Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava mutatkozik be a rendezvényen

2016.02.25. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

A francia kultúra legjava mutatkozik be az idén is a Frankofón Filmnapokon és Fesztiválon: filmek, premier előtti vetítések, kiállítások, koncertek, előadások és sok egyéb program is várja a közönséget a pénteken kezdődő eseményen, Budapesten és vidéki helyszíneken - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója az április 2-ig tartó rendezvényről elmondta: pénteken este az Urániában a Valley of Love című film vetítésével kezdődik az eseménysorozat. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

Az idén új budapesti helyszínként a Cirko-Gejzír moziban is tartanak vetítéseket és több vidéki nagyváros is csatlakozott a programhoz.

Hervé Ferrage arról is beszélt, hogy feladatuk a francia nyelvű országokat bemutatni a magyar közönségnek. A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális program várja Budapesten és a vidéki városokban az érdeklődőket, a program az oktatási intézményekre is kiterjed - tette hozzá.

Kiemelte: céljuk, hogy a legszélesebb spektrumát mutassák be a francia nyelvű művészeteknek, művészeknek.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.

Hervé Ferrage elmondta: az eseményen elsősorban 2014-15-ös filmeket mutatnak be, mintegy 30 alkotást, amelynek egy részét először láthatja a magyar közönség. Az országban összesen 52 filmvetítést tartanak a következő hetekben.

Mint mondta, Isabelle Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot szentelnek.

A filmvetítések mellett koncertek, például a Müpában barokk est, az A38 Hajón pedig könnyűzenei programok várják a közönséget.

A eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek is részt vesznek.

A fesztiválon aktuális problémákról is szó lesz: Catherine Wihtol de Wenden politológus és szociológus részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést Mit jelent ma az identitás? címmel március 31-én, a prágai és bécsi Francia intézettel közösen szervezett A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában című programsorozat keretében.

 

 

MTI 2016. február 23., kedd 20:26


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing