing