Dumaszvingház, ahol a jazz-up comedy születik

Gitár, nyakkendő és a szving ötven árnyalata. Becsomagolva stand-up zsemlék közé. Ez a Dumaszvingház, vagyis Kovács András Péter (KAP), Janklovics Péter és Illés Ferenc jazz-up comedy estje. A februári premierre felkészítő videó után telefonon beszéltünk KAP-pal. A háttérből beszűrődő hangok próbára engedtek következtetni. Nincs mese. Komolyan veszik a felkészülést. De az estet…?

A próba közben tetten ért Kovács András Pétert természetesen nem lepte meg értetlenkedésünk, hiszen a Dumaszvingház cím elég rejtélyes volt. „Ez egy zenés, improvizatív stand-up előadás. A legelképesztőbb élethelyzeteket jelenítjük meg, ahol az emberek zenével találkoznak. Céges bulikat, fesztiválokat, lagzikat veszünk górcső alá, lesz jazz zenész-képző, szerenád tetszőleges hölgynek, tetszőleges témában, de a finálé dalt is ott fogjuk kitalálni, miközben sok olyan sztori hangzik el, amik zenei tanulmányainkat, pályafutásunkat színezték.” – foglalta össze rutinos riportalanyom – „A szving egy populárisabb válfaja a jazznek, ami a más zenei beállítottságú embereket is elsodorja. Abban bízunk, hogy nem csak a rekeszizmok fognak másnapra bedurranni, hanem a vádlik is, mert a nézők a lábukkal verik majd a taktust.”

A háttérzajból könnyű kikövetkeztetni, hogy a csapat teljes létszámban jelen van, így azonnal adódik a kérdés, miért pont ők hárman lépnek színpadra ezzel a produkcióval? „Janklovics Péter hihetetlenül vibráló, pezsgő ember, én írom az ötleteket, a dalokat, Feri pedig profi zenész. Az est hármunknak az egysége, kiegészítjük egymást.” – mondta. Illés Ferenc, mint megtudom, a jazz manouche irányzat egyik legjelesebb képviselője Magyarországon. KAP tőle tanulja a swing-stílust és úgy érezte, kell a virtuozitása, vele kerül egyensúlyba a trió. „Komolyan próbálunk, mindannyian a produkciót akarjuk megvalósítani, nem önmagunkat, mert nem magunkat akarjuk szórakoztatni, hanem a közönséget.” – tette hozzá.

A szándék komolyságát mutatja a próbán kívül az is, hogy az együttes egy videó klipet már közzétett és nem ez volt az utolsó. „Várhatóak továbbiak is, ahogy készülnek a dalok, sőt, van egy olyan régi vágyunk, hogy szeretnénk megcsinálni a világ legrosszabb klipjét. Ami klisét valaha láttunk és össze lehet egybe gyúrni – kezdve a földre ejtett rózsától a szakadék szélén gitározásig –, azt mind szeretnénk beletenni.” – nyugtat meg, amolyan humoristamosollyal a hangjában.

Az első előadásnak a Kompót Bisztró ad helyet, február 18-án 19 órától. Jegyek a Dumaszínház honlapján feltűntetett elérhetőségeken várhatók.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing