Égjen a szolidaritás tüze!

2015.08.18. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Augusztus huszadika nem csak az Államalapítás ünnepe, de egyben a szolidaritás napja is. Ilyenkor világszerte egyszerre, helyi idő szerint mindenhol este kilenckor gyújtanak tüzet a magyar cserkészek Szent István napján a nemzeti összetartozás jeleként. A Magyar Szolidaritás Tüze eseményhez a több mint tízezer taggal rendelkező Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozik.

Ez alkalomból a világ magyar ajkú cserkészei gyertyalángot és tábortüzeket gyújtanak a Föld szinte minden pontján. A nemzeti összetartozásra emlékeztető láng a legkeletibb időzónából, Új-Zélandról indul Nyugat felé, és a Hawaii-szigeteken, Honolulun alszik ki utoljára.  

A Magyar Cserkészszövetség az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozó ideje alatt rendezte meg először a Magyar Szolidaritás Tüze napját. Kezdetben csak Magyarországon és a magyar ajkú területeken lobbantak fel a lángok: Gödöllőn, a Hargitán, a Bakonyban, a Tátrában, a Mecsekben és Szabadkán. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség tizenkét évvel ezelőtt felújította a kezdeményezést, amellyel hagyományt teremtve ma Japántól egészen az Egyesült Államokig, mindenhol megemlékeznek a világ magyar cserkészei a szolidaritás ünnepéről.

Budapesten idén is este kilenc órakor a Szent István napi tűzijáték első rakétáival egy időben gyújtják meg a cserkészek a Magyar Szolidaritás Tüzét, amely ekkor már tizenegy-tizenkét órája lesz úton a világban, és még ugyanennyi ideje lesz hátra. Hiszen nincs olyan időzónája a Földnek, ahol ne élnének magyar cserkészek és más magyarok. Tekintsd az tűzijáték első felröppenő fényét az együttérzés lángjának és gyújts mécsest te is! Légy részese az összetartozásnak augusztus 20-án, este kilenckor!

A cserkészetről:

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkész-módszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A világ 216 országában közel 40 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség 200 csapatában több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel. A tagok önként csatlakoznak a szervezethez és vallják magukénak a cserkészet szellemiségét, „a cselekedve tanulást, a kisközösségi rendszert, részvételt a hasznos és értelmes programokon, az életformát és az elköteleződést”. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.


Cikkajánló
- Ne csak pihenj, mozogj is a strandon!
- Kontrasztok és meglepetések
- Káprázatos választék a Pezsgő Június Nagykóstolón
- Közeledik a Balaton ünnepe
- Aranytíz 2019 július-augusztus

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing