„Ezerkilencszázötvenhat, Te csillag”

2016.10.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Ismét különleges eseménnyel várja a kultúra szerelmeseit a New York Művész Páholy. 2016 október 24-én, 19 órától egyszeri és megismételhetetlen előadással készülnek a szervezők. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60-dik évfordulója alkalmából felolvasószínházzal emlékeznek a forradalom hőseire, áldozataira, a szabadságharcosokra. Mindez egy történelmi helyszínen: a Világ Legszebb Kávéházában!

"Ha kell, hát százszor újrakezdjük,

vállalva ezt a legszebb küldetést,

Mert a szabadság a legtöbb,

amit adhat magának az emberiség."

(Juhász Ferenc: A tékozló ország)

A New York Palota egykor szerkesztőségeknek, irodalmi lapoknak adott otthont, így folyamatos alkotó munka folyt a falak között - s az épület tele volt írókkal, költőkkel. A fenti sorok írója, Juhász Ferenc is itt dolgozott. 1954-ben írta „A tékozló ország” című eposzát, mely nélkül sokan állítják, nem lett volna 1956-os forradalom.

"A New York előtt már szögezik a fákra a gépelt papírlapokat a követelésekkel."

A New York Palotában, az irodalom és szerkesztőségek otthonában Juhász Ferenc, Nagy László, Vas István, Szántó Piroska együtt eszméltek a forradalom kezdetére és csatlakoztak a tömeghez. Költők, művészek, és az utca emberei - szabadságra vágyó fiatalok indultak el, s váltak hősökké a felkelésben.

Kiket ragadott magával a forradalom lendülete? 1956. október 23-án sokan nem sejthették még a reggeli órákban, hogy napnyugtára - kockára téve életüket - akár még fegyvert is fogva lázadnak az önkény és az elnyomás ellen.

Október 24-én, egyszeri alkalommal, csak a New York Művész Páholyban Illyés Gyula, Szántó Piroska, egy ismeretlen 14 éves fiatal naplója, és más, a forradalomhoz kapcsolódó szövegek hangzanak el.

Két kultikus színész, egy női hang: ÓNÓDI ESZTER SZÍNMŰVÉSZ és egy férfihang: FEKETE ERNŐ SZÍNMŰVÉSZ elmesélésében elevenednek meg a - többek között - a New York Palotánál történtek.

Egyszeri alkalommal kiállítunk egy különlegességet: Ferenczy Béni 1956-ban készített képével is várjuk Önöket.

Emlékezzünk együtt!

 

A New York Művész Páholy október 24-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron, a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/174212006353315/

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a CempX Média Csoport, az események háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak faceboo oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing