Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása

2020.08.11. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Film

A hazai mozifilmgyártás újabb mérföldkőhöz érkezett: a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő különleges látványvilágú családi filmet nemzetközi produkciókhoz mérhető stábbal és technikai háttérrel forgatják. A történet kiindulópontja Lakner Artúr 1942-ben megjelent Édes mostoha című, híres regénye. Több mint 100 fős forgatócsoport, kivételes forgatási helyszínek, egyedi díszletek, elképesztő látvány- és fantáziavilág, slágergyanús betétdalok és kiváló színészek – mindez már most elmondható a tervek szerint 2021-ben mozikba kerülő El a kezekkel a Papámtól! című filmről. 

A Dobó Kata és Gulyás Buda rendezésében mozivászonra kerülő történet egyik főszereplője Csobot Adél lesz, aki most először egy mozifilmben is megmutatja a tehetségét.

Több mint 100 fős forgatócsoporttal, hazai játékfilmhez eddig nem használt speciális technikai eszközökkel a föld alatt, földön, vízen és a levegőben zajlik a pazar látványvilágot ígérő film forgatása a MEGAFILM gyártásában. . Bár a minden korosztály számára meglepetéseket tartogató családi film forgatókönyvének alapját egy régi történet adja, a különleges helyszíneknek, a speciálisan kivitelezett kivételes minőségű díszleteknek, jelmezeknek és a CGI (computer-generated imagery) trükköknek köszönhetően az INTERCOM forgalmazásában megjelenő El a kezekkel a Papámtól! új nézőpontból láttatja az ármánnyal és varázslattal átszőtt mesét. Sőt slágergyanús zenéivel hosszú idő után elevenít fel újra egy ritkaságszámba menő műfajt: a gyerekeket és szüleiket egyszerre szórakoztató filmet.

Az El a kezekkel a Papámtól című film egyik helyszíne a Nádasdladányi kastély. HOL Magazin 2020.

Az El a kezekkel a Papámtól! Dobó Kata rendezésében Gulyás Buda technikai rendezővel készül, gyártó: a Megafilm, producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, operatőre Reich Dániel, aki legutóbb a Drakulics elvtárs című filmet fényképezte. A forgatókönyvet a #Sohavégetnemérős című Wellhello-filmet is jegyző Horváth András Dezső írta. Vágó: Csillag Mano. Az art department látványtervezője Valcz Gábor, míg különleges jelmezeket Bárdosi Ibolya jelmeztervező álmodta meg.

A film szereplői között olyan ismert és elismert színészek tűnnek fel, mint Bokor Barna, Elek Ferenc, Gubás Gabi, Járai Máté, Nagypál Gábor, Pálmai Anna és Pindroch Csaba. Főszereplői többek között a Dorkát alakító 11 esztendős Marczinka Bori, akit több száz jelentkező közül választottak ki és az Esztert megformáló Csobot Adél is, akinek ez az első filmszerepe. Ő énekli a produkció egyik fülbemászó, slágergyanús betétdalát is, ami a másik 3 betétdallal együtt az Artisjus- és EMeRTon-díjas zeneszerző és zenei előadó, Rakonczai Viktor szerzeménye.

 

Borit és Adélt az előkészületekről és az első forgatások élményeiről kérdeztük:

A 10 éves Marczinka Bori 2017-ben kezdett balettozni, jelenleg a Magyar Nemzeti Balettintézet kis balerinája. A legkomolyabb színpadi szerepe katona volt a a Magyar Állami Operaház produkciójaként megrendezett Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő mesebalettben. Bori évek óta "Margitos", a Szindra Társulat tagja Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdióba jár, Földessy Margit felhívására jelentkezett a casting-ra.

 

Mennyire izgultál a castingon?

A casting nagyon különleges volt. Izgultam, hogy mi vár ott rám, vajon milyen karaktert keresnek, de ahogy beléptem a többiek közé hírtelen elmúlt minden lámpalázam.

 

Utána sejtetted-e, hogy sikerülni fog?

Nem számítottam rá, de nagyon örültem neki.

 

Hogy érezted magad az első forgatási napokon?

Eléggé izgultam nagyon sokan voltak körülöttem. Annyi szokatlan dolog vesz körül! Furcsa látni milyen munka folyik a díszletek között.

 

Mi volt eddig a legnagyobb élmény?

Rengeteg nagyon jó élményem volt például amikor először megyek egy helyszínre az igazi meglepetés. Hatalmas virágok, labdák, flamingók, színes sátrak, olyan mintha Tündérországba csöppentem volna. És az egész kaland még csak most kezdődik.

 

Csobot Adél:26 esztendős énekesnő, televíziós műsorvezető, egy négy és egy kétéves kisfiú édesanyja. Színházi darabokban már szerepelt (A legvidámabb barakk valamint Az őrült nők ketrece című előadásokban), de az „El a kezekkel a Papámtól” az első filmes főszerepe.

 

Hogyan készültél az első filmed forgatására?

Megtiszteltetésnek, és fontos lehetőségnek tartom, hogy részt vehetek benne. Izgatottan vártam és lelkiekben is próbáltam felkészülni.

 

Milyenek az első benyomásaid?

Az első hét minden egyes pillanatát nagyon élveztem, ha esetleg volt egy szünnap, akkor alig vártam, hogy újra forgathassak. Azt érzem, hogy nagyon jó csapat vagyunk, jó emberek vesznek körül és nagyon jó szakemberekkel dolgozhatok.

 

A gyerekekkel való forgatás jelentett e számodra plusz vonzerőt?

Abszolút igen! Egyrészt mindez biztosan azért is van, mert van két gyerekem. Érzem, hogy van kapcsolódás, de mindig is éreztem egy érdekes kötődést a gyerekek iránt, könnyen be tudnak fogadni. Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, így ez nekem külön öröm.

 

Te énekled a film egyik betétdalát, ami minden bizonnyal sláger lesz? Milyen érzések kavarogtak benned, amikor először meghallottad Rakonczai Viktor szerzeményét?

Rögtön azt éreztem, hogy ez egy szuper betétdal, úgy zenei stílusában, mint szövegében passzol a filmhez. Bízom abban, hogy a dal működni fog, és abban, hogy emberek pedig szeretni fogják.

El a kezekkel a Papámtól cmű film forgatása. HOL Magazin 2020.

 

Facebook: https://www.facebook.com/elakezekkelapapamtol

Instagram: https://www.instagram.com/elakezekkelapapamtol/

 

HÁTTÉRANYAG:

Dobó Kata sok sikeres mozifilm, tévéfilm és sorozat szerepét követően a Kölcsönlakás című alkotással mutatkozott be filmrendezőként. A vérbő vígjátékot több mint 150 ezren nézték meg a hazai mozikban, és ezzel 2019 legnézettebb magyar mozifilmje lett.

Gulyás Buda többek között olyan kiemelkedő sikerű magyar filmeket fényképezett, mint a Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem, majd a Kincsem second unit rendezője és a Kölcsönlakás technikai rendezője volt.


Szereposztás:


DORKA

Marczinka Bori

ESZTER

Csobot Adél

ANDRÁS

Bokor Barna

FRICI

Nagypál Gábor

VIOLA

Pálmai Anna

FEFE

Gula Kornél

VIVI

Fonyódi Titanilla

ANDI

Gál Virág

LIZA

Krasnyánszky Lulu

KAMILLA

Gubás Gabi

Dr SZILÁGYI

Pindroch Csaba

HUDÁK

Járai Máté

MARGÓ

Zsurzs Kati

KÁLMI

Elek Ferenc

Bankigazgató

Borovics Tamás

 

Érdekességek az előkészületekről

 • A helyszínkeresések 2019 áprilisában indultak és 2020. júniusában zárultak. Csaknem 250 lehetséges helyszínt és 90 magyarországi kúriát, kastélyt valamint villát vett a Megafilm csapata górcső alá, és ezeknek több mint felét meg is nézték, hogy kiválasszák a tökéletes helyszíneket. Végül a filmbéli Szemerey-kúriát úgy „alkották meg”, hogy a külső és a belső jelenetek más-más villában kerülnek felvételre és a kettőt építészeti, rendezői és CGI trükkökkel hozzák össze.


 • A főszereplő gyerekek válogatása is 2019 májusában indult, hirdetésekkel, országosan kiterjesztve színházak, színjátszó csoportok, filmes adatbázisok és iskolák közvetlen megkeresésével. Sokfordulós, hosszan tartó casting után választották ki a főbb gyerekszereplőket. A főszereplő kislányt azonban csak az utolsó pillanatban egy véletlen folytán fedezték fel.


 • A zeneszerző kiválasztása is hosszabb folyamat volt, amely 2019 őszén kezdődött. A 4 betétdal zenei felvételei először hivatásos énekesekkel, majd a színészekkel is elkészültek. Ezek után kezdődött a táncos koreográfiák tervezése majd azok 2 hónapos próbája. A gyerek szereplők miatt ez is hosszadalmasabb az átlagosnál. 

A történet:

Dorka eleven, élettel teli kislány, akinek élete szomorú egyhangúságban telik özvegy édesapja, András mellett. Azonban egy napon András bejelenti, hogy megházasodik. Dorka életébe betoppan Viola, a feleségjelölt, aki az ujjai köré csavarja a szív dolgaiban kissé esetlen Andrást. Dorka viszont rájön, hogy Viola egyáltalán nem az, akinek mutatja magát. Az élénk fantáziájú kislány minden eszközt bevet, hogy megóvja édesapját a rá leselkedő veszélytől, kalandjai során pedig megismeri a barátság és a bűvészet titkait is.

 

A forgatás számokban:

A gyártó cég, a Megafilm számára új kihívásokat jelent az átlagosnál nagyobb stáb és az, hogy gyermekszínészekkel is dolgozik, hisz ily módon rövidebbek a forgatási napok, viszont hosszabb a forgatási idő, amely számokban a következőket jelenti:

 • 49 forgatási nap (a gyerekek korlátozott munkaideje miatt ez az átlagosnál 10-15 nappal hosszabb),
 • 12 különböző forgatási helyszín, ebből
  • 17 nap külső, természetes környezetben épített díszletek között
  • 16 nap eredeti, de átalakított belsőterekben
  • 16 nap műtermi díszletek között
  • A forgatócsoport több mint 100 fős (egy átlagos játékfilmben 60-80 fő). Az utómunkálatokon is 30 fős stáb dolgozik, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba a CGI trükkök kivitelezése miatt.


Érdekes tények a film gyártásáról:

-          A stáb a legújabb (az országban eddig játékfilmhez nem használt SONY VENICE) szuper fényérzékenységű és felbontású kamerákkal dolgozik.

-          Nívós technikai megoldások kerülnek alkalmazásra: speciális kameramozgatók, kránok, technocrane, drón kamera, vízen épített krán, steadicam, autós traileren forgatás

-          Először használnak magyar játékfilmben a Rocket motion controll szisztémájú robot kamera rendszert (az egyik betétdalnál)

-          A filmgyártási stáb teljes palettája felvonul: a szokásos team mellett, kaszkadőrök, állatok, oldtimer autók, s táncosok is feltűnnek a produkcióban.

-          Speciálisan kivitelezett kivételes minőségű, működő berendezési tárgyak készülnek a filmhez (csodasütő, periszkóp, laboratórium)

-          Változatos helyszíneken zajlik a forgatás: a föld alatt (barlanglakások), földön, vízen, levegőben (drón felvételek)

-          A jelmezek külföldi filmekhez mérhető stábbal és igényességgel készültek, külföldről vásárolt anyagokkal, külön létrehozott jelmezbázison szabászokkal, varrókkal, ruhakellék készítőkkel, beszerzőkkel

-          Az egyik fő helyszínt (Varázsliget nagyterem) nem találták meg eredetiben, ezért egy 10 héten át tartó díszletépítéssel, műteremben kellett felépítenie a stábnak.

-          a film minden stábtagja és alvállalkozója magyar

-          Mivel a gyerekeket nem szerették volna kitenni az éjszakai forgatások nehézségeinek, ezért egyes jelenetek napközben, műteremben kerültek megvalósításra.

-          A forgatás során a környezettudatosság is szempont: pet palackos víz használatának szűkítését saját fém kulacsok bevezetésével oldotta meg a stáb, a cateringben mellőzik az eldobható műanyagokat, valamint elektromos autót használnak a produkciós autók között

 


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- 10.000 epizód – Történelmet írt a Barátok közt
- Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing