Egy csészényi múlt…

2015.07.29. | Kategóriák: Éttermek, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Soha ne zárjon be a New York!

Amikor a legenda életre kel…

A New York Kávéház történetét rengeteg legenda övezi. Az egyik a megnyitásáról és a vendégek e felett érzett öröméről szól, nevezetesen a New York Kávéház kulcsainak Dunába vetéséről… Természetesen ez – részben - csak urbánus legenda, de hogy ne maradjon a gondolat cselekedet nélkül, voltak akik, valójában meg is tették ezt. Csak 120 évvel később…

A legenda szerint az 1894. október 23-i megnyitót követően Molnár Ferenc író a barátaival meg sem állt a Dunáig, és a kávézó kulcsát a folyóba dobta, hogy az soha ne zárjon be – a történet (legalábbis az eddigi ismeretek szerint) a városi legendák sorát bővítette, minthogy ebben az időben Molnár Ferenc még a Lónyay Utcai Református Gimnázium tanulója volt. A történet nem is annyira szóbeszéd, hiszen Molnár Ferenc a szimbolikus tettet valóban véghez vitte, csak nem az eddig emlegetett időpontban, hanem később, amikor a New York Kávéház tulajdonosa jó barátja, Tarján Vilmos volt.

Az eredeti szóbeszédet természetesen felelevenítették a Világ Legszebb Kávéháza kulturális rendezvénysorozatán, a New York Művész Páholyban. 2015 októberében az est vendége volt Molnár Ferenc unokája, Sárközy Mátyás. Saly Noémi és Török András kávéház-és művelődéstörténészek valamint Kemény István, Poós Zoltán és Térey János egykori törzsvendég írók tudták előre, hogy Sárközy Mátyás és felesége itthon tartózkodik, sőt: megtisztelik személyükkel a New York Művész Páholy szervezőit. Így az est végén a programsorozat háziasszonya, Juhász Anna Molnár Ferenc unokájához fordult, és közölte, hogy egy kis merénylettel készültek. Mint a kulturális menedzser felvetette: ha már úgyis vita tárgyát képezi, hogy a Dunába veszett-e a kulcs, akkor mi lenne, ha valóban bedobnák a New York kulcsait. Sárközy Mátyás örömmel fogadta a felkérést. Így 2015. október 19-én valóban megtörtént a New York Kávéház kulcsának Dunába vetése, amelyet nagy sajtóérdeklődés övezett.

Sárközi Mátyás 1945-ben bátyjával együtt a Gaudiopolis, - Sztehlo Gábor által megálmodott Örömváros - lakói voltak. 1956-ban a budapesti Hétfői Hírlap munkatársa volt. Az 1956-os forradalom után Nyugatra menekült és Angliában telepedett le. 1956-1963 között Londonban újságíró volt. 1957-1961 között a londoni St. Martin Képzőművészeti Akadémia könyvillusztrátori szakán tanult, majd a BBC magyar osztályán dolgozott. 1963-1966 között a müncheni Szabad Európa Rádió, 1966-1977 között ismét a BBC magyar osztályának munkatársa, 1977-2004 között külső munkatársa volt. 1972-1994 között Londonban képzőművészeti galériát nyitott. 1981-1984 között a Londoni Egyetemen irodalmat és történelmet tanult.

Elbeszéléseket, karcolatokat, irodalmi cikkeket és kritikákat ír. Rendszeresen publikált az Új Látóhatárban és az Irodalmi Újságban. Fekete Márton írói néven 1966-2000 között Prominent Hungarians címmel angol nyelvű magyar "Ki kicsodá"-t jelentetett meg. 2001-től az Inforádió londoni tudósítója.

A New York Kávéház a múlt századelőn irodalmi és művészi asztaltársaságai, kávéházi szerkesztőségei révén vonult be a magyar történelembe. Ahogy Kosztolányi Dezső, Bródy Sándor vagy Heltai Jenő korában, úgy a '60-as, '70-es, '80-as években is megtelt irodalommal, szerkesztőségekkel, művészettel.

www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

www.newyorcafe.hu

New York Kávéház – a Világ Legszebb Kávéháza

Budapest, Erzsébet körút 9-11.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing