Folly Arborétum. Kihagyhatatlan úti cél a Badacsony lábánál.

2018.03.28. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

Badacsonyi turisztikai és gasztronómiai túránk részeként a badacsonyörsi Folly Arborétumba is ellátogattunk. A szokatlanul hosszúra nyúlt tél, a havas hegyi utak dacára is szép sétát tehettünk a Balaton fölé magasodó hegyoldalban, avatott idegenvezetőnktől hallgatva meg a birtok történetét.

Cédrusoknak és ciprusoknak ma is látható gyűjteményét Folly Gyula pécsi orvos alapozta meg a XX. század elején. Az akkor fél hektáros terület mára több, mint hat hektárossá nőtt. Az elmúlt évszázad itt sem nyugalomban múlt: a háborúk, az államosítás, a téeszesítés éveiben az arborétum sem fejlődött a korábbi ütemben.

Mára ismét a Folly család tulajdonában áll az ültetvény. Télen-nyáron látogatható! Akár önálló uticélként, akár egy többnapos badacsonyi program részeként érdemes ellátogatni ide. Sétálni a cédrusok árnyékában, megpihenni a padon, gyönyörködve a badacsonyi-balatoni kilátásban, megkóstolni a remek borok vagy házi szörpök valamelyikét.... Nem is kell talán több egy hangulatos délutánhoz! 

A havas ködbe burkolózó Badacsony. HOL Magazin 2018.

A birtok a közeli jövőben újabb fejlesztéseknek ad teret. Új fedett és szabadtéri helyszínekkel bővül, amelyek még alkalmasabbá teszik rendezvények, össszejövetelek befogadására. Az építésről igyekszünk beszámolni olvasóinknak!

Az arborétum fenntartásának anyagi terheit egyrészt támogatásokból, másrészt díszfaiskolai tevékenységből, mára más elsősorban a szintén a család birtokában álló szőlőültetvények, illetve az abból termelt borok eladásából fedezik.

A borászatuk termékeivel már sok borbemutatón, borfesztiválon találkoztam. A legjobb badacsonyi tételekkel is állják a versenyt! A nagyszerű tételek közül is kiemelkedik a Cédrus - személyes kedvencem! 

Másik irányba  fordulva a Balaton és a déli part látképe tárul fel előttünk. Jobb idő jól áll a kilátásnak.... HOL Magazin 2018.

A családi ősök emlékműve a parkban. HOL Magazin 2018.

Jól esik bevackolni a cserépkályha sarkába.... HOL Magazin 2018.

Az Arborétum saját pincészetének borai és a híres házi szörpök. HOL Magazin 2018.


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban
- Eddig nem érvényesül a papírforma – Félidőben jár Az Év Fürdője szavazás
- Megújult Etyeken Magyar-kút

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing