Első félév a New York Művész Páholyban

A 2014-es év első fele igazán élménydús volt a 2013 márciusában indult New York Művész Páholyban. A harmadik szezon igazán gazdag, élményekkel, kultúrával, művészettel megtöltött estjei folytatták a korábban megkezdett sikerszériát: telt házas programok, a magyar kulturális élet kiemelkedő alkotói jellemezték ezt a fél évet is, s amire szintén büszkék lehetnek a szervezők: a törzsvendégek száma ebben a szezonban is nőtt.

A Fidelio és a New York Kávéház Juhász Anna irodalmár vezette rendezvénysorozata a város fontos és jegyzett eseménye lett, s a szervezők lendülete nem apad: az idén 120 éves New York Kávéházban ősztől is folytatódik a kultúra közvetítése, a művészek bemutatása, s ünnep is lesz – a Kávéház születésnapjára már most készülnek a szervezők.

A New York Művész Páholy harmadik, 2014 tavaszi szezonjában a tervezett nyolc helyett összesen kilenc estet szerveztek meg, hisz márciusban egy Különszám esttel a programsorozat egy izgalmas téma és könyv kapcsán még egy beszélgetéssel megtöltötte a Páholy otthonául szolgáló, kultikus Mélyvíz termet. A New York Művész Páholy látogatói megszokhatták, hogy estjeinken egyaránt fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk kultúránk kiemelkedő alkotóira és minél több kortárs, fiatal alkotót, tehetséges művészt is bemutassunk.

A szezonban a látogatók száma két alkalommal is meghaladta az ötszáz főt, így két est is a Bosocolo Hotel RÓMA termében került megrendezésre. Nézzük tehát a szervezők összefoglalásában ezt a kilenc estet:

2014. januárjában Milyenek a magyarok? címmel, ezzel az izgalmas, provokatív kérdésfelvetéssel a Páholy azt járta körbe a kortárs művészeti élet kiemelkedő alkotói segítségével, ami mindannyiunkat érint, bár ritkán tesszük fókuszunk középpontjába. Mi a magyar, milyenek a magyarok? Milyen tényezőkből áll össze identitásunk? Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő két, a Helikon Kiadónál megjelent kapcsolódó kötetéből kiindulva az irodalom, a zene, a stílus, a divat és a történelem oldaláról vizsgáltuk magunkat, egymást, indítottunk diskurzust egy sokszínű esten a New York Kávéházban. Vendégeink az író mellett Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas szaxofonművész, Lukács Miklós Artisjus-díjas cimbalomművész, Böszörményi Nagy Gergely kommunikációs tanácsadó és Az Igéző viselet – élő hagyomány – két tervezője, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa voltak.

Februárban a modern magyar irodalom egyik legismertebb és legelismertebb alkotójára, az egyik legkülönösebb sorsú 20. századi magyar íróra, Márai Sándorra emlékeztünk meghívott vendégeinkkel. „Kávéház nélkül nincs irodalom.” - a New York Művész Páholy mottója Márai Sándortól származik. 2014-ben épp 25 éve hunyt el Márai Sándor, estünkön őt idéztük meg, s a Helikon Kiadónál frissen megjelent Márai bédekker Olaszországhoz kapcsolódó, Itáliai életérzés című, harmadik kötete apropóján központba helyeztük Márai emigrációs, itáliai éveit. S stílusosan az Ég és föld között című Márai Sándor emlékestet – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a New York Palota RÓMA termében tartottuk. Vendégeink sorában Szőnyi Zsuzsa szerkesztő, Szőnyi István festőművész lánya, Triznya Mátyás festőművész felesége a nyugat-európai, római emigráció egyik kulcsfigurája – elfogadta a meghívásunkat és még velünk együtt készült az estre, de betegsége okán már sajnos nem tudott eljönni február 17-én – sajnos nem sokkal az est után meghalt. Velünk volt Fried István irodalomtörténész, Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Nagy Kálózy Eszter Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész és Paál Zsuzsanna képzőművész.

Március 5-én tartottuk Különszám estünket, melyet a Műkincsvadászok című film és kötet kapcsán rendeztünk meg a Világ Legszebb Kávéházában. Az InterCom, a Libri Kiadó és a New York Művész Páholy így Műkincsvadászat Magyarországon címmel egy titkokat feltáró esten Dr. Gereben Katalin művészettörténész, az Equilor Fine Arts ügyvezető igazgatója, Dr. Buzinkay Péter, a Forster Központ – Műtárgyfelügyeleti Iroda vezetője, Molnos Péter művészettörténész, és Vukán Béla rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda műkincsvédelmi alosztálya vezetője segítségével bogozta ki: Magyarországon miképp alakult a neves műkincsek sorsa. A beszélgetésen izgalmas vetítések kapcsán elemeztük a rejtélyes eseteket, a magyarországi műkincsek helyzetét, és beszélgettünk híres gyűjtemények helyzetéről is.

Március 10-én nőnapi estet tartottunk, így ismét izgalmas, fiatal, kreatív, szakmájukban, a hazai és nemzetközi művészeti életben kiemelkedő alkotó hölgyek töltötték mega Kávéházat. A nőnaphoz és a Mindenütt Nő! programsorozathoz kapcsolódóan négy tehetséget: Cakó Kinga divattervezőt, Dobó Kata színművészt, Kármán Orsolya ékszertervezőt és Pátkai Rozina énekesnőt láttuk vendégül. Négy nőt, aki a sztereotípiákat kikerülve elmesélte, könnyű vagy nehéz helyt állni szakmájukban, hogy látják egymást, s milyen szálakon találkoznak alkotásban. Kosztolányi Dezsőt idézve: „Természet tündérei, szeszélyesek és kiszámíthatatlanok, de igazabbak a meddő gondolatnál” – azaz NŐK – márciusban a Világ Legszebb Kávéházában!

Március 31-én egy korábbi programunkat folytatva, s az előző estre némiképp válaszolva férfiakat invitáltunk. Tavaly novemberben La Beauté címmel tehetséges, a művészeti életben meghatározó női alkotókat hívtunk vendégül, most tavasszal elérkeztünk oda, hogy bemutassuk legkedvesebb férfi alkotóinkat, azokat a művészeket, akik a fotóművészet, a zene és a hagyományos családi vállalkozás, üzlet területén alkotnak kiemelkedőt, s váltak méltán népszerűvé. Vendégeink Nánási Pál fotográfus, Kelemen Barnabás hegedűművész és Zwack Sándor üzletember, a Zwack dinasztia legfiatalabb vezetője voltak.

Áprilisban a költészet ünnepe után pár nappal igazi irodalmi csemegét tálaltunk fel Látogatóinknak. A különleges program középpontjába kedvenc amerikai regényírónkat, KURT VONNEGUT-ot helyeztük - a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije szerzőjét, akit művei a kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjává, kultikus figurájává tettek. A Helikon Kiadó gondozásában jelent meg teljesen új fordításban Az ötös számú vágóhíd című kötet. Az április 14-i Kurt Vonnegut esten a hazai irodalmi élet számos jelesével – Fehér Béla író, újságíróval, Pion István költővel, Sopotnik Zoltán költő, író, szerkesztővel, Farkas Izsák hegedűművésszel, Szacsvay László színművésszel, illetve az új kötet fordítójával, Szántó György Tibor történésszel beszélgettünk, majd képpel, szóval, s zenével idéztük a szerzőt, aki világszerte kultuszt teremtett írásaival. S hogy ő mit mondana erre? Talán csak ennyit: „Így megy ez.”

Április 28-án inspiráló, alkotó párok érkeztek hozzánk a Társam estre a Világ Legszebb Kávéházába. A New York Művész Páholy ezen estjén az alkotás, a művészet és az összetartozás, egymás támogatása, inspirálása került a beszélgetés középpontjába. Négy pár, akik a zene, a színművészet, dizájn, a festőművészet és a film világában alkotnak kiemelkedőt, s most először beszélgettek együtt. Vendégeink Bíró Eszter színész, énekes és Födő Sándor zeneszerző, zenész, Ivánka Katalin és András dizájnerek, Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek, Pataki Ági és Kovács Gábor producerek voltak!

Május 19-én, A csend tükre esten ismét „felköltöztünk” a Boscolo Hotel RÓMA termébe – látogatóink száma ugyanis ismét meghaladta az ötszáz főt. A New York Művész Páholy rendezvényei sorában minden szezonban egy estet a lelki elmélyülésnek, a mindannyiunkat foglalkoztató, fontos belső kérdéseknek szentelünk. Ez alkalommal ismét érzékeny és örökké aktuális témák kerültek a középpontba: az önmagunkkal való szembenézés, a másik megismerése, továbbá a férfi-női kapcsolatok rejtélye. Estünk egyik vendége éppen ezért Pál Feri atya volt, aki papi pályafutása kezdetétől tart heti rendszerességgel népszerű hittanórákat, előadásokat, főként a pszichológia, a teológia és a mentálhigiéné témakörében. Mellette Berecz András mesemondó és Sárközi Márika népdalénekes voltak vendégeink, s a program felejthetetlenül izgalmas, nevetéssel, gondolatokkal teli volt.

Június 16-án tartottuk a New York Művész Páholy harmadik szezonjának záróestjét – a Fényporszemek éjszakája című programon három fiatal, népszerű alkotó mutatkozott be: egy kiváló énekesnő, egy tehetséges festőművész és vadonatúj kötetével hazánk egyik legnépszerűbb írója. A nyári szünetet megelőzően a zene, a képzőművészet és az irodalom összefüggéseit mutattuk be Jónás Vera dalszerző-énekes, Soós Kata festőművész és Grecsó Krisztián író társaságában a Világ Legszebb Kávéházában. Az est során kiderült, hogyan inspirálja egymást a festőművész és az énekesnő, mit és hogyan olvas a dalszerző, élőben hallhattuk Jónás Verát zenélni, és egy közös dal erejéig Grecsó Krisztián is gitározott nekünk.

A gazdag szezon után nyári szünetre megy a New York Művész Páholy, de szeptembertől a programok folytatódnak: divattal, irodalommal, művészetekkel – kultúrával telik meg ismét az a Kávéház, amely egykoron is – és egyre inkább ma is a hazai szellemi élet központját jelenti. A 120 éves New York Kávéház ősszel ünnepelni fog – a születésnapi rendezvényeknek a Páholy Látogatói is részesévé válhatnak – természetesen idővel mindenről beszámolunk!


Cikkajánló
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- KONCERTÁRIÁK / VIVALDI, HAYDN, MOZART, BEETHOVEN ÉS MENDELSSOHN MŰVEI
- HŐSI ÉLET - 2020.március 5. 19.30. MÜPA
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing