Gárdonyi-emlékév: készülnek az egri borászok

2013.04.29. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

 

Különleges nedűkkel teszik emlékezetessé a Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett bort és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.

Zentai László, az egri önkormányzat sajtószóvivője hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik egésszé.

Hozzátette, hogy elkészült a Gárdonyi-emlékév borának arculata, megvannak már a címkék is, így a jubileumi esztendő derekán piacra kerül a Gárdonyi-bor.

Emellett öt neves pincészet is összefogott, hogy létrehozzon egy közös, a város borászatának erejét megmutató fehér cuvée-t. Thummerer Vilmos chardonnay-vel, Gál Tibor viognier-vel, Bolyki János hárslevelűvel, Lőrincz György és Gál Lajos pedig olaszrizlinggel járult hozzá az Egri Csillag Grand Superior készítéséhez. A házasítás immár a St. Andrea Pincészetben, hordókban várja a palackozást - mondta a referens.

Az Egri Csillag 2011-ben született az Egri Bikavér fehér párjaként. A borvidék termelőinek szándékai szerint a cuvée, vagyis több fajtából házasított bor a bikavér mellett a borvidék fehér zászlósborának szerepét tölti be.

Az öt pincészet tervezi egy közös Egri Bikavér Grand Superior készítését is - mondta el Zentai László.

MTI 2013. április 29., hétfő 11:58

 


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing