Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2014

A több évszázados történelemmel bíró vörösbort, a bikavért mindössze két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet elkészíteni. Annak ellenére, hogy régóta az egyik legismertebb hazai bortípusnak számít, volt olyan időszak, amikor kevesen tekintettek rá elismeréssel. Az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés mindkét borvidék részéről, hogy a magas presztízsű kategóriában határozzák meg a márka pozícióját.

Ennek szellemében 2014. február 21-én másodszorra mutatják be bikavér boraikat együtt az egri és a szekszárdi termelők Budapesten egy, a nagyközönségnek is nyitott kóstoló keretében.

A rendszerváltást követően itthon lezajló borászati forradalom, az egyre magasabb színvonalú borminőség azáltal nyer értelmet, hogy az egyedi, a termőtáj adottságait és hagyományát ötvöző borstílus megőrzésére, annak magasabb szintre emelésére koncentrál. Szükségszerűen nagyobb felelősséggel és munkával jár a nemzetközi példák adaptációja helyett a saját bor koncepciójának finomítása. Eger és Szekszárd tudatos gondolkodását mutatja, ahogy egyre több figyelmet szentelnek a bikavér fejlesztésének, és mind komolyabb terveik vannak vele.

Az előrelépés érdekében mindkét borvidék lépéseket tett az elmúlt évtizedben, amelyek egyrészt a helyi szabályozás szigorításáról, a cél elérése érdekében történő átformálásáról szóltak, másrészt a borászok egymás közötti kommunikációja által azon apró szempontok összehangolásáról, amelyek végül valóban jellegzetes és egyedi bort eredményeznek.

Egerben megalkották a bikavér superior és grand superior kategóriákat, amelyek egyértelmű célja, hogy az alapként szolgáló classicus bikavérek fölött egy prémium kínálatot hozzanak létre terroiralapú, ásványos borokból. Az előírásoknak megfelelően azáltal jelenítenek meg hozzáadott értéket, hogy érettebb szőlőalapanyagot, valamint hosszabb hordós és palackos érlelést tesznek kötelezővé. A Budapesten bemutatkozó tételek szigorú előkóstolás alapján kerülhetnek a vendégek elé.

Szekszárdon a Bikavér Szabályzat előírja, hogy a helyi bikavér alapját a kékfrankos mellett a kadarkának kell adnia. Lényeges eleme a szabályozásnak a kadarka kötelezővé tétele, ami a bor fűszerességét minden esetben kiemeli, a kékfrankos gyümölcsössége és jó savstruktúrája mellett. A szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg, Szigorú, 75%-os egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón gazdájuk bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a hamarosan bevezetésre kerülő közös palack.

A két borvidék a bikavér szempontjából nem versenytárs, hanem partner. Ezt erősíti Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus nyilatkozata is: „Meggyőződésem, hogy a két bikavér nemhogy konkurense egymásnak, sokkal inkább erősítik a márkát. Mindkét borvidék hasonló karakterű borokat készít bikavér név alatt, hiszen maga a házasítás ténye, és az, hogy a bornak kékfrankosdominánsnak kell lennie, már önmagában alátámasztja ezt. Véleményem szerint a cél az, hogy a termőtájban rejlő adottságokra és a borászok egyéniségére és szaktudására támaszkodva egyre határozottabb karaktert öltsön a bikavér mint borműfaj.”

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra 2014. február 21-én Budapesten, a Corinthia Hotel Budapestben kerül sor 17:00-21:00 között.

A rendezvénnyel kapcsolatban érdeklődni lehet a szekszardborvidek@tolna.net e-mail címen, valamint a +36-74-673-709 és a +36-30-2355-160 telefonszámokon.

Az esemény honlapja itt található.

Az esemény Facebook oldala itt található.


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing