EU-támogatást nyert a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély

A gyulai önkormányzat 1,995 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítására, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a napokban hozott döntést a projekt támogatásáról - jelentette be Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hétfőn sajtótájékoztatón Gyulán.

Görgényi Ernő elmondta: a "Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban és a gyulai kastély évszázadai" című projekttel az önkormányzat a beruházási költségek száz százalékára nyert támogatást, így önerő nélkül újulhat meg a történelmi városrész impozáns műemléki épületegyüttese.

Hozzátette: a támogatói szerződés aláírását követően várhatóan az őszre készülnek el a kastély kivitelezési tervei, az építkezések 2013. tavaszán indulhatnak a közbeszerzési eljárások lezárását követően. Az épület régészeti feltárása tavasszal elkezdődött.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a kastélyprogram lebonyolítását. Emlékeztetett: az önkormányzat a vagyonkezelői jogot 2012. februárban kapta meg a Nemzeti Vagyonkezelőtől a kastélyra, és fél év elteltével a projekt támogatásáról is döntés született.

A képviselő elmondta: a barokk copf kastély 2014-ben újra megnyílhat. Az épületegyüttes a hajdani sziget-erőd szerves része, a gótikus várral szemben található, így a felújítását követően az önkormányzat a sziget-erőd történelmi városrésszel eséllyel pályázhat a világörökség címre az Unescónál.

A beruházás részleteiről a projektet készítő Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. és az EuBility Group Kft. konzorciuma részéről Figura Ferenc elmondta: az épületegyüttes a vár, a gyógyfürdő és a szállodák közvetlen közelében jelentős látogatói körre számít.

Az intézmény önfenntartó lesz, benne non-profit és profitérdekelt funkciókkal, lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások rendezésére alkalmas termek. A múzeumi termekben több állandó kiállítás lesz, egyebek között a Harruckern, a Wenckheim és az Almásy család életéről, a kastélyba ellátogató királyokról, az itt lefegyverzett tíz aradi vértanúról, a Gyula melletti Ajtós falváról származó Ajtósi Dürer Albertről. Az épületben időszakos kiállítások is helyet kapnak.

Harruckern János György, a gyulai uradalom tulajdonosa 1725 körül kezdte építtetni a kastélyt, amely évtizedekig a Harruckern család birtokában volt. Az 1700-as éves végén házasságok révén a Wenckheim családhoz került, később az Almásy családé lett. Õk a második világháború alatt elszegényedtek, és az épületet 1945-ben a városnak ajándékozták.

 

MTI 2012. augusztus 13., hétfő 18:10
Fotó: Bagyinszki Zoltán 


Cikkajánló
- Dining Guide - Volkswagen TOP100 Étteremkalauz
- Elindult a JótÉtel, a kommunikációs és vállalati szektor jótékony célú kezdeményezése
- MobilaDalin - régi új szereplő a bútortérképen
- Meddőség ellen a természet erejével
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing