Erzsébet királyné - kiállítás Gödöllőn

A magyarok szeretett királynéja és az őt körülvevő, sok esetben barátnőivé, bizalmasaivá váló szép udvarhölgyek mindennapjaiba, szokásaiba enged betekintést egy pénteken nyíló időszaki tárlat a gödöllői királyi kastélyban.

A Titkok, bálok, utazások című kiállítás egyik kurátora, Kaján Mariann az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kastély Rudolf-szárnyában elhelyezett egyedi iratanyag, illetve az igazi "csemegéket" is tartalmazó több mint kétszáz személyes tárgy egy részét a Nemzeti Múzeumból kölcsönözték, a többi a kastély saját múzeumából való.

Ez utóbbi körbe tartozik Erzsébet királyné kedvenc, köznemesi származású udvarhölgyének, felolvasónőjének, későbbi barátnőjének, Ferenczy Idának a hagyatéka. A részben eddig soha ki nem állított holmik között csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

Egy visszaemlékezés szerint Erzsébet 1863-ban férje és anyósa akarata ellenére kezdett magyarul tanulni, s hamarosan a magyar vált a Ferenczy Idával közös titkos nyelvvé. "Idának főleg a fésüléskor és hajmosáskor kellett jelen lennie, hogy az idő hasznosan teljék a magyar nyelvű társalgással, amit az ott lévő komornák és fodrásznők nem értettek" – írta Brigitte Hamann.

A tárlatlátogatók ehhez hasonló részleteket tudhatnak meg egyebek mellett Erzsébet másik kedvelt udvarhölgye, gróf Festetics Mária kilenc naplójának egyik kiállított kötetéből – magyarázta a kurátor. Mint mondta, nemcsak a királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja, hanem maga Erzsébet is "megelevenedik" a kiállított tárgyaknak köszönhetően.

Megtekinthető majd (igazi kuriózumként) a királyné egyik eredeti kalapja, legyezője, csipke stólája és cipője, míg az udvari bálok kellékei közül a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokipapír, amelyet a Vendéglátóipari Múzeumból hoztak el a szervezők. A bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba - emelte ki Kaján Mariann.

A Hölgyek éve rendezvénysorozat részeként nyíló időszaki kiállítás szeptember 30-áig látogatható a gödöllői Grassalkovich kastélyban.

MTI 2012. június 7., csütörtök 13:41


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing