Februári programok

2014.01.26. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Programajánlataink 2014 februárra a Balaton vidékéről, a Dél-Alföldről, a Dél-Dunántúlról, az Észak-Alföldről, Észak-Magyarországról, a Közép-Dunántúlról, a Tisza-tó környékéről és persze Budapestről.

2014. Február

Balaton

 

V. Fonyódi Kolbászfesztivál

2014. február 07. – 2013. február 09.

Fonyód

http://kolbaszfesztival.info/j/

A Balaton egyik legnagyobb téli gasztronómiai programja, a Fonyódi Kolbászfesztivál 2014-ben is remek kulináris élményekkel várja az ínyenceket. 2014. február 7-8-9-én a Fonyódi Városi Sportcsarnok újra megtelik tekeredő kolbászokkal és túlcsordul a pálinkával. Idén is lesznek izgalmas ingerborzoló gasztronómiai versenyszámok, így minden vállalkozó kedvű amatőr és profi böllért vár a Fonyód Városi Disznótor és Kolbásztöltő verseny, a házikolbász verseny, a házi pálinka verseny, a házi szalámi verseny és a kolbásztöltő verseny. A versenyeken és a kolbászkerítésen túl rengeteg szórakoztató program, koncertek, népzenei-, néptánc előadások és utcabál hozza hangulatba a kolbászok és pálinkák szerelmeseit. Részletek hamarosan!

 

Dél-Alföld

 

Macvedel, a kalózkísértet – mesemusical

Kecskemét, Katona József Színház
2014. február 5.

www.kecskemetikatona.hu

Bábel Klára hárfa, Bódi Zsófia ének, Fischer Annie - ösztöndíjasok koncertje   

Kecskemét, Cifrapalota

2014. február 10. 19:00 óra

www.efmk.hu

 

Országos Farsang

Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2014. február 15.

www.opusztaszer.hu

A Kárpát-medencei magyarság sokféle, színes és gazdag farsangi néphagyományait jelenítjük meg Ópusztaszeren. Táncmulatságok, téltemetés, alakoskodás, dramatikus játékok, bolondlakodalmak – hazai települések mutathatják be saját szokásaikat.

 

Télből tavaszt Szentesen - XIII. Télbúcsúztató Karnevál

Szentes, Dr. Papp László Városi Sportcsarnok és környéke

2014. február 21-22.

www.szentes.hu

A farsang jegyében zajló Télbúcsúztató Karnevál Szentes évtizedes hagyományokkal rendelkező évindító nagyrendezvénye, mely 2002 óta töretlen népszerűségnek örvend a városlakók, környékbeliek és a Szentesre látogatók körében. Az immár XIII. alkalommal megrendezésre kerülő esemény valamennyi korosztály számára kínál egyrészt bemutatkozási lehetőséget, másrészt remek szórakozást a város és térsége lakosságának és az idelátogatóknak. Az utcai felvonulások mellett az érdeklődők megnézhetik az óvodások, általános és középiskolások erre az alkalomra készített produkcióit, élvezhetik a zenei programokat, koncerteket, a helyi gasztronómiai kínálatot, megcsodálhatják a kézművesek portékáit. A program állandó díszvendégei a szlovén koránt jelmezesek és busók, akik a kétnapos rendezvény során télűző táncukkal városszerte nagy feltűnést keltenek, forralt bort és farsangi fánkot osztanak, mulatozásra csábítanak. A Karneválra évről-évre több turista látogat el, a színes programok a térség lakóit és a látogatókat is megmozgatják.

 

Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál

2014. február 22.

Baja, Szentháromság tér

www.csodalatosbaja.hu, www.baja.hu

Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. A sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. A jószágokat persze nem hajtják ki a város közepére, de hurka és kolbász bőven készül házi receptúrák alapján. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül. A több száz kiló finomság nem kerül haza és nem megy kárba. Az illatok után ízekre vágyó népes vendégsereg fogyasztja el a főtéren készült finomságokat, miközben a színpadon néptánccsoportok követik egymást.

 

Hosszú út az éjszakába – színmű

Kecskemét, Ruszt József Stúdió Színház

2014. február 26.
www.kecskemetikatona.hu

 

Csabai Farsang

Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

2014. február 28. - március 5.

www.csabagyongye.com, www.csabaifarsang.hu

A Csabagyöngye Kulturális Központ a hagyományos helyi kulturális értékekre építve 2014-ben is tradicionálisan „farsang farkán” szervezi népszerű eseménysorozatát, immáron 12. alkalommal. A rendezvény a farsangi ünnepkör jellegzetes csabai szokásait és tevékenységeit állítja középpontba. Céljai között a legfontosabb, hogy a település kulturális és gasztronómiai értékei minél szélesebb körben megismertessenek.

 

Dél-Dunántúl

 

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok

Időpont: 2014. február 7-9.

Helyszín: Kaposvár

Web: www.egyud.somogy.hu

Kaposvár sem maradhat ki a tavaszvárási mulatságokból. A városban a Dorottya Farsangi Napok már hagyományosan a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerülnek megrendezésre. 

A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi szines produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást.

A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

 

Tenkesalja Böllérfesztivál

Időpont: 2014. február 8.

Helyszín: Siklós, Tenkes kapitánya lovastanya

Internet: www.tenkeslovastanya.hu

Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás – noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny – idén egy világrekorddal. A tél a falvakban nem múlhatott el úgy, hogy az addig hizlalt jószágok sivítása ne verje fel a hajnali csendet. Manapság viszont már sok gyerek valószínűleg azt sem tudja, milyen is az a disznóvágás – a kolbásszal, sonkával csak a boltban találkozik, általában szeletelve, lefóliázva. Ezen is változtatni akartak Siklóson, amikor először rendezték meg a Tenkesalja Böllérversenyt, amelyből az elmúlt években hagyomány lett. 2012-ben ráadásul világrekord-kísérletbe is fogtak, amely sikerrel zárult: nem tévedés, 620 méteres (!) kolbászt sikerült tölteni Siklóson. Természetesen emellett versenyt is tartanak, mégpedig a hagyományos disznóvágás feladataiból. Így minősítik a csapatmunkát, a böllérmunkát, a húselőkészítést, de készíteni kell a hagyományokhoz illő disznótoros levest, hurkát, kolbászt és egy káposztás ételt is. Emellett nem hiányozhat a fogópálinka és a forralt bor sem – utóbbiakat szintén zsűrizik. A nap az eredményhirdetéssel és a disznótoros vacsorával zárul – s ahogy egy disznótoron szokás, senki sem marad éhen.

 

Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál

Időpont. 2014. február 14-16.

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed

Internet: www.zsn.hu

Az ország legnagyobb kulturális komplexumában, a Zsolnay Kulturális Negyedben Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál csalogat izgalmas és édes élményekre. Március 7-éig élvezhető kiváltság ebben a lélegzetelállító építészeti, történelmi környezetben, a Pirogránit téren kialakított jégpályán korcsolyázni. Lesz a fesztiválon minden, ami jégből, hóból alkotható, - jégszobor készítés, óriás hógömb gyúrás, s aki már átfagyott, a melegben, forró csokoládéval olvaszthatja fel magát. A helyi kézműves csokoládék kiállítása és vására, és megannyi csokoládé témájú program édesgeti Pécsre az ínyenceket februárnak ezen az első hétvégéjén.

 

Busójárás

Időpont: 2013. február 27. - március 4.

Helyszín: Mohács

Internet: www.mohacsibusojaras.hu

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

 

Észak-Alföld

 

Hagyományos Hajdúsági Disznótor

2014. február (pontos dátum később)

Hajdúböszörmény

www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Igazi hagyományos disznótoron vehet részt, aki kilátogat a Hajdúböszörményi Tájházakba. A vendégeket egész napos program keretében zenés köszöntő, népművészeti bemutató és hagyományőrző programok várják.

 

 

Ajaki Farsangi Disznótoros

február  1.

Ajak

www.ajak.hu, www.ajakifesztival.hu

A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül. A gasztronómiai ínyencségek kóstolgatása mellett kulturális program is színesíti a rendezvényt.

 

 

Bécsi Klasszikusok II.

2014. február 6. 19.30

Debrecen

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

W.A. Mozart: B-dúr vonósnégyes „Vadászat” K.458

W.A. Mozart: Esz-dúr Grande Sestetto Concertante K.364

W.A. Mozart: D-dúr „Haffner”-szimfónia K.385

Közreműködik:

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Bényi Tibor

 

 

 

Paulus Oratórium

2014. február 13. 19.30

Debrecen

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

F. Mendelssohn-Bartholdy: Paulus op.36

Közreműködik:

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Pad Zoltán)

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Vashegyi György

 

Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó

február 15.

Túrkeve

www.bollertalalkozo.hu

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó keretében minden megtapasztalható, ami egy hamisítatlan falusi disznóvágáshoz kell. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat

 

 

Debreceni Maskarádé

 február 19-21.

Debrecen

www.vojtinababszinhaz.hu

A Vojtina Bábszínház minden év februárjában megrendezi a Debreceni Maskarádét, 2013-ben immár a tizenharmadik alkalommal. Fagyos Boldogasszony Havában, annak is 19-20-21. napján télűző farsangi játékokkal múlatjuk az időt a Bábosházban, s kiseprűzzük a tél minden ivadékát.
Komédiások várják itt a mulatni vágyó gyermeknépet ezeken a napokon, alakoskodók csapnak nagy csinnadrattát az érkező aprónépnek. Elvárjuk a délceg huszárt a lovával, reméljük a morcos medve koma is táncra perdül, nagy tudású kecskénk is sokat tanult tavaly óta, még török honból is várunk vendégeket. De hogy ki mindenki teszi még tiszteletét a lagziban… azt megtudhatja, aki eljön.

 

Deszka Kortárs Magyar Dráma Fesztivál

február 27. – március 2.

Debrecen, Csokonai Színház

www.csokonaiszinhaz.hu

A fesztivál hazánk legrangosabb színházi szemléje lett. A fesztiválon az elmúlt év kortárs magyar színházi és irodalmi terméséből szemezgethetünk. A látogatókat az előadásokon kívül beszélgetésekkel, felolvasó színházi előadásokkal, író-rendező-néző találkozókkal, kiállításokkal is várja a fesztivál.

 

Észak-Magyarország

Hurkafesztivál – Tard

2014. február 8.

Tard, Rózsa Ferenc út 1., Tel.: 49/432-904, tardpohi@freemail.hu

www.tard.hu

A szervezők várnak mindenkit, aki szereti a finom ételeket, a házias ízeket, házi szalonnát, frissen sült házi hurkát, kolbászt, eredeti házi savanyúságokat, a forralt bort.

 

 

Snow Show 2014 – Sátoraljaújhely, Magas hegy

2014. február 8-9.

Sátoraljaújhelyi Síiskola 

           www.ujhelyisiiskola.hu

Programelőzetes: Boda Pál síverseny, Retro síverseny, Sífelszerelések tesztje, Hósport oktatás, Ratrak bemutató, Műhow Know How, avagy a hóágyúzás rejtelmei, Tombola

 

Kocsonyafesztivál – Miskolc

2014. február 20-23.

            www.kocsonyafesztival.hu

 

Közép-Dunántúl

Nordica Síaréna Eplény

2013.12.21 World Snowboard Day – a snowboardozás világnapja

2014.01.19 World Snow Day

2014.01.24 Belügyminisztérium Országos Síverseny – tartaléknap (2014.01.31)

2014.02.4-6. Borászok Sí Ásza

2014.02.14 Nemzetközi Citizen síverseny

2014.02.21 Vértes Kupa (14:00-tól amatőr síverseny a 4-es pályán)

2014.02.27 Magyar Honvédség Sí és Snowboard Bajnokság

www.siarena.hu www.facebook.com/siarena

 

Tisza-tó

 

Tél a Tisza-tavon, Jégtúrák (Jégvastagság és időjárás függvényében)

 2014. január. 11. 18. 25.  február 8. 10.00 

Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény

www.szabicskikoto.hu 

 A különleges természetjárást tehetünk az aktuális időjárási és jégviszonyoknak megfelelően erdőn, nádason és kellő jégvastagság esetén a befagyott Tisza-tó gyönyörű részein át az Ó-halászi szigetre és vissza. A kalandokban bővelkedő túrán részévé válunk a téli természet varázslatos világának. Madarakat etetünk, felkeressük a Tisza-tó nyáron szem elől rejtett zugait, a hideg ellen pedig a felállított pihenőpontokon forró teával vagy forralt borral és pogácsával melegedhetünk. Indulás 10 órától. ( Kb. 3-5 órás könnyű túra.)

 

Ökotúra a Tisza Élővilágának emléknapja alkalmából

2014. február. 01. 10.00 

Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény

www.szabicskikoto.hu 

A Tisza Élővilágának emléknapja és a Vizes Élőhelyek világnapja alkalmából egy előadást hallhatunk, majd gyalogtúrát teszünk a Tiszavirág Ártéri Sétaúton, ami 2011-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet nyerte el. A téli ártéri erdő különleges hangulatát és az etetőhöz szoktatott madarak látványát nyújtja a túra. A hideg ellen forró teát, forralt bort és a kikötőben a kemence melegét kínálják a szervezők. Lehetőség nyílik madárfotózásra és madármegfigyelésre álcázott madár-lesből. A madarak közelsége miatt valóban a természet részévé válhatunk. Kb. 3 órás könnyű túra. 

 

Túra a tartós szerelemért

2014. február. 15. 10.00 

Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény

www.szabicskikoto.hu 

Valentin nap alkalmából egy különleges természetjáró sétát ajánlunk a vendégeknek a "Szerelmesek szigetén"lévő Tiszavirág Ártéri Sétaúton. Egy itteni monda szerint ugyanis aki ezen a túrán a párjával közösen átkel a tanösvény hídjain, hosszú boldog párkapcsolatra számíthat! (Természetesen a jó párkapcsolat nem csak a túrán múlik majd!)  Részvételi díj:  1.200 Ft/felnőtt

 

 VIII. Farsangi Fánk-lövő Országos Örömíjász Viadal

2014. február 15.

Tiszafüred, Benedek Gábor Városi Sportcsarnok, Ady Endre út

www. tie.atw.hu

Már nyolcadik alkalommal gyűlnek össze Tiszafüreden  az ősi magyar „sportot” űző, korhű jelmezeket öltött versenyzők és a lelkes nézősereg. A nevezési díj fejében nem csak a versenyben vehetnek részt, hanem finom fánkok is várják a versenyzőket.

 

Kétéltű kaland télen a Tisza-tavon

2013. december, 2014. január- február

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Tiszafüred, Tisza Balneum Hotel

www.tiszatavihajozas.hu

A Tisza-tó természeti, kerékpáros és horgász turizmusának köszönhetően több mint fél éves turisztikai szezonnal büszkélkedhet, ami hazai tavaink között egyedülálló. Az elmúlt években a tó egyre ismertebbé válásával párhuzamosan elsősorban a természet iránt érdeklődő vendégek részéről folyamatosan nőtt az igény a téli – az alacsonyabb vízszint következtében önmagából sokkal többet megmutató – Tisza-tó megismerése iránt. Ha az időjárás kedvezően alakult, egy-két hétig jégtúrák keretében volt lehetőség a felfagyott tófenék, befagyott öblítőcsatornák, medermaradványok bejárására.

2013. november közepétől egy Európában is egyedülálló új turisztikai szolgáltatás teszi lehetővé a Tisza-tó téli felfedezését az időjárástól és a talajviszonyoktól független módon. Ez egy olyan bárki számára elérhető kétéltű jármű, mely gumitalpain képes az iszapos tófenéken közlekedni a mélyebb vizeken pedig átúszni. A kétéltűvel igazi kaland lesz a téli természet felfedezése, hiszen olyan helyeken is képes lesz közlekedni, melyek korábban még gyalog sem voltak bejárhatók.

Egy ilyen túra során feltárulnak a látogató előtt az egykori erdők, fasorok maradványai, a régi természetes vízfolyások, patakok medrei, valamint látható az állatok nyomaiból az a mozgalmas élet, ami - igaz többnyire éjszaka - de ebben az időszakban is jellemzi a tavat.

A kétéltű túrák a Tisza-tavi Ökocentrumból és a Tisza Balneum Hotelból indulnak, s lesz lehetőség 30 perctől 3 óráig különböző útvonalakon lebonyolított programokon való részvételre. A túrák között van olyan is, melynek keretében a tó legvadabb részén pálinkás – forralt boros - pogácsás pikniknek is részesei lesznek a jármű utasai. A jármű egyszerre 5-9 személyt képes szállítani, s a program ára alig haladja meg a csónaktúrák árszintjét.

Természetesen - amennyiben az időjárás lehetővé teszi - a Tisza-tavi Jégtúrák ezután is megszervezésre kerülnek, de azok biztonságát és komfortját is emeli a kétéltű jármű, mellyel – ha semmi rossz nem történik - legalább a forró tea és a forralt bor bejuttatható a legbelső részeken tartandó pihenőkhöz is.

 

 

Budapest

 

 

 

AZ ESZMÉNY DIADALA - RAFFAELLO

Reneszánsz rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

 

2013. december 6. - 2014. február 16.

 

A Leonardo, Michelangelo és Raffaello nevével fémjelzett reneszánsz triász legfiatalabb tagja kitörölhetetlen nyomot hagyott az itáliai művészet történetében. Kiválóan szervezett, termékeny műhelyében olyan tehetséges, a következő korszak művészetét meghatározó festők dolgoztak, mint Giulio Romano, Perino del Vaga és Polidoro da Caravaggio. Raffaello az elsők között ismerte fel, hogy a sokszorosított grafika segítségével műveit széles körben népszerűsítheti. A korszak legkiválóbb rézmetszőjével, Marcantonio Raimondival közös vállalkozása hosszú időre meghatározta a római metszetkiadást.

 

A Szépművészeti Múzeum Raffaello hat saját kezű rajza mellett tanítványai számos művét őrzi, és valamennyi Raffaello közreműködésével készült metszet megtalálható a gyűjteményében. A hatvanöt művet felsorakoztató kiállítás Raffaello páratlan tehetségének bemutatása mellett arra is fényt vet, miként viszonyult a következő generáció a mester művészi hagyatékához.

A rajzok kontextusában bemutatásra kerülő Esterházy Madonna, szabad szemmel is jól kivehető alárajzolásaival és a legújabb technikai vizsgálatok segítségével, Raffaello munkamódszerének megismerésére is különleges alkalmat kínál. A kiállítás előkészítése során a Raffaello-rajzokat részletes technikai vizsgálatnak vetették alá, melynek eredményei a kiállítást kísérő katalógusban kerülnek elsőként publikálásra.

 

www.szepmuveszeti.hu  

 

ESKÜVŐ KIÁLLÍTÁS

2014. február 1-2.

Papp László Budapest Sportaréna

 

Az ESKÜVŐI KIÁLLÍTÁS  10. alkalommal,  2014. február 1 és 2 között  kerül megrendezésre a Papp László Budapest Sportaréna területén.


Az eddigi esküvői kiállításokat alapterületben, felszereltségben, befogadóképességben, megközelíthetőségben felülmúló helyszínen, megfelelő fórumot kívánunk biztosítani mindazon cégek részére, akik tevékenységükkel vagy az általuk nyújtott szolgáltatásokkal közvetlen vagy közvetve kapcsolódnak kiállításunk témaköreihez. 


A január végi időszak megelőzi a báli szezont, és nem utolsósorban az esküvőkre való felkészülés időszakát. Látogatóink számára átfogó képet kívánunk adni a hazai piac nyújtotta lehetőségekről, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a családi-események és ünnepi alkalmak  nagyobb hangsúlyt és megfelelő rangot kapjanak mindennapi életünkben. 
A kiállítás célcsoportja elsősorban a „család”.


Látogatóink a helyszínen felmérhetik a kínálatot, tájékozódhatnak az árakról, lehetőségekről, és természetesen vásárolhatnak is, ezzel időt, és sok esetben pénzt is megtakaríthatnak.
A nyitva tartást úgy határozzuk meg, hogy időbeosztásuktól illetve lakhelyüktől függően lehetőleg a legtöbben látogathassák kiállításunkat.  

 

www.eskuvo-kiallitas.hu

 

VII. Budapesti Mangalica Fesztivál

Budapest, 2014. február 7 - 9. (?)

 

A Mangalica Fesztivál 2008-óta, öt budapesti (2008, 2009, 2010, 2011, 2012) három debreceni (2010, 2011, 2012), két szombathelyi (2010, 2011), egy székesfehérvári (2012), valamint egy szegedi (2012) fesztivállal országos fesztiválsorozattá nőtt, márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában. A fesztiválsorozat 2010-ben vált országos rendezvénnyé. A kiállítók mindenütt egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. 2011-től a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer…stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások  között is.

 

A rendezvény igazi értéke, hogy a látogató közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, Valódi, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött termékekkel készülnek a kiállítók, akik az ország minden pontjáról érkeznek a fesztiválra. A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

 

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 példány és egy koca malacokkal.

 

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók (kolbásztöltés, sajtkészítés, lekvár főzés) várnak a látogatókra. Kora délutántól könnyűzenei koncertek. Szombaton hagyományosan a bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják. Természetesen a mangalica- és tej-termékek mellett kiváló minőségű borok, pálinkák fogyasztására is lehetőség van. Emellett kézműves portékák, gyermekprogramok, igazi vásári hangulat várja a rendezvényre kilátogatókat.

 

www.mangalicafesztival.hu

 

Veégh Viktor

20/6630539

info@mangalicafesztival.hu

 

 

 

 

OROSZ BÁL 2014

6. Budapesti Orosz Bál – a nőnap jegyében!

2014. március 8-án, az InterContinental Budapest Szálloda báltermében.

 

Eddig 5 alkalommal bizonyítottuk, hogy a Budapesti Orosz Bál a legelegánsabb magyarországi orosz rendezvény. 2014. március 8-án hatodszor is azt szeretnénk, ha vendégeink megerősítenék az eddig kialakult elismerő véleményt.

Idén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pontosan a Nemzetközi Nőnapon tartjuk bálunkat, így továbbra is arra biztatjuk leendő férfi vendégeinket: Legyen a báli részvétel nőnapi ajándék, a meglepetésről mi, a szervezők gondoskodunk!

Az első bálunkon 130 vendég vett részt, a harmadik évben szállodát kellett váltanunk, mert kicsinek bizonyult a bálterem, az ötödik bálunkon pedig megháromszorozódott létszámunk. Fokozatosan nő az érdeklődés rendezvényünk iránt és aminek nagyon örülünk, nem csak a magyarországi oroszok körében. A magyar mellett mind több német és angol nyelvű vendéget is köszöntünk báljainkon.

Mitől orosz az Orosz Bál?

Igyekszünk olyan ételeket válogatni, amelyek Oroszországban is ott vannak az ünnepi asztalon, a többi mellett vezető szeszesitalunk mindig egy vodka márka – 2013-ban egy több mint 1 méter magas, jégből faragott szamovárból csapolták maguknak a vendégek -,  orosz táncok és énekek színesítik a műsort és más programok gazdagítják a bált. Kialakult a rendezvény törzsközönsége, számuk szerencsére évről-évre növekszik. Tartozzon Ön is közéjük!

http://oroszbal.hu

 

Télben is felcsendül a Fekete Zaj FESZTIVÁL – SOK JÉGGEL

 

Időpont: 2014. február 8., szombat

Helyszín: Budapest, Dürer Kert — 1146 Budapest  Ajtósi Dürer sor 19-21.

 

A Fekete Zaj 2014-ben már dupla etappal készül. Az ország egyik legegyedibb hangulatú underground és punk rock fesztiválja már nem csak nyáron, de az év elején, a didergető télben is felbukkan: február 8-a éjszakáján, a Dürer Kertben ismét a kompromisszummentes fesztivál-élményé a főszerep!

 

Az első, budapesten megrendezett Fekete Zaj fesztiválon augusztus 16. és 18. között olyan előadók léptek fel, mint a VHK, Andy Cairns (Therapy?), Theodor Bastard, Pozvakowski, Volkova Sisters, Alba Hyseni Project, Hangmás, Kobza Vajk Group, The Moon and the Nightspirit, Kollaps, Psycho Mutants, Freak Fusion Cabaret, Képzelt Város, Grabanc, Yellow Spots, Chiki Liki tua-, Bohemian Betyars…  2014-ben csak február második hétvégéjét kell megvárni, hogy a Fekete Zaj elhozza nekünk azt a különleges zenei élményt, amit csak ez a rendezvény tud!

 

A Fekete Zaj „téli kiadásának” fellépői:

 

Vágtázó Halottkémek (VHK)
Mátyás Attila Band
Wattican Punk Ballet 
Hangmás 
Halott Pénz 
Arlequin 
Gutting Revue 
és még legalább 10-12 zenekar a nagyteremben, kisteremben és a fotelbárban, plusz afterparty

Jegyek 2013. október 15-től!

 

Jegy, szállás, program:

http://www.feketezaj.hu

http://feketezaj.tumblr.com

Facebook:

https://www.facebook.com/feketezaj


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing