Észak-alföldi programok 2015 január-február

Az Észak-Alföld is szép programokkal gondolkodik az odalátogatókról: hangversenyek, disznótor, böllérverseny, ökölvívó emlékverseny, Makarádé, Pálinkás sokadalom, időutazás - a részletekért olvassanak tovább!

A Kodály Kórus Újévi Hangversenye

 

2015. január 1.

Debrecen, Református Nagytemplom

www.kodalyfilharmonia.hu

Évente megrendezésre kerülő rendezvény.

 

 

Orosz Trojka

január 15. 19.30

Debrecen, Bartók terem

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

M. Glinka: Ruszlán és Ludmilla – nyitány, Sz. Rahmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny op.18, D. Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia op.47, Közreműködik: Gyöngyösi Ivett – zongora, Kodály Filharmonikusok Debrecen, Vezényel: Kovács László

 

Nemzetközi Böllérverseny

január 17.

Napkor

www.bollerversenynapkor.hu, www.napkor.hu

Hamisítatlan falusi disznóvágás, zenei programok, gasztronómiai programok.

A napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Az utat el sem téveszthetik a vendégek, ugyanis a Napkorona Udvarházhoz vezető utat táblákkal segítik a szervezők.

 

Német Dallamok

január 22. 19.30

Debrecen, Bartók terem

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

J.S. Bach: h-moll szvit BWV 1067, W.A. Mozart: C-dúr fuvola-hárfaverseny K.299/297c, J. Brahms: III. F-dúr szimfónia op.90, Közreműködik: Matuz István - fuvola, Bábel Klára – hárfa, Kodály Filharmonikusok Debrecen, Vezényel: Jeanpierre Faber

 

 

Hagyományos Hajdúsági Disznótor

február

Hajdúböszörmény

www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Igazi hagyományos disznótoron vehet részt, aki kilátogat a Hajdúböszörményi Tájházakba. A vendégeket egész napos program keretében zenés köszöntő, népművészeti bemutató és hagyományőrző programok várják.

 

 

Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny

február                               

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

www.debrecen.hu, http://dbsportcentrum.hu

 

 

Ajaki Farsangi Disznótoros

február  

Ajak

www.ajak.hu, www.ajakifesztival.hu

A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül. A gasztronómiai ínyencségek kóstolgatása mellett kulturális program is színesíti a rendezvényt.

 

 

Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó

február

Túrkeve

www.bollertalalkozo.hu

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó keretében minden megtapasztalható, ami egy hamisítatlan falusi disznóvágáshoz kell. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat

 

 

Debreceni Tél - Debreceni Maskarádé – Vidám Télűző Mulatság

és Disznótoros - Pálinkás Sokadalom

 február

Debrecen, Kossuth tér

www.fonixinfo.hu

A Télkergetés sikerét nem bízzák a véletlenre, a kiszebábot elégetik, az aprónép és kevésbé apró nép gondjaival együtt. Mindehhez ráadás: disznótoros ételek, hurka-kolbász, toros káposzta, tüzes borok, lélekmelegítők!

 

Télűző Maskarádé

február 

Balmazújváros, Veres Péter Kulturális Központ

www.vpkk.balmazujvaros.hu

A télűző népszokások, farsangi hagyományok elevenednek fel az évről évre megrendezésre kerülő esemény keretében: napközben hagyományőrzők, néptáncegyüttesek maskarás felvonulása, előadások, kézműves foglalkozások, este pedig bál szerepel a programban.

 

 

Időutazás

február 7.

Debrecen, Bartók terem

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

J.S. Bach: I. C-dúr szvit BWV 1066, H. Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras, No. 3, J.S. Bach: VII. (g-moll) zongoraverseny, BWV 1058, H. Villa-Lobos: Choros No.6, Közreműködik: Balog József – zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Debreceni Maskarádé

február 17-19.

Debrecen

www.vojtinababszinhaz.hu

A Vojtina Bábszínház minden év februárjában megrendezi a Debreceni Maskarádét. Fagyos Boldogasszony Havában, télűző farsangi játékokkal múlatjuk az időt a Bábosházban, s kiseprűzzük a tél minden ivadékát.

Komédiások várják itt a mulatni vágyó gyermeknépet ezeken a napokon, alakoskodók csapnak nagy csinnadrattát az érkező aprónépnek. Elvárjuk a délceg huszárt a lovával, reméljük a morcos medve koma is táncra perdül, nagy tudású kecskénk is sokat tanult tavaly óta, még török honból is várunk vendégeket. De hogy ki mindenki teszi még tiszteletét a lagziban… azt megtudhatja, aki eljön.

 

Medgyessy-kiállítás

február vége - április közepéig

Balmazújváros, Semsey-kastély

www.vpkk.balmazujvaros.hu

Medgyessy Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, kiváló művész alkotásaiból rendeznek kiállítást a Semsey-kastélyban. A XX. századi magyar és európai szobrászat kiemelkedő alakjának csaknem 50 kisplasztikáját és ugyanennyi grafikáját tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Magyar Klasszikusok

február 26.

Debrecen

www.kodalyfilharmonia.hu

Program:

Goldmark K.: Téli rege-nyitány, Weiner L.: Csongor és Tünde szvit op.10., Dohnányi E.: Ruralia Hungarica op.32/a, Bartók B.: Cantata profana Sz. 94, BB 100, Közreműködik: Kodály Kórus Debrecen, Kodály Filharmonikusok Debrecen, Vezényel: Szabó Sipos Máté


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing