Forduljunk-e csontkovácshoz?

2015.01.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Tanácsok, Életmód

Sokan felteszik a kérdést, biztonságos-e csontkovácshoz fordulni derék- vagy hátfájással.
A válasz: általában igen, ha különben egészségesek vagyunk, továbbá ha az illető megfelelő tanulmányokat folytatott, és van engedélye. Kutatások bizonyítják, hogy az izomzattal kapcsolatos vagy ismeretlen okból eredő derékfájás esetén a csontkovács segíthet, krónikus betegségnél (pl. artritisz) viszont nem.

Beszélni kell azonban a kockázatokról is. A kezelés során a csontkovács (kiropraktor) hirtelen erőteljes mozdulatokat tesz a beteg gerincének bizonyos pontjain a kezével vagy egy eszközzel. Ha a fájdalom forrása porckorongsérv, előfordulhat, hogy a kezelés csak ront a helyzeten, különösen, ha nem helyesen végzik.

Igen ritkán, de előfordulhat stroke is, amikor a nyak kezelése folyamán a túlnyújtott artériában leválik egy vérrög. A derékfájás kezelésére szakosodott csontkovácsok végezhetnek nyaki beavatkozást is, de kérhetjük is, hogy hagyják el.

Ha zsibbadást vagy érzéketlenséget érez, vagy ha daganatos betegségben szenved, semmiképpen sem ajánlott a csontkovács, egyébként is jobb, ha szakorvossal beszélünk a kérdésről.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing