Egyszer volt, hol nem volt… 20 éves sikertörténet: a Budavári Borfesztivál

Mintha csak pár éve lett volna, hogy először tárult ki a Borfesztivál kapuja a Vörösmarty téren az akkor még csak néhány száz bizonytalan, kíváncsiskodó fővárosi ember előtt. Megtippelni sem lehet, hogy 20 év alatt hány borospalacknyi víz folyt le a Dunán, de az biztos, hogy a Borfesztivál azóta több millió emberrel szerettette meg a bort. Elengedhetetlen szerepe lett a magyar borkultúra fejlődésében, kiteljesedésében, a borászok és a fogyasztók találkozásainak megszervezésében, a magyar bor hírnevének öregbítésében.

A 20 éve elindított szekér nemhogy gurul, de megállíthatatlanul száguld, csak győzzünk utána szaladni!

Borfesztivál 2011.

 

Önre is vár a felejthetetlen élmény: több ezer bor, szívhez szóló ritmusok és dallamok, nagyszerű produkciók, ízek és illatok bódító kavalkádja, festői szépségű környezet, sok-sok barát és ismerős, emberek, arcok, mosolyok.
Ha mindez nem elég ok arra, hogy együtt ünnepeljen velünk, akkor íme még néhány hívó szó, amelyeknek biztosan nem lehet ellenállni. De miért is kellene?

Franciaország a díszvendég, sztárparádé a színpadon, a szőlőcsősz pecsenyéje, ajándékok-meglepetések, ünnepi áldomás, rengeteg játék, borbíráló tréning, ingyenes wifi, kreatív gyereksarok, szüreti kavalkád, ingyenes belépés azoknak, akik a Borfesztivál alatt töltik be a 20. életévüket, nagy szülinapi tortázás és pezsgőzés…

Naprakész információkért, csatlakozzon a Facebookon a Budavári Borfesztivál oldalához!

www.aborfesztival.hu

 

Borfesztivál 2011.

A Budavári Borfesztivál programjai

Szeptember 7-11. között a Budai Várban 15 ország, 220 borászat, 5000 féle bor várja a látogatókat.

Díszvendég: Franciaország

A nemzetközileg is elismert fesztivál fő eseménye, immár tíz éve Budapest legpatinásabb környezetében, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Várban kerül megrendezésre.

A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.

A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, és akiknek szakszerű útmutatásait, tanácsait érdemes megfogadniuk mindazoknak, akik értő borfogyasztóvá kívánnak válni.

A Borfesztivál ünnepélyes nyitóeseménye a Gálakoncert, amelyre szeptember 2-án, a Művészetek Palotájában kerül sor az Óbudai Danubia Zenekar, Kollár Imre, Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Massányi Viktor, a Budapesti Stúdió Énekkara és a Magyar Rádió Gyermekkórusa közreműködésével. A koncert ősbemutató is lesz! A műsor második részében Orff: Carmina Burana című világhírű műve hangzik fel Cakó Ferenc kiváló és érdemes művész közreműködésével. Arany Medve-díjjal és a Cannes-i Filmfesztivál animációs fődíjával kitüntetett művész kimondottan erre az alkalomra, és erre a műre dolgozta ki egyedülálló, szemet és lelket gyönyörködtető élő homok animációját, melyet a Budavári Borfesztivál Gálakoncertjén láthat először a nagyközönség.

Öt napon át gazdag kulturális és zenei program várja a látogatókat. A közel 50 produkció között fellép többek között a Ghymes Együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, Benkó Dixieland Band, Orosz Zoltán Quartett, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar a Lippentő és a Csillagszemű Táncegyüttes mellett számos más néptánccsoport. Az idei évben a figyelem középpontjába a népzene és a néptánc, valamint a francia vendégművészek műsora kerül. Nyitókoncert a Csík Zenekarral.

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 5-6-án a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Franciaország, szarvasgomba, és még sok más érdekes téma várja a hallgatókat.

Láthatatlan borkóstoló. A Boregyetem első napján, a Boregyetemmel párhuzamosan interaktív borkóstolót szervezünk vakoknak és gyengén-látóknak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen. A program különlegessége, hogy néhány borszakírót is meghívunk az eseményre, akik egy tökéletesen elsötétített szobában teszik próbára érzékszerveiket. A bírálat után egy közös kiértékelést tartanak a résztvevők, ahol megvitathatják élményeiket

Mesterségek bemutatása a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Borfesztivál felé vezető úton, a Szent György utcában népművészek mutatják be elsősorban a borkészítéssel kapcsolatos mesterségeket, a használati tárgyak elkészítésének módját a Borfesztiválra érkezőknek és az érdeklődőnek.

A Budavári Borfesztivál 20. évfordulója apropójából szabadtéri poszter kiállítás kerül felállításra a fesztivál területén. Felvillannak az elmúlt évtizedek sikeres, emlékezetes kulturális produkciói, hangulatos pillanatai, a visszatekintés és egy kis időutazás élményét kínálva.

Az érdeklődők 2011-ben is ellátogathatnak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Várban, szeptember 10-én a Szüreti Felvonulás, igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják.

Ünnepi áldomás és Tokaji bor dicsérete. Szeptember 10-én, a szüreti felvonulással egy időben egy pohár finom Tokaji bor közös elfogyasztására és közös ünneplésre várunk mindenkit a Budai Várba, a Kapisztrán térre 12.30-kor, ahol Tokaj-hegyalja meghatározó jelentőségű pincészete a Tokaj Kereskedőház Zrt. által erre az eseményre készített, alkalmi címkével ellátott mini palackját kapják meg a résztvevők. A színpadon Szarka Gyula és zenekara szórakoztatja az ünneplő közönséget, az áldomást Szarka Tamás mondja el. Az eseményen a részvétel ingyenes.

A Borfesztivál idén is különleges gasztronómiai kínálattal készül a hazai minőségi alapanyagokra és a Vendégország ízeire, tájegységek gasztronómiájára épülő kínálatával. Régi receptúrák újragondolva, kézműves hagyományőrző termékek és bisztró konyha egyszerre a Budai Várban. Hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtőskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek várják a látogatókat. Újdonság a fesztivál bisztró naponta változó kínálata és a villányi borvidék kiválói éttermeinek bemutatkozása.

A kisgyermekes fiatal felnőttek száma is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. A játszóházas gyermekmegőrzőn kívül színvonalas, ingyenes szórakozás várja a gyermekeket. Klasszikus gyerek hobbytechnikák alkalmazásával hűtő mágnes és cserépfigura készítés, maszkkészítés, és rajzverseny várja a kicsiket szombaton és vasárnap a Kreatív Hobby jóvoltából.

Idén először ingyenes internet a Borfesztiválon az ACE Telekom jóvoltából! Az újítás nem csak a barátokkal való folyamatos kapcsolattartást, az élmények azonnali megosztását teszi lehetővé, hanem egy programfejlesztésnek és az IT Ware-nek köszönhetően lehetőség nyílik az okostelefonok célirányos használatára is. A program tartalmazza a Borfesztivál térképét, a kiállító borászok adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat, fontos közérdekű információkat és még számos hasznos alkalmazást.

A Jótékonysági Borárverés idén már 13. alkalommal mutat példát arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat eredményes vállalkozói számára fontosak az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik. A felajánlások és a borárverésen keletkező közel 3 millió forint felhasználója hagyományosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely hitelesen biztosítja, hogy a bevétel megfelelő helyekre jusson.


Cikkajánló
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Elmarad a Séf Fesztivál Tihanyban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing