Februári programok az Európa Pontban

2016.02.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Mi lenne, ha nem lenne EU? – A jövő kihívásai
Az Európai Unió számos ösztöndíj, csere és önkéntes programot kínál a fiataloknak. Az Erasmus+-ban vagy az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programon való részvétel számos előnnyel jár: a fiatalok új kultúrákat ismerhetnek meg, nyelvtudásuk fejlődik, a külföldön szerzett tapasztalok pedig segítenek a későbbiekben a munkaerő-piacon való elhelyezkedésben.

A hónapban ezen mobilitási programok mellett új oldaláról ismerhetünk meg két gasztro-személyiséget, akiknek karrierjük Európai Uniós területről indult. Velük nem csak személyes élményeikről, motivációikról, de az EU-s agrártámogatásokról és a hazai mezőgazdaságról is beszélgetünk februárban, az EU Pontban.

A hónap első programján, február 9-én Mautner Zsófi, Magyarország egyik legismertebb gasztrobloggere és Dóra Melinda Tünde, a Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget! című könyv szerzője beszélgetnek arról, hogy a hazai termelők hogyan tudnak bekapcsolódni az európai mezőgazdasági vérkeringésbe különböző EU-s támogatások segítségével.

Február 12-én Az admirális című filmet vetítjük, ami a legendás hírű holland tengernagy, Michiel de Ruyter életét mutatja be, aki azzal vívta ki elismerését Magyarországon, hogy 1676-ban Nápolyban 26 gályarabságra ítélt magyar református prédikátort szabadított ki spanyol fogságból. Vendégünk lesz Frits de Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja. (A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük, holland-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.)

Fiatalok lendületben programunkon, február 18-án az Erasmus+-ról, az EVS-ről és egyéb mobilitási programokról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Ezután a Mary Popkids zenekar fellépése következik. A zenekar első nagylemeze nemrég jelent meg, de népszerűségüket mutatja, hogy idén nyáron majdnem mindegyik zenei fesztiválon fellépnek.

Február 23-án a hónap zárásaként Lumière Filmklubunkban a Tititá című filmet vetítjük. Főszereplő a 18 éves Kuru Anti, aki az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is, hiszen teljesen képzetlen. Az őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás örökíti meg, vele beszélgetünk a film után.

Az Európa Pont februári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható.

Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

További információ:

1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapont 

Helyszín:

Európa Pont / Millenáris Park - 1024 Budapest, Lövőház u. 35.

Részletes program:

 

Február 9. (kedd) 19:00

Mautner Zsófi & Dóra Melinda Tünde – EU gasztro

Hogyan érkeznek Magyarországra az agrártámogatások, amelyek a hazai fejlesztések mellett segítenek a termelőknek bekapcsolódni az európai mezőgazdaság vérkeringésébe, legyen szó kézműves termékek exportjáról, üzemfejlesztésről vagy a legfrissebb kutatási eredmények beszerzéséről?

Milyen lehetőségei vannak egy kézműves termelőnek, sajtkészítőnek?

A témát egészen új szemszögből mutatja be Mautner Zsófi gasztroblogger és Dóra Melinda Tünde kertész. Zsófi 2009-ig Brüsszelben dolgozott, diplomatakarrierjét hagyta ott, hogy hobbija a hivatása is legyen: főzzön. Magyarország legismertebb gasztrobloggere, TV műsorok vendége és vezetője lett. Melinda a Budapest Business Journal volt főszerkesztője, aki néhány évvel ezelőtt fordult a kertészkedés felé. Ma Budapest legfelkapottabb éttermeit látja el kiváló minőségű zöldségekkel, és nem is olyan régen szenvedélyéről könyvet is írt.

 

Február 12. (péntek) 18:00

Az admirális - Holland filmklub

A legendás hírű holland tengernagy, Michiel de Ruyter (1607–1676) azzal vívta ki elismerését Magyarországon, hogy 1676-ban Nápolyban 26 gályarabságra ítélt magyar református prédikátort szabadított ki spanyol fogságból.

Február 12-én mutatjuk be a tengernagy életéről szóló Michiel de Ruyter (Admiral) című filmet.

Vendégünk lesz Frits de Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja, aki előadást tart De Ruyter innovatív szemléletéről és a holland aranykorban betöltött nemzetközi szerepéről.

 

Február 18. (csütörtök) 19:00

Fiatalok lendületben - Mary Popkids koncert

Európában a fiatalok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel, emellett természetesnek vesznek olyan jogokat, amelyeket az Európai Uniónak köszönhetünk: a mozgás szabadságát, az ösztöndíj-lehetőségeket. Ezek a programok segítenek a fiataloknak új kultúrák megismerésében, megtanítják őket a toleranciára és a kulturális sokszínűség tiszteletére, emellett pedig elősegítik a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is. Ezekről a lehetőségekről rengeteg szó esik, és az egyetemeknek, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek köszönhetően rengetegen ismerik a programokat.

Az est első felében az Erasmus+-ról, az Európai Önkéntes Szolgálatról és egyéb mobilitási programokról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel.

Majd a magát future pop kategóriába soroló Mary Popkids zenekar fellépése következik. A soul, funky és elektronikus elemeket is felvonultató indie zenekar első nagylemeze nemrég jelent meg, de népszerűségüket mutatja, hogy idén nyáron majdnem mindegyik zenei fesztiválon fellépnek.

 

Február 23. (kedd) 19:00

Lumière Filmklub – Tititá

A 18 éves Kuru Anti az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába, ahol hat hétig tanulhat, és ha utána beválogatják, még fel is léphet nagy közönség előtt. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is – hiszen teljesen képzetlen, nem ismeri a kottát sem, nem több generációs zenészcsaládból érkezik, nincs a rendszeres gyakorláshoz és a tanuláshoz szokva.

Miközben társai laptop segítségével gyakorolnak, neki még mobiltelefonja sincsen – családja otthona pedig csak egy komfortszinttel jobb a putrinál. A csendes, széles mosolyú és lefegyverzően őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás (Sejtjeink) örökíti meg, de a film sokat foglalkozik a zenei tehetségközpont más diákjaival is, és látjuk, mit vállalnak magukra az oktatók és maga az örökké nyúzottnak tűnő Snétberger Ferenc is.

Vendégünk Almási Tamás, filmrendező


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing