Egyre képzetlenebbek a hajókon dolgozó magyarok

2015.05.20. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Általában ezer és kétezer euró körüli összeget keres havonta egy folyami vagy óceánjáró hajón dolgozó magyar. Hiába támasztanak szigorú követelményeket a munkáltatók, sokan képzettség nélkül és alacsony nyelvtudással vágnak neki a nagy kalandnak.

 

A változatlan számú a jelentkező ellenére évről évre nehezebb a hajótársaságok igényeinek megfelelő munkaerőt találni. Hiányzik a jelentkezők megfelelő nyelvtudása és szakmai tapasztalata – derül ki a Crew Agency Hungary Kft. legfrissebb kutatásból.

A munkaerő-képzéssel és közvetítéssel foglalkozó ügynökség tanulmánya rávilágít arra, hogy a többség szakirányú képesítés hiányában kezdi meg külföldi hajós munkavállalását. Ez azonban hosszú távon problémát jelenthet a megfelelő utánpótlás biztosítása szempontjából. A kutatásban háromszáz hajós munkatapasztalattal rendelkező, angol, vagy német nyelvtudással rendelkező munkavállalót kérdeztek. Ők 21 és 40 év közötti, részben már családdal rendelkező ex-hajós munkavállalók, a többiek még a megtakarítás lehetőségét tartják szem előtt, jelenleg is hajóznak. A reprezentatív felmérés másik fontos megállapítása, hogy a munkavállalók jellemzően hosszabb időtartamra terveztek, ez visszavezethető a megtakarítási célokra, valamint a karrierépítési igényre.

Kiderült, a kevés szakmai tapasztalat miatt a többség inkább folyami hajón vállal munkát, mivel ez a feladat könnyebbnek számít, kevesebb a vendég és családiasabb légkör. A legtöbben a kisebb felelősséggel járó munkaterületeken helyezkednek el. Ez is a szaktudás és tapasztalat hiányára és a nyelvtudás szintjére vezethető vissza. A háromszáz megkérdezettből százan konyhai kisegítőként, mosodásként vagy szobalányként helyezkedtek el. A legnépszerűbb pozíciókban megkereshető nettó havi bér hajókon havi ezer-kétezer euró az ügynökség szerint. A jelentkezésnél fontos szempont az anyagiakon kívül magyarországi elhelyezkedés kapcsán felmerülő nehézség és természetesen az utazási lehetőség is.

A kutatás szerint a többség inkább angol nyelvtudással rendelkezik, jelentős a hiány a német nyelvtudású munkavállalókból, a megkérdezettek mindössze 17 százaléka beszéli az első sorban a folyami hajókon hasznos nyelvet.

A Crew Agency Hungary Kft megállapította, sokan csak munkavégzés alkalmával tapasztalják a vállalt nehézséget: a hosszú munkaidőt, a rendkívüli munkarendet, a szeretteiktől való hosszú távollétet. Többek között ezek miatt a háromszáz megkérdezettből ötvenen mondták fel a szerződésüket néhány nap vagy hét után.

  

Az ügynökségről 

Az Crew Agency Kft. feladata, hogy felmérve a munkavállalók képességeit, olyan munkalehetőséget találjon számukra, ahol szakmai tapasztalatuk, nyelvtudásuk alapján alkalmasak az adott feladatok elvégzésére. Az ügynökség teljes körű ügyintézést nyújt a jelentkezési procedúrától a kiutazás, vízumok, orvosi papírok, esetleges speciális biztonsági tanfolyamokon keresztül egészen a hazatérésig. Tudván azt, hogy a hajótársaságok nagyon magas elvárásokat támasztanak a munkavállalókkal szemben, – mind szaktudás, nyelvtudás, megelőző munkatapasztalat minősége és időtartama tekintetében – sokszor nem megvalósítható a pályakezdők álláshoz juttatása. Ezt felismerve dolgoztunk ki a jelentkezők számára egy komplett karriertervet. Az ügynökség referenciaszerzési lehetőséget biztosít Budapest legnevesebb szállodáiba. A kellő szakmai tudás és referencia birtokában körülbelül egy-két év alatt a külföldi hajós munkák is bárki számára elérhetővé válnak.

 

Forrás: http://crew.hu/a-kulfoldi-hajos-munkavallalas-elerhetosege-valamint-nepszerusegenek-alakulasa-a-magyar-munkavallalok-koreben/


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing