Fellélegezhetnek a kereskedők

Korábbi cikkünkben már felhívtuk Olvasóink figyelmét arra, milyen nehéz helyzetbe kerülnének a kereskedők, kereskedelmi munkaadók az új Munka törvénykönyvének a vasárnapi munkavégzést szabályozó passzusai alapján. A legfrissebb hírek szerint ez a gond megoldódni látszik.

 

Ezúton szeretném megköszönni a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (www.vosz.hu), hogy kérésünket eljuttatták a törvényhozókhoz.
Szerencsére a kereskedőknek a gyakorlatban nem kellett megtapasztalniuk, de ez a módosítás havi minimum 10 000 Ft - 20 000 Ft-ig terjedő plusz kifizetéstől menti meg a kereskedőt munkavállalónként (rendkívüli munkaidő költsége a vasárnapokra).

Ezúton szeretnénk megköszönni a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (www.vosz.hu), hogy a Munkaügyi Fórum kérését eljuttatták a törvényhozókhoz.
Szerencsére a kereskedőknek a gyakorlatban nem kellett megtapasztalniuk, de ez a módosítás havi minimum 10 000 Ft - 20 000 Ft-ig terjedő plusz kifizetéstől menti meg a kereskedőt munkavállalónként (rendkívüli munkaidő költsége a vasárnapokra).

 

Ez egy 10 fős boltnál 100 000 - 200 000 Ft plusz költség/hó - évi 1-2 millió Ft.

Egy 100 fős bolt hálózatnál 10 - 20 millió Ft éves szinten.

Az Új Munka Törvénykönyve Átmeneti rendelkezés tervezetébe bekerült egy módosítás - az i) pont-, ami sok kereskedőt megmenthet a bolt bezárástól:

(7) Az Mt. 101. § (1) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:
„(1) Vasárnapra rendes munkaidő

...
i) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a
kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál
foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.”

Ha ezt így megszavazza a kormány, akkor nem kell túlórát (rendkívüli munkaidőt) elrendelni a munkavállaló vasárnapi munkavégzésére, csak 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni, mint ahogy a mostani gyakorlat szerint is.

Folyamatosan nyomon követjük a változásokat, és a megszokott módon tájékoztatjuk!

Az Új Munka Törvénykönyve Átmeneti Rendelkezések törvény tervezetét itt olvashatja el:

http://www.munkaugyiforum.hu/uj_munka_torvenykonyve_atmeneti_rendelkezesek_torveny_tervezet.pdf

 

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó

www.munkaugyiforum.hu


Cikkajánló
- A talajban rejlik a szatmári szilva titka
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing