Fogadóközponttal bővült a Károlyi-kastély

Uniós forrás felhasználásával, mintegy 200 millió forintból turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egykori mosóházából.
A csütörtöki ünnepélyes záró rendezvényen Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta, hogy a beruházás az Európai Unió csaknem 98 millió forintos támogatásából valósult meg, melyet az épület szerkezetének fejlesztésére a magyar állam képviseletében eljáró MNV Zrt. mintegy 81 millió forinttal egészített ki.

A főigazgató a jövőbeni célok között említette a kastélyparkhoz tartozó területek visszavásárlását, valamint az Ybl-kapu visszaállítását. Közölte, hogy a fogadóépület fejlesztése mellett párhuzamosan zajló parkfelújítás jövő tavasszal zárul.

Holcinger László, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőigazgató-helyettese elmondta, hogy a mosóház műemléki épületében megújultak a válaszfalak, a lépcsők, a korlátok, a beltéri nyílászárók, szigetelések, vakolatok, valamint a projekt eredményeképpen létrejött 3 teljes és egy részmunkaidős, új munkahely. Hozzátette: várhatóan évente több mint négyezer látogató fogja igénybe venni a szolgáltatásokat és a kialakuló turisztikai szolgáltató központ tízmillió forinttal járul hozzá a fenntartáshoz.

A mosóház új szolgáltatásokat is biztosít: turisztikai információkhoz juthatnak az ide látogatók, kerékpárkölcsönző és műhely jön létre, oktatási és erdei iskolai helyszín létesül.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1844-1853 között klasszicista stílusban épült. Az 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastélynak a II. világháború után többféle - nem odaillő – funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt. 1999-ben megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával.

Az elmúlt években elsőként a kápolnát állították helyre, ezt követően rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, valamint a szökőkutas díszudvart. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak és 22 vendégszoba is várja az érkezőket.

2011 szeptemberében adták át a középső, felújított épületrészt. A teljes épületegyüttes felújítására mintegy másfél milliárd forintot költöttek. A kastélyban helyezték el Fejtő Ferenc könyv- és archívumállományát, valamint a történelmi Magyarország településeit megörökítő 50 ezer darabos képeslapgyűjteményt is.

 

 

MTI 2014. október 9., csütörtök 16:47


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing