Fronthatások

2015.04.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Bár régen kétségtelenül sokkal inkább ki volt szolgáltatva az ember az időjárási viszonyoknak, a fronthatások ma sem "hagynak bennünket teljesen hidegen". Hogy hogyan készülhetünk fel "rájuk" és védekezhetünk ellenük?

Az ózonréteg rohamos elvékonyodása, az alábbhagyni nem akaró környezetszennyezés és a fokozódó stressz miatt egyre csökken az alkalmazkodási készségünk, s ennek köszönhetően mind többen érzékeljük a fronthatásokat. Van, aki csak kicsit tompultabbá, figyelmetlenebbé, feszültebbé válik, más kifejezettebb betegségtünetekkel, rosszulléttel reagál. Ahányan, annyiféleképpen.

Általában a nők sokkal érzékenyebbek a fronthatásokra, mint a férfiak, s ez valószínűleg hormonrendszerüknek köszönhető. Az idősebbek is nehezebben tűrik a légköri nyomásváltozásokat, érdemes őket valóban komolyan venni. Frontérzékenység persze gyerekeknél is előfordulhat, különösen, ha "beleiskolázzuk" őket.

MINDENKI MÁSKÉPP REAGÁL

1. A makkegészséges: rendkívüli ellenálló és alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte semmit nem érzékel az időjárás változásából.

2. Az enyhén reagáló: ugyan észreveszi, és kismértékben a saját bőrén is tapasztalja a fronthatást, de jól, minden panasz nélkül elviseli azt. Teljesítőképessége nem változik, komoly tünetei nincsenek.

3. A frontérzékeny: a frontbetörés hangulatváltozást, szív- és keringési panaszokat okoz, megfájdulhat a feje, esetleg álmatlanná is válhat.

4. Az időjárás betege: hevesen reagál az időjárás-változásra ­ a fellobbanó fájdalmak (hegek, meglevő alapbetegségek...) jelentősen csökkentik a teljesítőképességet, komoly fizikai tünetekhez vezetnek. Bizonyos kor után és erősen károsult egészségi állapotban akár életveszélyes állapot is kialakulhat (pl. szívinfarktus, agyvérzés, tüdőembólia stb.).

5. Az időjárás-változást előre megérzők: már a front betörése előtt órákkal, sőt napokkal is képesek néhányan a közelgő változást megérezni. Különösen az ízületek jeleznek idejekorán. Ez a "rendkívüli", de nem kívánatos képesség a kor előrehaladtával sajnos mindjobban kifejlődik.

6. A meteoropata: a hipochonderek közé tartozik ugyan, mégis legalább annyira "megkínozza" az időjárás-változás, mint a valóban érzékenyeket. Különösen akkor jelentkezik sokféle bizarrnál bizarrabb tünet, ha azt az orvosi meteorológia előre jelezte. Amikor a labilis kerin gésűeknek pl. szédüléssel kell számolniuk, a meteoropaták ájulással és légszomjjal, heves mellkasi szorítással reagálnak.

 

A TÜNETEK

Áltaános panaszok:

levertség, a koncentrálóképesség csökkenése, a reakciókészség lelassulása

idegesség, ingerlékenység, nyugtalanság, arrogancia

alvászavarok, fokozott verejtékezés, hidegrázás, az érzékelés romlása

fejfájás, vibrálás a látótérben.

A melegfrontnál ­ alacsony légnyomáskor:

vakbélgyulladás

glaukómás roham

szorító mellkasi fájdalom (szívroham), keringési elégtelenség

trombózis- és embóliahajlam

asztmás roham

depresszió, öngyilkossági hajlam

migrén

reumás fájdalmak

vesegörcs.

A melegfrontnál ­ magas légnyomáskor:

ájulás, migrén

allergiás tünetek fokozódása

depresszió, fokozott ingerlékenység

vérzések (gyomor, tü dő...).

A hidegfrontnál ­ alacsony légnyomáskor:

asztmás roham

gyomorfekély

szívritmuszavar, szorító mellkasi fájdalom

reumás fájdalmak

görcsök, gyulladások

a koncentrálóképesség és a reakcióidő romlik, lelassul

a fantomfájdalmak felerősödnek.

A hidegfrontnál ­ magas légnyomáskor:

görcsök

szorító mellkasi fájdalom, infarktus, agyvérzés

asztma bronchiale.

 

MIT TEHETÜNK?

Természetesen sokat változtathatunk, ha otthon nem ölbetett kézzel várjuk, hogy valami történjen már végre.

1. Rendszeres mozgás a szabadban: jelentősen csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben, ellazít, fokozza a hangulatjavító szerotonin termelődését és jobb kedvre derít, mobilizálja az immunrendszert.

3. Szauna, váltott zuhany: helyreállítja a hőszabályozást, stabilizálja a keringést és a vegetatív idegrendszert, aktiválja az immunrendszert, serkenti az anyagcserét és a kiválasztást.

4. Kneipp-kúra (váltott zuhany, leöntések, borogatások, víztaposás, harmatos fűben járás): javítja a keringést, edzi az immunrendszert, stabilizálja a vegetatív idegrendszert.

5. Akupresszúra, talpmasszázs: erősíti a vegetatív idegrendszert, enyhít bizonyos fájdalmakat, fokozza az immunrendszer aktivitását. A halántékon és a szemöldökök íve mentén több nyugtató hatású akupresszúrás pont található, ezek pulzáló, erősödő és enyhülő masszázsa segít ellazulni.

6. Diéta: speciális diéta nem létezik, de a vitamindús (C, B) és ásványokban, nyomelemekben gazdag (magnézium, cink), könnyen emészthető ételek mindenképp csökkentik a frontérzékenységre való hajlamot. Tarthatunk egy-egy nehezebb napon gyümölcsnapot vagy léböjtöt is.

7. Gyógynövények: citromfű, orbáncfű, levendula (nyugtatnak, oldják a feszültséget), rozmaring (emeli a vérnyomást, élénkít), fagyöngy (csökkenti a vérnyomást), ginzeng (javítja a stressztűrő képességet), a grépfrútmagcsepp is segítséget nyújthatnak.

8. Aromaterápia: citromfű-, orbáncfű-, levendula-, geránium-, muskotályoszsálya-, szantálfaolajat csepegtethetünk a fürdővízhez, de párologtathatunk aromamécsesben is, vagy használhatjuk masszázs során.

9. Autogén tréning, relaxáció, jóga: mindenki tudja, hogy a pihenés, ellazulás jelentős fokban csökkenti a betegségek tüneteinek jó részét, sokszor már egy kiadós alvás is teljesen panaszmentessé tesz.

 

- informed -


Cikkajánló
- Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?
- Gyógyfüvek és az influenza
- Csoki-bor kombinációk Valentin-napra!
- Lustálkodd magad egészségesre!
- A vegetáriánus étrend előnyei

Fronthatások

2018.06.28. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Sokszor a fronthatás hívhatja fel a figyelmet a szervezet egyensúlyának felborulására, lappangó betegségekre, ugyanis ha a test energiáit leköti a betegséggel szembeni küzdelem, nem marad erő a külvilágból hirtelen érkező hő- és légnyomáshatások, páratartalom- és szélerősség-változásokhoz való megfelelő alkalmazkodásra.

Az élőlények egy-egy meghatározott földrajzi tájhoz, világrészhez, éghajlathoz kötődnek, és az ottani „naptárhoz igazodó” frontok természetes velejárója az életüknek. A globális felmelegedés azonban megváltoztatja a jellemző éghajlatot, befolyásolja az egyes évszakokra jellemző időjárást, a napsugárzást, illetve a hideg-meleg légtömegek mozgását

A frontok szoros kapcsolatban állnak a légkör ionizációs viszonyaival, elektromos töltésével, elsősorban az agyi folyamatokra, az idegrendszer működésére hatnak. A front a különböző hőmérsékletű, páratartalmú légtömegek találkozásának vonala, ahol az egyik légtömeg próbálja kiszorítani a másikat.

Nyáron a frontátvonuláshoz hasonló viszonyokat lehet megélni a légkondicionált áruházakban, amikor negyvenfokos melegből hirtelen egy húszfokos hőmérsékletű helyiségbe lépünk, ahol a páratartalom is lényegesen eltér a kintitől. Aztán egy óra múlva fordított alkalmazkodást várunk a szervezetünktől, és ez, akár a fronthatás, már megviselhet bennünket. Különösen az áruház dolgozói szenvednek, hiszen ők annyi időt töltenek a hidegben, hogy utána nehéz elviselniük a meleget…

A melegfront betörésekor az emelkedő hőmérséklettel párhuzamosan növekszik a levegő páratartalma, ugyanekkor csökken a légnyomás. A megfigyelések, statisztikák szerint a melegfrontra érzékenyek feszültté, ingerlékennyé válnak, emelkedik a vérnyomásuk, fáradtak, mégsem tudnak aludni. A kialvatlanság negatívan hat immunrendszerük működésére, emiatt könnyen megbetegszenek.

Ha a felmelegedést nedves légtömegek érkezése kíséri, nagyon sokan panaszkodnak fejfájásra, migrénre, fantomfájdalmakra is. A légnyomáscsökkenés izgatja a szimpatikus idegrendszert, fokozódik az anyagcsere, a szívbetegek légzése nehézzé válik, vérükben emelkedik a fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium-, és csökken a káliumtartalom.

A viszonylag stabil egyensúlyi állapot kilengése és a kialvatlanság növeli a balesetveszélyt, ezért az érintettek jól teszik, ha a kritikus napokban nem vezetnek autót! A meleg állandósulásával a panaszok fokozódhatnak, megnő a baleset kockázata is, különösen az infarktusra,embóliára,depresszióra hajlamosaknak ilyenkor kímélniük kell magukat; életveszélyes lehet a vérnyomásemelő közlekedés vagy akár egy csúcsforgalmi helyzet.

A hidegfrontra a hőmérséklet és a páratartalom gyors csökkenése és az emelkedő légnyomás jellemző. A hideg lelassítja a frontra érzékeny embereket, csökkenti vérnyomást, el is ájulhatnak. Az ízületi panaszokkal küszködők és a valamikor csonttörésen átesettek emberek fájdalma fokozódik, emiatt képesek megjósolni a lehűlés érkezését is. Az asztmások sem szeretik a hidegfrontot, mely a megnövekedett görcskészség miatt veszélyes lehet számukra.

Ha a hideg levegőnek nagy a páratartalma, ködös az idő , ezt nem csak az ember hangulata szenvedi meg, hanem felerősödnek a reumatikus fájdalmak is, hasmenés, hascsikarás és a kólika is jelentkezhet.

A hideg és a meleg léghullámokat kísérhetik erős széllökések is. A szelet talán senki sem szereti, mert idegesítő, ha összeborzolja a hajunkat, lefújja a fejfedőnket, megcsípi az arcunkat. Vannak a szelet kiválóan előrejelző emberek, akik mielőtt még piroslana az ég alja, már idegenkednek attól, hogy kimenjenek a szabadba, még nem is éri a szél az arcukat, de már megfájdul a fejük.

A fronthatások megelőzésében, a tünetek enyhítésében segíthetnek a magas kálium és magnézium tartalmú ételek, a felmelegedésre érzékenyeknél a természetes gyulladáscsökkentők, illetve jó szolgálatot tehet B 1-vitamin szedése, az idegrendszert és a koncentrálóképességet erősítő sportok, mozgásművészetek űzése – tenisz, keleti küzdősport, golf, tai-csi, Alexander-módszer.

Következetes napirenddel, rendszeres sétával, kirándulásokkal, a változatos, teljes értékű táplálkozással, korai lefekvéssel is megelőzhetjük a fronttal összefüggő panaszokat.

 

Forrás: Ideál - Reforméletmód magazin

Kép: Praisaeng/FreeDigitalPhotos.net

 

- informed -


Cikkajánló
- Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?
- Gyógyfüvek és az influenza
- Csoki-bor kombinációk Valentin-napra!
- Lustálkodd magad egészségesre!
- A vegetáriánus étrend előnyei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing