Elkészült a tolnai MAG-Ház látogatóközpont

Elkészült Tolnán a MAG-Ház elnevezésű turisztikai látogatóközpont és műszaki-kulturális bemutatóhely, amelyet a város egykori huszárlaktanyájából alakítottak ki.

A látogatóközpont fő attrakciója egy hét méter hosszú, négy méter magas, működőképes hajómalom, amely a Tolna virágkorának tekinthető 18-19. századot idézi fel. Ebben az időben a tolnai Duna-szakaszon több mint 30 hajómalom működött - írta csütörtöki közleményében a város önkormányzata.

Az eredetiekkel méretében azonos hajómalom interaktív módon mutatja be az érdeklődőknek az iparág működését: többféle maggal ki lehet próbálni az őrlést, és érintőképernyős számítógépek nyújtanak ismereteket játékos formában a hajómalmokról. A központ elnevezésének egyik magyarázata is az, hogy Tolna egykor gabona-nagyhatalom volt - mondta Mireider László projektvezető az MTI-nek.

A hajómalom köré egy hely- és könnyűipar-történeti kiállítást hoztak létre, amely a város története mellett a gabonaipart, a hajózást, a Duna-szabályozást és a Duna-holtágakat is bemutatja.

A mintegy ezer négyzetméteres volt laktanyaépületben több kiállítóteret, előadót, egy dokumentumokat felvonultató, térségi tudástárat, egy 125 fős konferenciatermet, zsibongót, ajándéküzletet és kávézót építettek. A 19. századi legénységi laktanyát napelemekkel látták el, körülötte csaknem 2000 négyzetméter zöldfelületet, parkolókat, kerékpártárolókat hoztak létre.

A 484 millió forintos európai uniós és hazai támogatásból épült MAG-Ház a térség egyik legjelentősebb kulturális attrakciója és nem formális oktatási színhelye lehet, számítások szerint megtízszerezi a Tolnára látogató turisták számát - írta a város önkormányzata.

 

 

MTI 2015. szeptember 17., csütörtök 18:32


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing