Előkelő helyezés az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen

2016.04.25. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Czompa Fanny, a BGE KVIK vendéglátás-szálloda szakirány III. évfolyamos hallgatója az első három között végzett az Olivier Roellinger francia halas szakácsversenyen, amelynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt, idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki és négy helyszínen bonyolították le.

A jelentkezés tavaly októberben történt és december 31-ig be kellett benyújtani a nevezést, melyben benne volt a profi és háziasszonyi receptleírás, anyaghányad négy adagra, valamint a versenyre tervezett ételek fotói.

Fanny fél évig készült a versenyre. 2016. 04. 20-án megnyerte a Magyarország számára kijelölt helyszínen, Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol Észak- és Kelet-európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és fél óra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésére.

A győztes halétel 1. HOL Magazin 2016.  A győztes halétel 1. HOL Magazin 2016.

A profi étel: Posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.

A háziasszonyi: Posírozott óriási laposhal curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.

Fanny ezzel az eredményével bekerült a Tengeri halak és Tenger gyümölcsei Szakácsok Nemzetközi Csapatába.

Felkészülésében segített Tischler Petra, sous chef Costes Downtown, hat évvel ezelőtt végzett BGE hallgató, Laurent Lemal a francia 2015 Bocuse d’Or győztese, Hidvégi Hedvig, Balog Siposné Szőcze Anikó és Dr. Sándor Dénes.

A halat és a tigrisgarnélát szponzorálta Palotás Péter, aki még a halfilézési gyakorlás lehetőségét is biztosította.

Az ünnepélyes eredményhirdetés 2016. 06. 08-án Párizsban lesz az UNESCO székházában az Óceánok Világnapján, ahol kiderül, hogy Fanny hányadik helyen végzett.

Az első helyezetteket meginvitálják egy vacsorára és egy éjszakára Relais & Châteaux egyik egységébe és a négy regionális győztesnek megszerveznek egy találkozót a tengeri halak és tenger gyümölcseivel foglakozó szakemberekkel.


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing