Ferenczi György és a Rackajam koncert, fókuszban az emberi jogok

 

Decemberben az emberi jogok, a kulturális sokszínűség, a migráció kérdései és természetesen az ünnepek kerülnek az Európa Pont programjainak középpontjába. A polgárok európai évének záróeseményén Vérten Dániellel és Kárász Róberttel beszélgetünk. Koncertet ad Ferenczi György és a Rackajam, megismerkedünk az iráni divattal, majd az év utolsó programján Svédországba repülünk.

A polgárok európai évének záróeseménye alkalmából december 5-én megnyitjuk az Én, Te, Mi…Európa című plakátpályázat legjobb alkotásaiból álló kiállítást, majd beszélgetünk európaiságról és európai jogokról Győri Enikővel, a Külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkárával, Perger Istvánnal, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetőjével, Kárász Róbert, televíziós újságíróval, valamint Vérten Dániellel, aki „Cycle me Home” c. filmjével elnyerte az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat. Az est zárásaként Ferenczi György és a Rackajam lép az Európa Pont színpadára.

December 10-én az emberi jogok világnapja alkalmából a bevándorlók jogaival, toleranciával, az antirasszizmussal és a migránsok magyarországi helyzetével foglalkozunk. Arghavan Shekari iráni divattervező több éve él Magyarországon, az este során bemutatja legújabb kollekcióját, kitekintős kisfilmeket nézünk, az est zárásaként Sena, a ghánai énekesnő ad koncertet.

Az Egy csésze Európa sorozatunk december 11-i programján Svédországba repülünk. Az est folyamán rénszarvasokról, hószánról és a vakítóan fehér tájakról is szó esik, de nem felejtünk el beszélgetni a svéd karácsonyról sem. Mindehhez egy csésze tea vagy kávé mellé svéd finomságokat kóstolunk. Regisztráció: euinfo@eu.hu

Az Európa Pont minden programja ingyenes, szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

További információ:

1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapont

 

 

Részletes program:

2013. december 2. (hétfő), 19:00

Szaharov-díj / On the Spot

 

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította, és évente ítéli oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért. A díj névadója Andrej Dmitrijevics Szaharov, az 1975. évi Nobel-békedíj kitüntetettje.

A Szaharov-díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy szervezeteket tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

2012-ben két iráni emberi jogi aktivista, Nasrin Sotoudeh jogász és Jafar Panahi filmrendező kapta az Európai Parlament gondolatszabadságért járó Szaharov-díját. Rájuk emlékezve az On the Spot Helyszín: Irán című filmjét vetítjük – amelyben az alkotók interjút készítettek Jafar Pahani filmrendezővel, és a két alkotót, Cseke Esztert és S. Takács Andrást is vendégül látjuk.

Program:

19:00 Megnyitó

19:10 Helyszín: Irán – filmvetítés

20:00 Beszélgetés Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással

 

2013. december 5. (csütörtök), 19:00

Ferenczi György és a Rackajam koncertje

A polgárok európai évének záróeseménye

 

Hogy milyen jogok illetnek meg bennünket, uniós polgárokat? A polgárok európai évének záróeseményén kiállítással, beszélgetéssel és versekkel járjuk körül a témát.

19:00-kor megnyitjuk a budapesti, a pozsonyi és a prágai Lengyel Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a krakkói Krzysztof Dydo Poster Gallery és a Magyar Plakáttársaság együttműködésében meghirdetett, Én, Te, Mi…Európa című plakátpályázat legjobb alkotásaiból álló kiállítást.

Majd beszélgetünk európaiságról és európai jogokról Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetőjével, Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkárával, Kárász Róbert, televíziós újságíróval, valamint Vérten Dániellel, aki „Cycle me Home” c. filmjével elnyerte az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat.

Az est zárásaként Ferenczi György és a Rackajam lép az Európa Pont színpadára. A zenekar, amely – Hobó után – a legtöbb verset tartja repertoárján, 2005-től játszik fúziós zenét. A koncerten felcsendülnek majd magyar népzenei és világzenei elemek, blues-klasszikusok és magyar költők verseinek szövegei.

2013. december 10. (kedd), 19:00

 

Az emberi jogok világnapja

Iráni divat, nyári tekercs workshop, Sena-koncert

A világnap alkalmából a bevándorlók jogaival, a toleranciával, az antirasszizmussal és a migránsok magyarországi helyzetével foglalkozunk. 

Arghavan Shekari iráni divattervező több éve él Magyarországon, az este során bemutatja legújabb kollekcióját. Az este folyamán nyáritekercs-workshopon vehet részt minden érdeklődő, majd Dagadu Veronika Sena ghánai énekesnő ad koncertet.

Sena Accrában született, anyja magyar, apja ghánai. A középiskolában már MC-ként vált népszerűvé, számos iskolai partinak és rendezvénynek volt a házigazdája. Gyerekkorától kezdve szinte egész életét a színpadon töltötte. Ebből a sokszínűségből ad nekünk is ízelítőt különleges Shakespeare-előadásában, amely mintegy szimbóluma a bevándorlók és a nyugati kultúra egymásra hatásának.

 

 

2013. december 11., 18:00

Egy csésze Európa – Svédország 

2014-ben a svéd Umeå lesz Európa egyik kulturális fővárosa. A decemberi menü ezért Egy csésze Umeå. A nyírfák városában 39 ezer egyetemista él. Igazi multikulturális hely: állítólag közel száz nemzetiség lakja. Kik azok a számik, és miért érdekesek? Miért fontos fent, északon a metál és a jazz? Hány órára süt ki a nap télen? Mennyi ideig tart a nyár? Milyen programokkal várja az érdeklődőket Európa kulturális fővárosa jövőre? Miközben rénszarvasokról, hószánról és a vakítóan fehér tájakról is szó esik, nem felejtünk el beszélgetni a svéd karácsonyról. Sőt, az ottani különleges Luca-napi hagyományokról sem! Mindehhez egy csésze tea vagy kávé mellé svéd finomságokat kóstolunk.

 

Az est háziasszonya Szederkényi Olga újságíró.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges: euinfo@eu.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing