Élménypincét alakítanak ki a szekszárdi Garay-pincéből

Élménypincét alakítanak ki Szekszárd legrégebbi borospincéjéből; a borkészítést, a szekszárdi borvidéket, a borfogyasztás kultúráját, trendjeit bemutató interaktív kiállítás várhatóan jövő év júliusában készül el - mondta Horváth István, a tolnai megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országban egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt Garay-élménypince megvalósításához 198 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. A közönség előtt 2012 tavaszán nyitották meg a város történelmi főterén álló pincét, ahol jelenleg vinotéka és 40 férőhelyes vendéglátóhely működik.

A tervek szerint a pincerendszer átalakításával 680 négyzetméteres térben építik ki az interaktív kiállítást, amelynek látogatóit a bejáratnál híres szekszárdi borászok üzenetével és borral köszöntik majd. A tárlat a bor és a szőlő, a borkészítés, a borkultúra, valamint a szekszárdi borvidék témáját dolgozza fel.

A Garay-élménypince programjából nem marad ki a borkóstolás sem, az elképzelések szerint a vendégek egy számítógépes program segítségével azt is megtudhatják, milyen bort fogyasztanak, igény szerint a közönség bordalokat vagy borszakértők előadásait is meghallgathatja.

Az épület tervezésénél fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek: a pincét hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer hűti és fűti majd.

A török hódoltság korában épült egykori bencés apátsági pincét a szekszárdi borászat szentélyének tartják. A Garay János költőről az 1990-es években elnevezett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

 

MTI 2013. március 6., szerda 18:27

 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing