Gárdonyi irodalmi fesztivál kezdődik Egerben


A II. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivált csütörtöktől vasárnapig rendezik meg Egerben, ahol koncertek, irodalmi műsorok és irodalmi játszóházak színesítik a programot, vasárnap pedig születésnapi kerti ünnepélyt tartanak az író házában.

Halász Noémi elmondta: Habis László, Eger polgármestere nyitja meg a fesztivált csütörtökön kora este, majd a Funky Off! zenekar közreműködésével kezdődik a Gárdonyi és a humor című program, amelyben lesz irodalom és dzsessz.

Pénteken, szombaton és vasárnap is meseprogramok, játékok várják a gyerekeket a Gárdonyi-kuckóban, királyi várjátékon és vitézi próbán vehetnek részt a kisebbek. Utóbbi győztese Dobó István apródja lehet a Végvári Vigasságok történelmi fesztiválon. A Várműhely a felnőtteket és a gyerekeket is kézműves foglalkozásokkal várja.

A fesztivál idején bemutatkoznak a Vaga Banda gólyalábasok a belvárosban, a vár Dobó bástyájában levetítik az Egri csillagok című filmet, "Gárdonyi titkos életébe" kapnak bepillantást az interaktív tárlatvezetések résztvevői a Gárdonyi-házban.

Koncertet ad a hevesi megyeszékhelyen a Hot Jazz Band, a Sebő Együttes, az Apacuka zenekar, a Kolompos zenekar, a Patka & Zvorak Színpad Radnóti-estet ad a Zsinagóga Galériában. Szombaton este Egri csillagok címmel rendeznek musical fesztivált a várban.

Vasárnap születésnapi kerti ünnepélyt tartanak az író házában, az ünnepségen Saárossy Kinga és Blaskó Balázs színművész, valamint Karády István előadóművész működik közre.

Gárdonyi Géza 1863. augusztus 3-án született Gárdony-Agárdpusztán. A láthatatlan ember, az Egri Csillagok vagy az Isten rabjai szerzője 1897-ben költözött Egerbe és ott hunyt el 1922. október 30-án. Az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

 

 

MTI 2014. július 29., kedd 17:45


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing